archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Mistä innovaatiot tulevat ja mihin ne meitä vievät?

Tulevaisuuspodcast viettää juhlaviikkoja, sillä tulevaisuustalo Sitra täyttää 50 vuotta joulukuussa 2017. Ensimmäisen erikoisjuhlajakson aiheita ovat innovaatiot ja uudistumiskyky. Vieraana jaksossa on Sitran yliasiamies Mikko Kosonen.

Kirjoittaja

Jukka Vahti

Projektijohtaja, Digitaalinen valta ja demokratia

Julkaistu

Play

Kaikki kaipaavat innovaatioita, mutta mistä niitä saataisiin ja mistä niitä on aiemmin tullut? Minkälaisiin polttaviin haasteisiin tarvitsemme uusia ratkaisuja jo lähitulevaisuudessa?

Hyvää huomista -tulevaisuuspodcastin erikoisjuhlajaksoissa puhe on edelleen tulevaisuudesta, mutta jaksojen aiheet on napattu Sitran eri rooleista vuosikymmenten varrelta.

Siksi tässä podcast-jaksossa etsitään vastausta kysymykseen ”Mistä innovaatiot tulevat ja mihin ne meitä vievät?”

”Sitra on tehnyt tulevaisuustyötä alusta asti.”

Sitra perustettiin vuonna 1967 ja alun perin sen tehtävä oli tutkimuksen ja tuotekehityksen vauhdittaminen sekä Suomen kilpailukyvyn vahvistaminen. Tavoitteena oli yhteiskunnan kehityksen varmistaminen pitkällä aikavälillä, eli Sitra on tehnyt tulevaisuustyötä alusta asti.

Dialogi voi vapauttaa historian kahleista

Miksi innovaatioiden kehittäminen ja uudistuminen on niin hankalaa?

Mikko Kosonen muistuttaa, että olemme monella tapaa käsitteistömme, historiamme ja näiden muokkaaman ajattelumme vankeja, niin yksilöinä, instituutioina kuin kansakuntina.

”Sitähän innovaatio isossa mitassa on, että vapaudutaan näistä ajattelun kahleista ja pystytään raamittamaan asioita uudella tavalla.”

Ajattelun kahleista vapautuminen on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Kososen mukaan tämä edellyttää dialogia erilaisia näkökulmia ja ajattelutapoja edustavien toimijoiden kesken

”Mitä enemmän diversiteettiä, sitä todennäköisempää on, että asioita nähdään uusista näkökulmista. Tämä kuitenkin vaatii aitoa dialogia, eli sitä, että myös kuunnellaan eikä vain debatoida ja yritetä sanan peitsellä voittaa toista”, Kosonen sanoo.

Tulevaisuuden suurimmat haasteet ovat täällä jo nyt – ja niihin voidaan vaikuttaa

Nykyiset yhteiskuntamme perusrakenteet instituutioineen on pitkälti rakennettu teollistumisen aikakaudella eli Suomen tapauksessa 1900-luvulla. Maailma näytti silloin monella tapaa erilaiselta kuin tänään.

Tämä on myös syy siihen, miksi nykyisillä rakenteilla ja päätöksentekomekanismeilla on suuria vaikeuksia tarttua edessämme oleviin laajoihin yhteiskunnallisiin kysymyksiin.

Podcast-jaksossa Kosonen nostaa polttavimpina edessä olevina haasteina esille varallisuuserojen kasvun ja maapallon kantokykyyn sopeutumisen.

”Toivon todella hartaasti, että osaamme tehdä myös isoja muutoksia, jotka voivat pelastaa ihmiskunnan. On ihan selvää, että sosiaalinen eriarvoistuminen ja uhkaava ekokatastrofi voivat johtaa myös väkivaltaan, mikäli niitä ei hallita. Siksi toivoisi, että meillä olisi viisautta tehdä muutoksia jo nyt”, Kosonen sanoo.

Ratkaisuiksi hän tarjoaa muun muassa työn ja toimeentulon sekä osallisuuden ja demokratian välisten suhteiden uudelleen miettimistä. Päättäjiltä Kosonen kaipaa isojen rakenneuudistusten kohdalla vaalikausien yli ulottuvaa tulevaisuusajattelua – samaan tapaan kuin 50 vuotta sitten Sitraa perustettaessa.

”Uudistusmieltä ja yhdessä tekemisen intoa tarvittaisiin tänä päivänä enemmän kuin koskaan.”

Sitran syntyhistoriasta jaksossa kertova Sitran Jenni Sarolahti muistuttaa, että vaikka maailma on muuttunut nopeasti, monet 50 vuotta sitten havaitut ilmiöt vaikuttavat yhteiskuntaan edelleen.

”Eduskunnan vuonna 1967 peräänkuuluttamaa uudistusmieltä ja yhdessä tekemisen intoa tarvittaisiin tänä päivänä enemmän kuin koskaan”, Sarolahti sanoo.

Jakson foliohattuosiossa otetaan tarkasteluun menestyskirjoillaan viime vuosina laajaa kansainvälistä huomiota saaneen Yuval Noah Hararin kirjassaan Homo Deus esittämät, osin dystooppisetkin, näkemykset ihmiskunnan tulevaisuudesta.

Jakson juontaa Jukka Vahti Sitrasta.

Tulevaisuus ei tapahdu, se tehdään. Sitran Hyvää huomista -tulevaisuuspodcast kertoo, mihin olemme menossa ja miten voimme vaikuttaa huomisen maailmaan jo tänään.

Podcastin uudet jaksot sekä aiheita taustoittavat artikkelit löydät osoitteesta www.sitra.fi/tulevaisuuspodcast. Voit tilata ja kuunnella podcastia myös Spotifyssa ja Apple Podcasteissa, mistä se löytyy mm. hakusanoilla ”hyvää huomista”.

Twitteristä meidät löytää hastagilla #tulevaisuuspodcast

Tervetuloa tilaamaan podcast, kommentoimaan, kysymään ja keskustelemaan! (Otamme mieluusti vastaan palautetta myös sähköpostiosoitteessa tulevaisuuspodcast@sitra.fi)

Mistä on kyse?