archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Mitä Jeesus tekisi sote-uudistukselle?

Sosiaali- ja terveydenhuoltoa on uudistettu pitkään ja hartaasti, mutta antaako huomisen Suomi eväitä terveeseen ja merkitykselliseen elämään? Miksi soten kehittäminen oikeastaan on niin vaikeaa?

Kirjoittaja

Jukka Vahti

Projektijohtaja, Digitaalinen valta ja demokratia

Julkaistu

Play

Miltä kuulostaisi sote-keskustelu, jossa keskityttäisiin terveyteen ja hyvinvointiin liittyviin yhteisiin tavoitteisiin sen sijaan että kinasteltaisiin uudistuksen keinojen yksityiskohdista?

Tähän pyritään Hyvää huomista -tulevaisuuspodcastin neljännessä jaksossa, jossa aiheena siis on nelikirjainlyhenteistä kuumin eli sote.

Jaksossa etsitään vastausta kysymykseen “antaako huomisen Suomi meille eväitä terveeseen ja merkitykselliseen elämään?” Vieraana jaksossa on Helsingin Diakonissalaitoksen toimitusjohtaja Olli Holmström.

Koska Holmström on myös Kallion seurakunnan pappina työskennellyt teologi, saamme vastauksen myös kysymykseen “mitä Jeesus tekisi sote-uudistukselle?”

Holmström on panelistina mukana myös Sitran ja Lääkäriliiton tiistaina 11.7. järjestämässä keskustelutilaisuudessa Porin SuomiAreenalla (lisätietoja tilaisuudesta löydät täältä).

Valinnanvapaus tarkoittaa myös toimijuutta omassa elämässä

150-juhlavuottaan viettävä Helsingin Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö, joka on erikoistunut vaikeisiin yhteiskunnallisiin ongelmiin, kuten asunnottomuuteen, päihdeongelmiin ja syrjäytymiseen.

Yksi viime vuosien kovimpia poliittisia kiistakapuloita on ollut valmisteilla oleva sote-asiakkaiden laajentuva valinnanvapaus, jonka eduskunnan perustuslakivaliokunnan vastikään antama lausunto palautti takaisin valmisteltavaksi.

Podcast-jaksossa otamme valinnanvapauteen hieman tavallista laajemman näkökulma: kyse ei ole vain siitä, että asiakkaan pitäisi valita, mistä ovesta haluaa astua sisään, vaan myös ja ennen kaikkea ihmisen osallisuudesta omaan elämäänsä ja itseensä liittyviin päätöksiin.

”Hyvä valinnanvapaus tarjoaa kaikille tasapuolisen mahdollisuuden hyvinvointiin. Me olemme erityisesti suurkaupunkialueiden sosiaalisten ongelmien asiantuntija, ja haluamme luoda myös ratkaisuja eikä vain nostaa esille ongelmia. Näemme, että entistäkin parempi asiakasohjaus on avain hyvän palvelujen rakentamisessa. Se tarkoittaa sitä, että niitä, joilla ei ole edellytyksiä tai voimia valintojen tekemisessä, täytyy tässä tukea. Tämä taas perustuu ajatukseen, että toimijuus luo parasta hyvinvointia”, Olli Holmström sanoo.

Holmström on myös Terveystalon hallituksen jäsen sekä Hyvinvointialan liiton hallituksen puheenjohtaja.

Kokonaisvastuuta ja -kuvaa kaivataan

Jaksossa pohditaan myös koko sosiaali- ja terveydenhuollon edessä olevaa ajattelu- ja toimintatapojen muutosta, joka on joka tapauksessa edessä. Siiloutuneesta ja pirstaloituneesta sote-kentästä ja sen rahoituksesta on tehtävä nykyistä läpinäkyvämpi ja asiakaslähtöisempi.

Sitran projektijohtaja Eveliina Huurre arvioi jakson johdanto-osiossa, että olemme nykyisessä tilanteessa ainakin osin siksi, että nykyisessä sotessa oikein kenelläkään ei ole kannusteita ottaa kokonaisvastuuta yksilöstä.

”Terveysasemat rahoitetaan nyt siten, että kuntien, tulevien maakuntien, budjetista annetaan tietty määrä rahaa ja sillä hoidetaan sitten kaikki, joita tulee ovista ja ikkunoista. Ja vaikka hoitaisi kuinka paljon enemmän tai paremmin, rahaa ei tule enemmän. Myöskään sote-ammattilaisten palkka tai ansainta ei koskaan ole ollut sidottu siihen, kuinka monta asiakasta otat päivässä vastaan tai miten kohtaat asiakkaan”, Huurre sanoo.

Huurteen mukaan sosiaali- ja terveydenhuoltoonkin on kuitenkin tuossa uudenlainen palvelukulttuuri. Yhtenä osa ja ajuri tätä muutosta on niin sanottu raha seuraa asiakasta -malli jossa sote-palveluntuottajien ansainta muodostuu kuntoon hoidetuista asiakkaista.

Huurre myös kertoo, mikä viime vuosina velloneessa sote-keskustelussa ärsyttää soten uudistajaa – vai ärsyttääkö mikään.

Jakson juontaa Jukka Vahti Sitrasta.

Tulevaisuus ei tapahdu, se tehdään. Sitran Hyvää huomista -tulevaisuuspodcast kertoo, mihin olemme menossa ja miten voimme vaikuttaa huomisen maailmaan jo tänään.

Podcastin uudet jaksot sekä aiheita taustoittavat artikkelit löydät osoitteesta www.sitra.fi/tulevaisuuspodcast. Voit tilata ja kuunnella podcastia myös Spotifyssa ja Apple Podcasteissa (iTunes), mistä se löytyy mm. hakusanoilla ”hyvää huomista”.

Twitteristä meidät löytää hastagilla #tulevaisuuspodcast

Tervetuloa tilaamaan podcast, kommentoimaan, kysymään ja keskustelemaan! (Otamme mieluusti vastaan palautetta myös sähköpostiosoitteessa tulevaisuuspodcast@sitra.fi)

Ota yhteyttä

Mistä on kyse?