Podcast
Arvioitu lukuaika 2 min

Mitä megatrendit kertovat 2020-luvusta?

Lapissa on ennakoinnin avulla hahmoteltu maakunnan tulevaisuuden visiota, tunnistettu lähitulevaisuuden mahdollisuuksia ja tartuttu edessä näkyviin haasteisiin.

Kirjoittaja

Jukka Vahti

Projektijohtaja, Digitaalinen valta ja demokratia

Julkaistu

Play

Menneisyys on kuin vanha ystävä tai nostalginen muisto: puutteineenkin tuttu ja siksi myös turvallisen tuntuinen.

Tulevaisuus taas muistuttaa enemmän tuntematonta vastaantulijaa, jonka voi omasta mielentilasta riippuen ja omia havaintoja tulkitsemalla määritellä joko uhkaksi tai mahdollisuudeksi.

Maailman muuttuessa entistä nopeammin myös tulevaisuus voi vaikuttaa entistäkin vieraammalta, uhkaavammalta ja monimutkaisemmalta. Samalla sen ennakointi muuttuu jatkuvasti tärkeämmäksi niin oman arkemme, erilaisten organisaatioiden, kansakuntien kuin koko ihmiskunnankin kannalta.

Tulevaisuuspodcastin 18. jaksossa etsitään vastausta kysymykseen ”Mitä megatrendit kertovat 2020-luvusta?”

Kuljemmeko eteenpäin silmät avoinna vai suljettuina?

Aihetta lähestytään sekä teorian että käytännön kautta, sillä megatrendejä ovat pohtimassa johtava asiantuntija Mikko Dufva Sitrasta ja ennakointityökaluja viime vuosina ennakointityössä käyttänyt ja levittänyt tulevaisuusvalmentaja ja ennakointikoordinaattori Hanna-Leena Pesonen Lapin liitosta. Jakson juontaa Jukka Vahti Sitrasta.

Jaksossa pohditaan muun muassa sitä, miten tulevaisuuskeskusteluihin saadaan mukaan nekin, jotka eivät yleensä niihin osallistu, miten megatrendien välisten jännitteiden tunnistaminen voi auttaa ratkaisujen etsimisessä sekä sitä, kannattaako pimeään lappilaiseen metsään eksyessä ja otsalampun sammuessa pitää silmät auki vai kiinni.

Sitran uunituoreen Megatrendit2020-päivityksen ja kaiken siihen liittyvän materiaalin löydät Megatrendit2020-sivustoltamme.


Tulevaisuus ei tapahdu, se tehdään. Sitran Hyvää huomista -tulevaisuuspodcast kertoo, mihin olemme menossa ja miten voimme vaikuttaa huomisen maailmaan jo tänään.

Podcastin uudet jaksot sekä aiheita taustoittavat artikkelit löydät osoitteesta www.sitra.fi/tulevaisuuspodcast. Voit tilata ja kuunnella podcastia myös Spotifyssa ja Apple Podcasteissa, mistä se löytyy mm. hakusanoilla ”hyvää huomista”. Twitteristä meidät löytää hastagilla #tulevaisuuspodcast

Tervetuloa tilaamaan podcast, kommentoimaan, kysymään ja keskustelemaan! (Otamme mieluusti vastaan palautetta myös sähköpostiosoitteessa tulevaisuuspodcast@sitra.fi)

Mistä on kyse?