Podcast
Arvioitu lukuaika 2 min

Onko osaaminen onnen lähde?

Osaamisen aika -podcastin 2. osassa Työterveyslaitoksen Antti Koivula pohtii osaamisen ja työhyvinvoinnin suhdetta.

Kirjoittaja

Tapio Huttula

Julkaistu

Play

Työn murros on ennen kaikkea osaamisen murros, sanoo Osaamisen aika -podcastissa vieraileva Työterveyslaitoksen pääjohtaja Antti Koivula. On luotava positiivista kierrettä: hyvinvoiva työntekijä haluaa oppia, ja osaamistaan kehittävä työntekijä voi hyvin.

Koivula on pohtinut ja tutkinut paljon työn murrosta, työhyvinvointia ja muutoksen johtamista, ja se kuuluu hänen äänessään. Laajan kansainvälisen kokemuksen omaavan pääjohtajan viesti on positiivinen. Suomella on hyvät valmiudet vastata muutoksiin.

”Työn murros tarjoaa meille mahdollisuuden tehdä työelämästä parempi. On mahdollista lisätä osaamista, tehdä fiksummin töitä ja tuoda uudentyyppisiä palveluita ja tuotteita markkinoille”, Koivula tiivistää.

Luottamus on tie uuteen

Työn murroksen ja osaamisen haasteet liittyvät Koivulan mukaan työelämän rakenteisiin ja tapoihimme toimia. Niitä olisi pystyttävä uudistamaan. Muutoksessa onnistuminen vaatii proaktiivisuutta ja investointeja (jopa yli-investointeja) osaamiseen sekä kykyä kehittää asioita yhdessä.

”Yksi suomalaisen työelämän vahvuuksista on luottamus. Sen kautta pystymme ratkomaan myös vaikeat asiat. Luottamus on myös tie innovaatioihin. Meidän pitää tehdä asioita eri tavalla, luovemmin.”

Millainen on hyvä työelämä?

Koivula mukaan yksilön hyvinvointi on hyvän työelämän perusta. Hän perää työpaikoille ja työelämään positiivista kierrettä, jossa jokainen työpäivä on sellainen, että se kehittää työntekijän hyvinvointia. Osaamisella on suora yhteys sekä työkykyyn että hyvinvointiin.

Suhtautuminen muutoksiin menee syvälle arvoihin ja kulttuurisiin kysymyksiin. Meistä jokainen tarvitsee myös uutta suhtautumista omaan oppimiseensa.

Päästään siis perusasioiden äärelle. Koivulan mukaan kyse on perimmiltään siitä, mikä on hyvinvointivaltion tavoite: ”Mielestäni se on ihmisen tukeminen muuttuvassa maailmassa.”

Podcastista selviää myös, mitä Antti Koivula on oppinut viimeksi ja millaisessa työyhteisössä hän viihtyy.

Osaamisen aika -podcast pohtii elinikäisen oppimisen tulevaisuutta ja sitä, miten se tulevaisuus tehdään. Podcast on osa Sitran Osaamisen aika -projektia, joka on fasilitoinut viime syksystä lähtien keskusteluja elinikäisestä oppimisesta. Niihin on osallistunut 30 keskeistä organisaatiota hallinnon, työelämän ja koulutuksen aloilta. Keskustelujen pohjalta on kirjoitettu auki osallistujien tahtotila elinikäisen oppimisen Suomesta.

Aiemmat Osaamisen aika -podcastit pääset kuuntelemaan täältä.

Twitterissä voit seurata työtämme hashtagilla #osaamisenaika. Podcast-sarjamme jaksoja voit kuunnella niin Sitran verkkosivuilta kuin Spotifysta ja Apple Podcasts -palvelusta.

Kuulemisiin!

Mistä on kyse?