archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Ravintola Loop

Julkaistu

Suomen ensimmäinen hävikkiruokaravintola, ravintola Loop, haluaa laajentaa toimintaansa ja etsiä vaikuttavia ratkaisuja pienentääkseen suomalaisen ruokahävikin määrää ja siten taistella ilmastonmuutosta vastaan. Loopin Food Rescue -auto pelastaa päivittäin 10 kaupan ruokahävikit, mikä tarkoittaa noin 600 kiloa pelastettuja raaka-aineita päivässä. Tämän lisäksi raaka-aineita saadaan myös suoraan teollisuudesta ja tukkutoimijoilta. Raaka-aineista Loopin luova kokkitiimi loihtii herkullisia ravintola-annoksia ja ylijäämä toimitetaan hyväntekeväisyyteen.

Ruoantuotanto vastaa noin kolmannesta ihmiskunnan kulutuksen ympäristövaikutuksesta, joten ruokahävikin pienentäminen on yksi helpoimpia keinoja vaikuttaa ihmiskunnan ekologiseen jalanjälkeen. Kun täysin syömäkelpoisia raaka-aineita jää hävikkiin, hukutetaan kaikki resurssit, joita valmistamiseen on käytetty. Ensimmäisen toimintavuoden aikana Loopin pelastamat raaka-aineet vastasivat 150 000 kilogrammaa hiilidioksidia, joka tarkoittaa 23 kertaa maailman ympäri henkilöautolla. Yksi hävikkiruokaravintola ei kuitenkaan ratkaise koko Suomen 460 miljoonan kilon ruokahävikin ongelmaa, joten uusia toimintamalleja tarvitaan.

Sitran Fiksu arki -kehitysohjelman kautta etsitään nyt erityisesti uusia tapoja hyödyntää useimmiten hävikkiin joutuvia raaka-aineita sekä tehostaa logistiikkaa. Tähän mennessä From Waste to Taste ry on jo tehnyt mm. Wasted-olutta hävikkileivästä. Logistiikka on suurin kustannuserä ja aiheuttaa tällä hetkellä haasteita toiminnan kannattavuudelle. Uusien logistiikkaratkaisujen löytäminen mahdollistaisi myös laajemman vaikuttavuuden, sillä vain 10-15% kauppojen ruokahävikistä kerätään tällä hetkellä talteen.

Ravintola Loop on yksi Fiksu arki -yrityskilpailun voittajista.

You need to accept marketing-cookies to watch this video

Open cookie settings

Mistä on kyse?