archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Top secret – nähtäväksi vain verisille kilpailijoille!

Kirjoittaja

Julkaistu

Luottamuksellinen! Ei julkisuuteen! Top secret! Uskallatko ideoida verisen kilpailijasi nähden tai jopa hänen kanssaan? Ehkä kovin harvoin – mutta pitäisikö? Olemme siirtymässä kiertotalouteen ja niin sanotun kuudennen aallon talouteen, joissa resurssien viisas käyttö, digitalisaation tuomat mahdollisuudet ja lisäarvon synnyttäminen uudelleen ja uudelleen haastavat vanhat tavat kasvattaa taloudellista toimeliaisuutta.

Kiertotaloudessa uusi liiketoiminta voi syntyä ennalta-arvaamattomista sekä yllätyksellisistä kohtaamisista. Aiemmin etäisiltä tuntuneiden alojen ja toimijoiden yhdistelmistä voi kasvaa mullistavia uutuuksia. Matkapuhelimen ja taksikuskin yhdistäminen tuotti varmaan alkuaikoina kuljettajien puolisoille paremman tilannekuvan työpäivän pituudesta, mutta varsinainen mullistus syntyi, kun matkapuhelinteknologia valjastettiin yhdistämään vapaat kuljettajat autoineen nopeampia ja helpompia palveluja kaipaaviin asiakkaisiin. Syntyi Uber.

Mutta jos alla on Mersu – ehkäpä kera katolla nököttävän keltakyltin –, mistä sitä nyt tietää, mitä kaiken maailman webbinörteillä voisi olla mielessään auton hyödyntämiseksi? On päädyttävä uusille areenoille tapaamaan epärelevanteiltakin tuntuvia tekijöitä ja tahoja. On uskaltauduttava yhdessä kuvittelemaan tulevaisuutta. Se haastaa edelläkävijyyteen, luomaan tulevaisuuden ubereita – arjen palveluita ja tuotteita, jotka syntyvät yli toimialarajojen. Silloin tyhjään ideapaperiin ei raapusteta ensimmäisenä sanoja ”Top Secret”.

Bastussa kuvitellaan kiertotalouden konkretiaa

Turun seudun Bastu-yrityskiihdyttämön toimijat ovat uskaltautuneet ottamaan askeleen kohti kuviteltua konkretiaa. Sen sijaan, että uusia liiketoimintaideoita kehitellessä kabinetin ovet olisi loksautettu kiinni, ovat bastulaiset lähteneet luomaan kestävää tulevaisuutta yhteisen ja avoimen ideapöydän äärellä. Bastusta ideaa -blogisarja on marssittanut esiin joukon ideoita siitä, mitä kiertotalous ja kuudennen aallon talous voivat olla käytännössä. Linkit sarjan kirjoituksiin löytyvät tämän tekstin lopusta.

Tulevaisuus on ollut vahvasti läsnä paitsi kirjoituksissa, myös Bastu-verkoston arjen tekemisessä. Bastu on saanut verkostolta kiitosta kokeilevasta otteestaan, kiinnostavien teemojen esiin tuomisesta ja eri alojen erikokoisten sekä -ikäisten yritysten ja asiantuntijoiden törmäyttämisestä. Uusien ajatusten siemeniä on viskelty tavoitteellisesti tulevaisuuden ”peltoon”. Osa niistä tulee varmuudella tuottamaan satoa. Moni on löytänyt uusia liikekumppaneita, samoin uusia tulokulmia omaan bisnekseensä.

Syksyllä Bastu luo nahkaansa ja työn tuloksena on tarkoitus ottaa käyttöön uudistettu työtapa. Ovet pidetään jatkossakin auki uusille ideoille ja tekijöille. Työpajoihin on tarkoitus tuoda tulevaisuustestauksen jälkeen teema-aihioita asiantuntijaraadin ja verkoston ruodittavaksi. Työtavalla tavoitellaan idea-aihioiden luovaa yhdistelyä ja viemistä kohti konseptitestausta sekä asiantuntijoiden ja rahoittajien kytkemistä mukaan kehittelyyn jo varhaisessa vaiheessa.

Syksyllä käynnistyy myös avoin Bastun haastekilpailu. Kilpailun ja työtavan muutoksen tavoitteena on vahvistaa Varsinais-Suomen elinkeinoelämän kärkialojen osaamisen uudistumista tuomalla verkostoon uusia kilpailukykyä lisääviä elementtejä. Keskeisiä arviointikriteerejä ovat ratkaisujen skaalautuvuus ja markkinapotentiaali sekä positiivinen tai mahdollisimman neutraali vaikutus ympäristön tilaan.

Parhaillaan käynnissä on myös kansallisen kiertotalouden toimintaohjelman laatiminen. Suuntaviivat on määritelty loppukevään aikana Sitran johdolla tehdyssä työssä – nyt on aika marssia esiin niiden tekijöiden, jotka toteuttavat ensimmäiset kokeilut kunnianhimoisista kokonaisuuksista. Ketkä tuovat pöytään sellaiset toimenpide-ehdotukset, jotka synnyttävät ympäri Suomea siirtymistä kohti kiertotaloutta? Kuka harppaa edelläkävijäksi hylkäämällä ”confidential”-leimat ja kehittää kaverin kanssa muunkin maailman kaipaaman kiertotalouden huippuratkaisun? Onko se yrityksesi ja uudenlainen, yllätyksellinen yhteistyöverkostosi?

Bastusta ideaa -blogisarjassa ovat ilmestyneet seuraavat kirjoitukset:

Juristille bisnesrako tuhlaamisen lopettamisesta (4.4.2016)

Katse peliteollisuuden sijaan B2B-jakamistalouteen (11.4.2016)

Duunit jaetaan uusiksi (19.4.2016)

Kun urheiluseurat hamuavat reikäisiä sukkia (27.4.2016)

Hiilijalanjälki haastaa perinteiset rakennusten korjausmenetelmät (11.5.2016)

Kaupunkitilat ovat kokeilukulttuurin resurssi (30.5.2016)

Vuoden 2040 Turun hiilivapaa liikenne syntyy yritysten yhteistyössä (15.6.2016)

Käsienpesukin uudistuu kiertotaloudessa (23.6.2016)