artikkelit
Arvioitu lukuaika 1 min

Tutustu dialogikokemuksiin Erätauko-blogisarjan kautta

Kesän aikana julkaistavat blogit nostavat esiin kokemuksia dialogeista, joihin osallistui päättäjiä, virkamiehiä, sosiaalityön asiakkaita ja Erätauko-pilottikoulutettavia.

Kirjoittaja

Maikki Siuko

Julkaistu

Toukokuun lopussa vietettiin varsinaista dialogiviikkoa, kun Helsingin Diakonissalaitos, Kansalaisareena, Kalliolan Setlementti, Aretai Oy ja Osallisuuden aika ry yhteistyössä Sitran kanssa toteuttivat kuuden dialogin sarjan.

Keskusteluiden tarkoitus oli tuoda yhteen eri lähtökohdista tulevia ihmisiä käymään rakentavaa keskustelua arjesta ja ajankohtaisista teemoista. Keskustelua käytiin hyvästä elämästä, moninaisuudesta, maahanmuutosta, päihderiippuvuudesta, aktiivimallista ja lastensuojelusta. Osallistujia kussakin keskustelussa oli noin 15. Mukana oli päättäjiä ja vaikuttajia sekä laajasti erilaisia kansalaisia – vaikeissakin elämäntilanteissa olleita.

Keskusteluiden tavoitteena oli syventää ymmärrystä aiheesta ja saada eri näkökulmia esiin, mutta ei päätyä yksimielisyyteen tai ratkaisuihin. Dialogikokemuksista kertovat blogit löytyvät tämän tekstin lopusta.

Käytössä rakentavan keskustelun pelisäännöt

Keskustelijoita ohjattiin osallistumaan keskusteluun rakentavan keskustelun pelisääntöjen mukaisesti: puhumaan omista kokemuksistaan, kuuntelemaan ja liittymään toisten puheeseen, olemaan tasavertaisesti läsnä sekä etsimään ristiriitoja ja piiloon jääneitä asioita (ks. täältä viisi rakentavan keskustelun pelisääntöä). Keskustelua käytiin syvällisesti luottamuksen ilmapiirissä ilman yleisöä.

Lue blogisarjan kirjoitukset alta – ja tutustu myös syyskuussa järjestettävään Erätauko-kouluttajiksi ryhtyvien koulutukseen.

Mistä on kyse?