artikkelit
Arvioitu lukuaika 2 min

Missä kaikkialla dialogi olisi paikallaan? – Kerro näkemyksesi

Tällä viikolla joukko kansanedustajia, virkahenkilöitä ja sosiaalityön asiakkaita oppii toistensa näkemyksistä dialogilla. Missä tilanteissa tarvittaisiin lisää dialogia? Tule mukaan keskusteluun sosiaalisessa mediassa tekemään näkyväksi dialogin paikkoja!

Kirjoittaja

Tatu Leinonen

Asiantuntija, Luonto ja talous

Julkaistu

Dialogilla saadaan laajennettua ymmärrystä aiheesta kuin aiheesta sekä eri tavoista hahmottaa niitä. Missä kaikkialla kattavammalle ymmärrykselle olisi erityisesti käyttöä?

Tällä viikolla 28.5.-1.6.2018 Helsingissä järjestetään kuusi Erätauko-dialogitilaisuutta, joissa kohtaa ihmisiä erilaisista taustoista: mukana on niin kansanedustajia ja virkahenkilöitä kuin diakonia- ja sosiaalityön asiakkaita. Dialogit tarjoavat mahdollisuuden kohdata henkilöitä, joiden elämäntilanne poikkeaa omasta, ja oppia käsiteltävästä aiheesta sekä toisten näkökulmista siihen (tiedot tilaisuuksista löytyvät artikkelin lopusta).

Missä tilanteissa tai mistä aiheista sinun mielestäsi kaivattaisiin lisää rakentavaa dialogia ja yhteistä ymmärrystä? Tai oletko järjestänyt tai järjestämässä dialogin?

Tule mukaan tekemään dialogin paikkoja näkyväksi jakamalla näkemyksesi sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #siksierätauko – ja liity keskusteluun Facebook-ryhmässä ”Erätauko – Rakentavan dialogin käynnistäjät”.

Kysyntää joka puolella

Erätauon kehitystyössä olemme havainneet, että dialogille on tarvetta monissa paikoissa eri puolilla yhteiskuntaa.

Esimerkiksi kunnissa dialogi tarjoaa keinon vuorovaikutuksen kehittämiseen asukkaiden ja muiden sidosryhmien kanssa. Yrityksille, organisaatioille ja järjestökentän toimijoille dialogi tuo mahdollisuuden kerätä ymmärrystä sidosryhmien tarpeista. Hyvän dialogin myötä osapuolten välinen luottamus kasvaa, joten se on toimiva väline myös organisaatioiden sisällä.

Päätöksentekotilanteeseen dialogi ei sovellu – mutta dialogi voi toimia päätösten tukena joko ennen tai jälkeen.

Dialogin myötä luottamus kasvaa

Yhteiskunnassa on viime aikoina kannettu huolta eriarvoistumisesta ja sen heijastumisesta poliittiseen osallistumiseen (esim HS 19.5.). Dialogi tarjoaa väylän yhteiseen keskusteluun, ja kansalaiskeskustelut voisivat tuoda lähemmäs toisiaan ihmisiä, joilla on yhä eriytyneempiä kokemuksia maailmasta.

Mistä on kyse?