Siirry suoraan sisältöön

Julkaistu 28.05.2018

Missä kaikkialla dialogi olisi paikallaan? – Kerro näkemyksesi

Tällä viikolla joukko kansanedustajia, virkahenkilöitä ja sosiaalityön asiakkaita oppii toistensa näkemyksistä dialogilla. Missä tilanteissa tarvittaisiin lisää dialogia? Tule mukaan keskusteluun sosiaalisessa mediassa tekemään näkyväksi dialogin paikkoja!
Kirjoittaja
Kirjoittajan profiilisivu: Tatu Leinonen
Projektikoordinaattori, Ilmastoratkaisut, Sitra
Tatu Leinonen toimii pohjoismaisen hyvinvointimallin uudistamiseen tähtäävän visiotyön, Seuraavan erän, sekä muiden Sitran juhlavuoteen liittyvien hankkeiden viestinnän parissa.

Dialogilla saadaan laajennettua ymmärrystä aiheesta kuin aiheesta sekä eri tavoista hahmottaa niitä. Missä kaikkialla kattavammalle ymmärrykselle olisi erityisesti käyttöä?

Tällä viikolla 28.5.-1.6.2018 Helsingissä järjestetään kuusi Erätauko-dialogitilaisuutta, joissa kohtaa ihmisiä erilaisista taustoista: mukana on niin kansanedustajia ja virkahenkilöitä kuin diakonia- ja sosiaalityön asiakkaita. Dialogit tarjoavat mahdollisuuden kohdata henkilöitä, joiden elämäntilanne poikkeaa omasta, ja oppia käsiteltävästä aiheesta sekä toisten näkökulmista siihen (tiedot tilaisuuksista löytyvät artikkelin lopusta).

Missä tilanteissa tai mistä aiheista sinun mielestäsi kaivattaisiin lisää rakentavaa dialogia ja yhteistä ymmärrystä? Tai oletko järjestänyt tai järjestämässä dialogin?

Tule mukaan tekemään dialogin paikkoja näkyväksi jakamalla näkemyksesi sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #siksierätauko – ja liity keskusteluun Facebook-ryhmässä ”Erätauko – Rakentavan dialogin käynnistäjät”.

Kysyntää joka puolella

Erätauon kehitystyössä olemme havainneet, että dialogille on tarvetta monissa paikoissa eri puolilla yhteiskuntaa.

Esimerkiksi kunnissa dialogi tarjoaa keinon vuorovaikutuksen kehittämiseen asukkaiden ja muiden sidosryhmien kanssa. Yrityksille, organisaatioille ja järjestökentän toimijoille dialogi tuo mahdollisuuden kerätä ymmärrystä sidosryhmien tarpeista. Hyvän dialogin myötä osapuolten välinen luottamus kasvaa, joten se on toimiva väline myös organisaatioiden sisällä.

Päätöksentekotilanteeseen dialogi ei sovellu – mutta dialogi voi toimia päätösten tukena joko ennen tai jälkeen.

Dialogin myötä luottamus kasvaa

Yhteiskunnassa on viime aikoina kannettu huolta eriarvoistumisesta ja sen heijastumisesta poliittiseen osallistumiseen (esim HS 19.5.). Dialogi tarjoaa väylän yhteiseen keskusteluun, ja kansalaiskeskustelut voisivat tuoda lähemmäs toisiaan ihmisiä, joilla on yhä eriytyneempiä kokemuksia maailmasta.

Erätauko-dialogit 28.5.-1.6.2018:

Ma 28.5.

Erätauko moninaisuudesta – miten yhteiskunta käsittää sen?

Mukana muiden muassa kansanedustaja Pilvi Torsti (sdp) ja kaupunginvaltuutettu Katju Aro (fem). Paikka: HDL:n D-asema, Kontula (Järjestäjät: HDL ja Sitra)

Ti 29.5.

Erätauko hyvästä elämästä

Mukana kansanedustajat Ilkka Kantola (sdp) ja Sari Tanus (kd), Helsingin kaupunginvaltuutettu Suldaan Said Ahmed (vas) ja hallitussihteeri Susanna Rahkonen STM:stä. Paikka: HDL:n D-asema Kannelmäki (Järjestäjät: HDL ja Sitra)

Ti 29.5.

Erätauko lastensuojelusta

Mukana kansanedustaja ja Itlan valtuuskunnan pj Aila Paloniemi (kesk), Espoon lapsiperheiden sosiaalipalvelujen päällikkö Kati Villgren ja johtava sosiaalityöntekijä Jaana Leppäkorpi. Paikka: Aretai Oy:n toimitila. (Järjestäjät: Osallisuuden aika ry, Aretai Oy ja Sitra)

Ti 29.5.

Erätauko maahanmuuton kysymyksistä

Mukana kansanedustaja Hanna Sarkkinen (vas), Helsingin kaupunginvaltuutettu Jenni Pajunen (kok) ja maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jaana Vuorio. Paikka: Kalliolan setlementtitalo. (Järjestäjät: Kalliolan Setlementti ja Sitra)

Ke 30.5.

Erätauko kansalaistoiminnan roolista aktiivimallissa

Mukana kansanedustajat Aila Paloniemi (kesk) ja Heli Järvinen (vihr) sekä neuvotteleva virkamies Marjaana Maisonlahti STM:stä. Paikka: HDL:n D-asema, Alppikatu 2. (Järjestäjät: HDL, Kansalaisareena ja Sitra)

Pe 1.6.

Erätauko päihderiippuvuudesta ja siitä toipumisesta

Mukana Li Andersson (vas). Paikka: Setlementin Askel-talo, Pappilantie 5, Espoo. (Järjestäjät: Kalliolan Setlementti ja Sitra)

Dialogit järjestetään kutsuvierastilaisuuksina laajan näkökulmien kirjon varmistamiseksi.

Erätauko on avoimesti hyödynnettävissä oleva tapa rakentavan dialogin käymiseksi. Sitra on kehittänyt sen vuonna 2017 yhdessä 20 hengen poikkiyhteiskunnallisen kehittäjäryhmän sekä lukuisten paikallistoimijoiden kanssa ympäri Suomen.

Erätaukoa on käytetty esimerkiksi kartuttamaan ymmärrystä kuntalaisten näkemyksistä alueiden kehittämiseen, vuorovaikutuksen kehittämiseen elokuvafestivaalilla, seminaarirakenteen uudistamiseen ja rakentavamman verkkokeskustelun käymiseen.

Suosittelemme

Tästä eteenpäin.

Mistä on kyse?