Arvioitu lukuaika 1 min

Viisi vinkkiä kestävään jouluun

Joulu on perinteisesti antamisen aikaa. Todellinen joulumieli ei kuitenkaan synny tavaraähkystä. Tässä on viisi vinkkiä vähän fiksumpaan jouluun ja tulevaan vuoteen.

Kuva: Topias Dean / Sitra

Kirjoittaja

Sanna Autere

Julkaistu

100 fiksua arjen tekoa tarjoaa sata vinkkiä, joiden avulla voi parantaa omaa elämänlaatua ja pienentää hiilijalanjälkeä. Poimimme tähän parhaat vinkit joulukaudelle. Näillä vinkeillä voit pelastaa joulupukin ja porot turhan tavaran rahtaamiselta – ja säästää luonnonvaroja myös tulevia jouluja varten.

1) Anna lahjaksi aikaa – tai jotain tarpeellista

Lahjan ei tarvitse olla uusi ja kallis – tai edes tavara. Mitäpä jos antaisit tänä vuonna lähimmillesi lahjaksi aikaa? Anna lahjaksi leffailta, lastenhoitoapua tai vaikka liput yhteisen lempibändinne keikalle – vain mielikuvitus on rajana! Mukava yhteinen elämys on lahja, jonka saaja muistaa pitkään. Joulunpyhien aikaan on hyvä rauhoittua ja irrottautua turhasta kiireestä: mitä jos antaisit vähän enemmän aikaa myös itsellesi?

Monilta meistä löytyy kaapin pohjalta lahjaksi saatuja tavaroita, joita ei ole koskaan käytetty. Jos haluat antaa lahjaksi tavaraa, ota selvää, mitä lahjan saaja todella tarvitsee. Harkittu lahja on paras lahja.

Lähes kaiken tarpeellisen saa nykyään ostettua verkosta tai kirpputoreilta käytettynä, oli kyse sitten vaatteista, elektroniikasta, harrastusvälineistä tai koristeista. Pieni vaiva maksaa itsensä takaisin merkittävinä säästöinä, eivätkä tavarat päädy turhaan kaatopaikalle. Ostamalla käytettyä uuden sijaan voit säästää jopa tuhansia euroja vuodessa.

Hanke

100 fiksua arjen tekoa

Sillä, mitä valitset – miten asut, syöt ja liikut – on välitön vaikutus ympäristöön. Sinä ja koko maapallo hyödytte fiksummista teoista ja elämäntavoista. Sadassa teossa on, mistä valita.

Kirjoittaja

Sanna Autere

Julkaistu

2) Vietä joulu ja lomat Suomessa

Keskellä pimeintä talvea ajatus aurinkomatkasta voi houkutella. Mutta mitä jos viettäisit lomapyhät läheisten kanssa kotimaassa? Turhan lentämisen välttäminen on ekoteko omassa luokassaan. Jättämällä kaukomatkan tai useamman tekemättä pienennät hiilijalanjälkeäsi huomattavasti, ja voit lisäksi säästää satoja tai tuhansia euroja. Kun matkustat kotimaassa, kannattaa suosia junaa ja muita julkisia liikennevälineitä.

3) Lisää kasviksia pöytään

Kasvispainotteinen ruokavalio on hyväksi ympäristölle ja omalle terveydelle. Monet suomalaiset jouluruoat rosollista laatikoihin syntyvät kotimaisista juureksista, ja ne ovat aika ympäristöystävällisiä. Viime aikoina markkinoille on tullut myös uusia helppokäyttöisiä kasviproteiinivalmisteita. Joulukinkkuna voi kokeilla vaikkapa seitankinkkua, ja joulupuuronkin voi keittää maidon sijaan kasvipohjaiseen vaihtoehtoon.

Kokonaisuuden kannalta ratkaisevaa ei kuitenkaan ole se, mitä syö jouluna, vaan se mitä lautasella on lopun vuotta. Kasvisten osuutta ruokavaliossa on helppo lisätä vaikka viettämällä kasvisruokapäiviä. Esimerkiksi presidentti Niinistö ilmoitti taannoin, että hänellä on vain yksi lihapäivä viikossa.

Jos haluaa syödä kalaa, lautaselle kannattaa valita kotimaista järvikalaa kasvatetun ja kaukaa kuljetetun sijaan.

Kannattaa myös välttää ruokahävikkiä. Suomalaiset kotitaloudet heittävät hukkaan 120–160 miljoonaa kiloa ruokaa vuodessa. Se on valtava määrä. Pienellä asennemuutoksella hävikistä voi loihtia herkkuja.

 

4) Tarkista kodin energiaratkaisut

Vuodenvaihde on mainio hetki miettiä kodin energiaratkaisuja ja vaihtaa uusiutuvilla tuotettuun ekosähköön. Esimerkiksi tuulisähkön käyttö pienentää hiilijalanjälkeäsi viisi prosenttia vuodessa.

Voisitko asentaa kotiin tai mökille aurinkopaneelit? Alkuinvestoinnin jälkeen saat käyttöösi ilmaista energiaa lähes ympäri vuoden. Aurinkosähköjärjestelmien käyttöikä on pitkä, eivätkä ne juuri vaadi huoltoa.

Ilmalämpöpumppu on kodin energiatehokkuutta parantavista ratkaisuista kustannustehokkain. Talvella se lämmittää kodin tehokkaasti ja edullisesti, ja kesähelteillä se jäähdyttää huoneilmaa.

5) Lahjoita hyvään tarkoitukseen

Lukuisat järjestöt tekevät yhteiskunnassamme tärkeää työtä, joka hyödyttää tavalla tai toisella meistä jokaista. Lahjoittamalla voit tukea vaikka työtä fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämiseksi ja Suomen ilmastotavoitteiden kirittämiseksi. Useat järjestöt tarjoavat myös aineettomia joululahjoja.

Tutkimusten mukaan jo vartin oleskelu metsässä alentaa sykettä ja helpottaa stressiä. Maamme aarniometsät eli luonnontilaiset metsät ovat kuitenkin käyneet vähiin. Sijoittamalla sata euroa Luonnonperintösäätiön ikimetsien suojeluun kompensoit hiilijalanjälkeäsi hurjat 97 prosenttia vuodessa. Päästöt vähenevät, kun metsiä jätetään hakkaamatta. Lisäksi säästyy mittaamattoman arvokasta luonnon monimuotoisuutta.

Joukkorahoituspalvelut ovat tuoneet meille kaikille mahdollisuuden vaikuttaa siihen, mitkä ideat, tuotteet ja palvelut toteutuvat. Joukkorahoittaminen on myös helppo ja tehokas tapa antaa tuki kestäviä ratkaisuja luoville yrityksille. Ryhdy kestävien ratkaisujen mesenaatiksi!

+1) Bonusvinkki: Tee suunnitelma!

Tiedätkö, millainen vaikutus omilla elämäntavoillasi on? Sitoumus2050-verkkopalvelussa voit nyt helposti mitata hiilijalanjälkesi ja tehdä suunnitelman sen pienentämisestä. Kestävien elämäntapojen palvelu vinkkaa sinulle erilaisia fiksuja tekoja, ja näyttää niiden vaikutuksen hiilijalanjälkeesi.

Suosittelemme

Tästä eteenpäin.

Mistä on kyse?