Poiminnat
Arvioitu lukuaika 2 min

Yli 650 suomalaista keskusteli elämästä epävarmuuden ajassa

Ensimmäisten Kansallisten dialogien yhteenveto julkaistiin 29.9. Hyvin sanottu -festivaaleilla Hämeenlinnassa.

Kirjoittaja

Lea Kurki

Asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Mikä suomalaisia mietityttää epävarmuuksien ajassa? Millaisia kokemuksia, ajatuksia, huolia ja toivonpilkahduksia ihmisillä on ajassamme?

Keväällä pidetyissä ensimmäisissä kansallisissa dialogeissa mietittiin elämää epävarmuuden ajassa.

Dialogisia keskusteluja oli järjestämässä 60 toimijaa: iso joukko suomalaisia kansalaisjärjestöjä ja yhdistyksiä, kuntia ja kaupunkeja, valtionhallintoa ja koulutusorganisaatioita, säätiöitä ja instituutteja, yrityksiä sekä lopulta myös yksittäisiä kansalalaisia.

Osallistujiksi saatiin noin 650 eri-ikäistä, eri ammattiryhmiä ja kulttuuritaustoja edustavaa ihmistä.

Talous tuo epävarmuutta, hyvinvointivaltio natisee liitoksistaan

Koronan jälkimainingeissa ja globaalien kriisien aikakaudella valtaosa keskusteluihin osallistuneista koki epävarmuuden lisääntyneen elämässään.

Monien tulevaisuususko on heikentynyt.

Heikentyvä talous, yhteiskunnallinen vastakkainasettelu ja polarisaatio tuntuvat suomalaisten elämässä. Yhtä lailla hyvinvoinnin perusteista ja hyvinvointivaltion kohtalosta kannetaan huolta: ne kumpuavat usein omakohtaisista kokemuksista, joissa yhteiskunnan turvaverkot ovat pettäneet tai julkisia palveluita ei ole saatu. 

Arkea parantavat yhteisöllisyys, arjen hyvinvointitaidot sekä toiminta ja tekeminen, jossa voi nojata vahvasti omiin arvoihin. 

Syksyllä järjestetään toiset Kansalliset dialogit, joiden aiheena ovat merkitykselliset kohtaamiset, yhteisöt ja tulevaisuus: ”Yhdessä ja yksin”.

Kansallisissa dialogeissa keskustellaan ihmisille ja yhteisöille tärkeistä asioista ja teemoista tavalla, joka vahvistaa osallisuutta, yhteiskunnallista luottamusta ja synnyttää ihmisten kokemuksiin perustuvaa ymmärrystä erilaisista haasteista ja mahdollisuuksista. Ne ovat pysyvä malli yhteiskunnallisen vuoropuhelun toteuttamiseen kansalaisten, yhteisöjen ja viranomaisten yhteistyönä.

Lue lisää

VM:n tiedote: Epävarmuus elämässä lisääntynyt – ihmisiä huolettaa hyvinvointivaltion tulevaisuus

Elämä epävarmuudessa – Kevään 2023 dialogien yhteenveto (pdf 2,04)

Lue lisää Kansallisista dialogeista 

Kutsu kansallisten dialogien vakiojärjestäjäksi

Mistä on kyse?