archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Ideakuulutuksen satoa: osaamistarpeiden paikantamista avoimen datan avulla

Hyväkään idea ei voi hyödyttää yhteiskuntaa, ellei sille löydy toteuttajaa.

Kirjoittaja

Julkaistu

Avoin data on mielestäni valtavan kiinnostava megatrendi, joka tarjoaa monia kartoittamattomia mahdollisuuksia tulevaisuudessa. Jätin Sitran keväällä 2016 järjestämään ideakuulutukseen ehdotuksen, jossa esittelin visioni avoimen datan mahdollisuuksista yliopisto-opiskelijoiden ohjaamisessa työuran alkuun. Ideani oli, että Helsingin Yliopiston Urapalvelut voisivat hyödyntää Vainu-nimisen yrityksen kehittämää avoimen datan työkalua piilevien työtilaisuuksien löytämisessä valmistuville opiskelijoille.

Vainu on suomalainen yritys, joka auttaa yrityksiä löytämään potentiaalisia myyntiliidejä avoimen datan perusteella. Jos b-to-b -myynnissä osataan hyödyntää avoimen datan tarjoamat mahdollisuudet, niin miksei avointa dataa voisi käyttää myös opiskelijoiden auttamiseen? Kun kuulin, että ideaa lähdetään Sitran, Vainun ja Helsingin Yliopiston urapalveluiden yhteistyönä kokeilemaan, en ollut lainkaan yllättynyt. ”Nothing in this world can take the place of persistence. Talent will not: nothing is more common than unsuccessful men with talent” totesi Yhdysvaltain presidentti Calvin Coolidge 1900-luvun alussa. Huippukoripalloilija Kevin Durant toi sanonnan meidän aikaamme: ” Hard work beats talent when talent fails to work hard”. Hyväkään idea ei voi hyödyttää yhteiskuntaa, ellei sille löydy toteuttajaa. Tämä idea oli hyvä, koska se löysi tekijänsä.

Vainu ja Helsingin yliopiston urapalvelut lähtivät viemään hommaa eteenpäin Sitran tuella. 5.- 7.10. järjestetyssä oppimista juhlistavassa ThinkFestissä opiskelijat pääsivät kokeilemaan Vainun ja Urapalveluiden tarjoamaa palvelua piilotyöpaikkojen löytämiseksi käytännössä, ja Vainun pilotointi Helsingin Yliopiston Urapalveluissa jatkuu myös ThinkFestin jälkeen. Uskon tämän olevan vasta ensimmäisiä askelia avoimen datan laajamittaisessa hyödyntämisessä.

Visioni on, että tulevaisuudessa opiskelija voi mennä uraneuvojalle ja saada käteensä vaikka puhelinnumeron Brasiliasta – siellä saattaa olla juuri se henkilö, joka kaipaa sinun osaamistasi. Avoin data mahdollistaa äärimmäisen tarkan tiedon ja tarpeen paikantamisen. Avoimen datan avulla maailma avautuu täysin uudella tavalla. Vainun, Helsingin Yliopiston Urapalveluiden ja Sitran yhteistyö idean kokeilemiseksi on erinomainen pelinavaus.

Ideakuulutuksen satoa -blogisarjassa pohditaan, mistä vipua korkeasti koulutettujen työelämävalmiuksiin. Karri Liikkanen osallistui Sitran ideakuulutukseen idealla avoimen datan hyödyntäminen piilotyöpaikkojen ja mielenkiintoisimpien työnantajien löytämisessä.

Mistä on kyse?