Arvioitu lukuaika 2 min

8 + 1 tapaa osallistua ilmastolakkoon

Perjantaina 27.9. on Suomessa ilmastolakkopäivä. Osallistua voi monella tapaa. Me Sitrassa kannustamme kaikkia suomalaisia osallistumaan työhön ilmaston hyväksi.

Oras Tynkkynen.

Kirjoittaja

Oras Tynkkynen

Vanhempi neuvonantaja, Kestävyysratkaisut, Sitra

Julkaistu

Oras Tynkkynen.

Kirjoittaja

Oras Tynkkynen

Vanhempi neuvonantaja, Kestävyysratkaisut, Sitra

Julkaistu

Sadat tuhannet nuoret ja lapset ovat marssineet ympäri maailmaa ilmaston puolesta. Hiljattain he esittivät meille aikuisille vetoomuksen: he eivät voi ratkaista ilmastokriisiä yksin, vaan tarvitsevat tukeamme.

Aikuisten vuoro koittaa syyskuussa kansainvälisellä ilmastotoimintaviikolla. Viikon osana meitä kannustetaan vuorostaan menemään päiväksi ilmastolakkoon. Suomessa lakkopäiväksi on valittu perjantai 27.9.

Kansainvälistä ammattiyhdistysliikettä edustava ITUC on ilmoittanut tukevansa lakkoa. Kansallisesti mm. kahden miljoonan jäsenen Verdi Saksassa on myös kertonut olevansa mukana.

Lakko on järeä työkalu. Suomen kaltaisissa maissa sitä usein karsastetaan muussa käytössä kuin suoraan työntekijöiden välittömien etujen puolustamisessa.

Lakko on järeä työkalu. Onneksi tapoja osallistua on monia muitakin.

Kaikki eivät halua tai edes voi marssia ulos työpaikalta niinkään tärkeän asian kuin ilmastokriisin takia. Jos työ liittyy suoraan päästöjen vähentämiseen, perinteinen lakkoilu ei edes olisi asialle eduksi.

Onneksi tapoja osallistua on monia muitakin. Tässä 8 + 1 vinkkiä keinoista hyödyntää päivä ilmaston hyväksi.

  1. Työpaja. Järjestä työpaikallasi koulutus tai työpaja, jossa taustoitetaan ilmastokriisiä ja parannetaan valmiuksia osallistua sen torjumiseen.
  2. Opiskelu. Päivitä tietosi ilmastoasioista (lue lisää mm. ilmastoratkaisuista ja kestävästä arjesta).
  3. Paasto. Paastoa ja lahjoita säästyneet rahat ilmastotyöhön esimerkiksi ympäristö- ja kehitysjärjestöjen kautta.
  4. Tiekartta. Laadi työkaveriesi kanssa suunnitelma työpaikkasi päästöjen vähentämisestä ja sovi jatkotoimista.
  5. Sometsemppaus. Seuraa ilmastotyötä tekeviä tahoja ja ihmisiä somessa, kerro osallistuvasi lakkoon sekä levitä sanaa tykkäämällä, jakamalla ja kommentoimalla.
  6. Päättäjäpatistus. Vetoa kansanedustajaasi, valtuutettuusi ja euroedustajaasi ripeiden ilmastotoimien puolesta sekä kirjoita mielipidepalstoille.
  7. Vapaaehtoistyö. Tarjoudu auttamaan ilmastoasioiden parissa taustaasi sopivalla tavalla työpaikan ulkopuolella – esimerkiksi puhumalla kouluissa, keräämällä rahaa järjestöille tai parantamalla iäkkään sukulaisen kodin energiatehokkuutta.
  8. Hiilitreeni. Käy läpi hiilijalanjälkesi ja kokoa omaan arkeen sopiva paletti keinoista kohtuullistaa sitä.

+1 Oma tapa. Työntekijät, työnantajat ja työpaikat ovat hyvin erilaisia. Mieti yhdessä työkaveriesi ja liittosi kanssa juuri sinulle ja teille sopiva tapa osallistua!

Aihe

Ilmasto- ja luontoratkaisut

Päästöjen vähentämisellä on kova kiire ja siksi toimivia ilmastoratkaisuja pitää hyödyntää nykyistä paremmin. Analysoimme toimia, joilla päästöjä voidaan leikata ripeässä aikataulussa ja visioimme uusia ratkaisuja, jotka odottavat kokeilijaansa.

Suosittelemme

Tästä eteenpäin.

Mistä on kyse?