archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Kovaa osaamista futiskentältä ja sen laidalta

“Futiskenttä on paras paikka opetella esimiestyötä.” Lause on erään pankin toimitusjohtajan suusta. Se kuvaa osuvasti ja oivasti sitä, mitä kaikkea urheiluseurassa tehty vapaaehtoistyö voi tarjota.

Kirjoittaja

Taneli Haara

Kehityspäällikkö, Suomen Palloliitto, Uusimaa

Julkaistu

Menestyvä jalkapallomaa, hyvinvoinnin kartuttaja. Tämä on suomalaisen jalkapallon visio. Urheiluseuratoiminnassa hyvinvointia ei tuota vain liike ja liikunta, vaan myös kaikki se arvokas, joka syntyy yhdessä toimimisesta. Vapaaehtoistyö tuottaa hyvinvointia myös tekijöilleen. Samalla se tarjoaa mahdollisuuden oppia, kehittyä ja kartuttaa omaa osaamista tavalla, joka on tulevaisuudessa entistä tärkeämpää.

Jalkapallon parissa toimii noin 500 000 ihmistä joka viikko. Heistä yli 80 000 toimii vapaaehtoistyössä. Rooleja on valtavasti – valmentaja, hallituksen jäsen, huoltaja, tuomari, joukkueenjohtaja jne. Vapaaehtoistyön vähenemisestä puhutaan paljon, mutta itse uskon, että merkitykselliselle toiminnalle on kysyntää. Ihmiset haluavat osallistua, kuulua yhteisöön ja näyttää myös osaamisensa vapaaehtoistyössä. Ja oppia uutta.

Vapaaehtoistyöstä karttuva osaaminen on sanoitettava näkyviin

Vuorovaikutustaitoja, tapahtumien järjestämistä, esiintymistaitoja, luovuutta, ajan hallintaa, taloushallintoa, johtamista, tiimityötä jne. Tässä vain muutamia esimerkkejä siitä osaamisesta, jota luontevasti karttuu urheiluseuratoiminnassa. Tämä täytyy tehdä entistä näkyvämmäksi yksilölle, oppilaitoksille ja työelämälle. Kyse on osaamisen sanoittamisesta.

Puhetapaa vapaaehtoistyöstä leimaa joskus pessimistisyys ja voimattomuus. Vapaaehtoistyöstä puhutaan usein itsensä uhraamisena. Tämä on ymmärrettävää, mutta myös ärsyttävää. Puhetapa heijastelee samalla yleistä arvostusta. Voisiko tämän kääntää niin, että ”pääsin tähän tehtävään, koska minuun luotetaan, koska osaan ja haluan oppia”?

Vapaaehtoistyössä kertyvä osaaminen on relevanttia monissa työelämän tehtävissä. Haluamme olla mukana siinä, että urheiluseuratoiminnassa tarttuva osaaminen on hyödynnettävissä erilaisissa tutkinnoissa kaikilla kouluasteilla. Haluamme, että jalkapalloseurassa hankittu osaaminen on tunnettua ja kiinnostavaa työelämälle.

Olli-Pekka Heinonen kirjoitti blogisarjan ensimmäisessä osassa unelmasta, jossa jokaisella on mahdollisuus kasvaa ihmisenä ja yhteisön jäsenenä omaan erinomaisuuteensa. Hienosti sanottu! Urheiluseuratoiminta tarjoaa yhteisön ja mahdollisuuksia lapsille, nuorille ja aikuisille.

Osaaminen ei tartu vain koulussa, oppilaitoksissa ja tutkintoon johtavissa koulutuksissa. Sitä tarttuu jokapäiväisessä elämässä, jokaisessa kohtaamisessa, ihmisten kanssa toimimisessa ja vastuullisissa tehtävissä. Osaamisen ja oppimisen näkökulmien vahvistaminen tuottaa lisäarvoa niin yksilölle kuin yhteiskunnalle.

#Kovaaosaamista-blogisarja kertoo harrastustoiminnassa ja vapaaehtoistyössä kertyvistä tiedoista ja taidoista sekä keinoista niiden esiin tuomiseksi. Sitran fasilitoimassa kehityshankkeessa ovat mukana muun muassa Suomen Palloliitto, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö Spek ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri. Epävirallinen arkioppiminen kehittää monenlaisia osaamista, josta on hyötyä myös työelämässä.

Tutustu myös Sitran ja  Suomen Partiolaisten Kovaa osaamista -pilottihankkeeseen ja sen tuloksiin.

 

Suomen Palloliittoon kuuluvissa lähes 1 000 jäsenseurassa on yli 140 000 rekisteröityä pelaajaa. Kaikkiaan jalkapallon kanssa on viikoittain tekemisissä noin 500 000 suomalaista. Suomen Palloliitto on harrastajamäärältään Suomen suurin urheilun lajiliitto.

Mistä on kyse?