archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Laatu korvaa määrän, nuori Mikael Jungner

Mitä neuvoja antaisit ensimmäiseen työpaikkaan menevälle itsellesi? Haastoimme Sitran SuomiAreena-paneeliin osallistuvat keskustelijat kirjoittamaan nuorelle itselleen kirjeen.

Kirjoittaja

Julkaistu

Mitä neuvoja antaisit ensimmäiseen työpaikkaan menevälle itsellesi? Haastoimme kaikki Sitran SuomiAreena-paneeliin osallistuvat keskustelijat palaamaan työuransa alkumetreille ja kirjoittamaan itselleen kirjeen. Sarjan kolmannen kirjeen kirjoittaa Mikael Jungner, viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtaja.

”Hei Mikael,

Maailma on täynnä mahdollisuuksia. Niihin kaikkiin ei kannata tarttua. Töissä, verkostoitumisessa ja muussakin tekemisessä laatu korvaa määrän. Miksi? Koska vain silloin kun keskityt ja pidät jotain asiaa tärkeänä, opit jotain uutta ja voit saada aikaan jotain mielenkiintoista.

Maailma tarvitsee enemmän ainutlaatuista kuin puurtamista. Tuo ei kuitenkaan ole tekosyy olla laiska. Kysymys on vain siitä, että rutiininomainen tekeminen ei enää kehitä. Pidä huolta, että kun sinulla on 20 vuotta työkokemusta, sinulla ei todellisuudessa ole kuin vain vuoden työkokemus, jonka olet toistanut 20 kertaa.

Kiinnostu ihmisistä. Myös sellaisista jotka eivät kiinnosta, erityisesti sellaisista jotka ärsyttävät. Ärsyttävät ihmiset kun ärsyttävät usein siksi, että ne ovat niin erilaisia kuin sinä. Ja juuri erilaisilta voit oppia eniten. He myös paikkaavat heikkouksiasi ja antavat sinulle tilaa tehdä siellä, missä vahvuutesi ovat.

Opettele kymmensormijärjestelmä. Koulussa arvokasta on se, mitä opit välitunnilla, sillä tulevassa maailmassa kaikki arvokas tapahtuu vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa. Se mitä opit tunnilla, on 20 seuraavan vuoden aikana joko unohtunut, vanhentunut tai löytyy Googlesta. Google on nyt sinulle outo sana mutta kun kuulet siitä ensimmäisen kerran, sijoita siihen kaikki rahasi. Hemmetti, lainaa rahaa niin paljon kuin pystyt ja sijoita se kaikki Googleen.

Ja sitten on tietysti tutkinto. Hanki sellainen koska maailmassa on paljon ihmisiä, jotka näkevät ihmisten sijaan vain sen tutkinnon. Ilman tutkintoa on siksi vaikeampaa. Turhaa ja tyhmää, mutta sellainen maailma nyt vain on.

Ja lopuksi muista kertoa aina mitä mieltä olet. Vaikka mielipiteellesi naurettaisiin tai se tyrmättäisiin, tuo se esiin. Harmaa on se polku, joka edessä avautuu, jos vain peesaat muita. Vaihda mielipidettäsi silloin kun olet väärässä. Sitä se kasvu on, yritystä ja erehdystä.”

Tule kuulemaan lisää tämän kirjeen kirjoittajan ajatuksia työelämästä ja -urasta 14. heinäkuuta Porin SuomiAreenalle Sitran paneeliin ”Digi tuli, ura suli? Uusien urapolkujen jäljillä”. Paneelissa keskustelevat Jungnerin lisäksi Alkon henkilöstöjohtaja Tytti Bergman, Como Helsingin perustaja Kirsi Juva, Sitran johtava asiantuntija Mikko Hyttinen sekä PAM:n puheenjohtaja Ann Selin.

Lue myös viime viikolla julkaistut Mikko Hyttisen ja Kirsi Juvan kirjeet.

Mistä on kyse?