Puheenvuoro
Arvioitu lukuaika 2 min

Läpi­näkyvyyttä tulevaisuustalon tapaan

Yhteiskunnallisen työn läpinäkyvyys ja avoimuus ovat hyvin toimivan demokratian elinehto. Vastuulliseen viestintään kuuluu myös selkeä ja oikea-aikainen raportointi.

Kirjoittaja

Veera Heinonen

Johtaja, Demokratia ja osallisuus

Julkaistu

Tulevaisuustalo Sitran neljä kertaa vuodessa ilmestyvä ajankohtaiskatsaus antaa laajan näkymän vaikuttavuustyöhömme. Katsaukset tuotetaan Sitran hallintoneuvoston kokouksiin ja ne ovat kokouksen jälkeen julkisia. Ajankohtaiskatsausten julkistamisella ja uutisoinnilla pyrimme kasvattamaan entisestään läpinäkyvyyttä Sitran yhteiskunnalliseen työhön. Tämä on vuoden ensimmäinen katsaus ja seuraava ilmestyy syyskuussa, kun uusi hallintoneuvosto kokoontuu ensimmäiseen kokoukseensa eduskuntavaalien jälkeen.

Tulevaisuusaiheet kiinnostavat vaalivuonna kansalaisia erityisen paljon. Eduskunnan alaisena toimijana tuemme myös vaaleihin valmistautuvia puolueita sekä hallintoa omalla asiantuntemuksellamme ja Sitran tuottamilla kirjallisilla selvityksillä, kuten Tulevaisuusbarometrillä. Kaikki materiaalit ovat luonnollisesti avoimesti kansalaisten saatavilla.

Julkaisimme jo varhain viime vuonna omat pääkohdat strategisen hallitusohjelman toimeenpanosta sekä viidestä ehdotuksesta seuraavan hallituksen strategiseksi tavoitteiksi eli 1+5 Strategista ehdotusta Suomelle työpaperin. Työpaperi on esitelty laajasti sidosryhmillemme mukaan lukien puolueiden eduskuntaryhmät ja puoluetoimistot.

Yksi strategisista ehdotuksistamme on, että hiilineutraali kiertotalous ja  vähäpäästöiset ratkaisut nostetaan kilpailukyvyn keskiöön.  Aiheen tiimoilta järjestimme helmikuussa puoluejohdon vaalitentin yhdessä WWF Suomen ja Helsingin Sanomien kanssa. Tentti pyrki selvittämään, kuinka jykeviin toimiin puolueet ovat valmiita ilmastokriisin hillitsemiseksi ja luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi. Keskeinen puoluejohtajille esitetty kysymys oli, milloin Suomen pitäisi saavuttaa hiilineutraalisuus. Päättäjien vastauksissa hajontaa oli paljon ja aikahaarukka jakautui 2030-2050-luvuille. Suomen ilmastopaneelin mukaan Suomen tulisi olla hiilineutraali viimeistään vuonna 2035.

Sitra käynnisti uuden sote-tietojen lupaviranomaisen tähtäävään työn vuonna 2015. Kyseinen lupaviranomainen tarvitaan helpottamaan sote-tietovarantoihin liittyvien tutkimuslupien käsittelyä – ja parantamaan myös tietoturvaa. Toiminnan aloittamisen mahdollistaa eduskunnan loppusuorallaan hyväksymä laki sosiaali- ja terveystietojen toissijaisesta käytöstä (HE 159/2017), jonka on määrä astua voimaan 1.4.2019.

Lue lisää työstämme katsauksesta ja ennen kaikkea tervetuloa Sitra-uutisten ja tapahtumien pariin – tulevaisuus tehdään yhdessä!

Mistä on kyse?