Kommentti
Arvioitu lukuaika 2 min

Muskelia ilmasto­politiik­kaan

Jo 25 vuotta ilmastoneuvottelut ovat olleet ympäristöministerien pelikenttää. Rahaministerien mukaantulo on iloinen uudistus. Toivottavasti vierailu Madridissa ei jää ainoaksi laatuaan.

Kirjoittaja

Tuuli Hietaniemi

Johtava asiantuntija, Kestävyysratkaisut

Julkaistu

Ympäristöministerit kuuluvat YK:n ilmastoneuvotteluiden vakiokalustoon. Eilen nähtiin jotain uutta, kun kokouspaikalle marssivat maiden kirstunvartijat Espanjasta Chileen ja Luxemburgiin. Suomea edusti valtiosihteeri Kimmo Tiilikainen. Ministerit saapuivat julkistamaan Helsingin periaatteiden varaan rakennetun Santiagon toimintaohjelman. Sen avulla halutaan hillitä ilmaston kuumenemista talouden keinoin.

Ministeri kuin ministeri, saattaisi joku ajatella. Mutta rahaministerien osallistuminen ilmastokokoukseen on poikkeus, iloinen sellainen. Jo 25 vuotta ilmastoneuvottelut ovat olleet ympäristöministerien pelikenttää. Enää se ei riitä. ”Olette päätöksenteon ytimessä, tarvitsemme teitä,” totesi YK:n ilmastosopimuksen pääsihteeri Patricia Espinosa.

Valtiovarainministereillä on ilmastotoimiin enemmän muskelia kuin monella muulla ministerillä. Käytössä ovat järeät keinot: verotus, budjetointi ja investoinnit. Kaikkia näitä tarvitaan, kun maat pohtivat tapaa järjestää taloutensa uudelleen, tällä kertaa kestävälle pohjalle.

Järeitä keinoja myös tarvitaan. Ilmastonmuutoksen vaikutuksille äärimmäisen alttiin Fijin valtiovarainministeri Aiyaz Sayed-Khaiyum huomautti, että vuoden 2016 trooppisen syklonin tuhot vastasivat jopa kolmannesta maan bruttokansantulosta. ”Rakensimme uudelleen yli 200 koulua”. Nykyään Fijin talousministeriön alaisuudessa toimii ilmastotoimiin keskittyvä yksikkö.

Tilaisuudessa tiukkaa linjaa vetänyt taloustieteilijä Jeffrey Sachs totesi, että Helsingin periaatteilla ja Santiagon toimintaohjelmalla on arvoa, jos ne auttavat näkemään ilmastohaasteen valtavan mittakaavan ja pohtimaan keinoja, joilla riittävän nopeat päästövähennykset voidaan saavuttaa. Menkää kotiin ja tehkää läksynne, saattoi rivien välistä lukea. Samoin Nicholas Stern kannusti maita ottamaan Suomen ja Chilen aloitteesta kaikki tehot irti: ”On saatava oikea määrä oikeanlaista rahoitusta oikeisiin paikkoihin, oikeaan aikaan.”

Vuoden päästä ilmastoneuvottelut järjestetään Italian ja Ison-Britannian johdolla Glasgow’ssa. Vaikuttaa siltä, ettei rahaministerien vierailu Madridissa ei jää ainoaksi laatuaan.

Ensi vuonna näemme, kuinka pitkälle kotiläksyissä on päästy.

Mistä on kyse?