Maapalloliigan finalistit
Arvioitu lukuaika 1 min

Jyväskylän Nykyteatteriyhdistys ry

Julkaistu

Miltä nyt tuntuu?

Miltä ilmastonmuutos tuntuu iholla? Ratkaisumme on laittaa erilaiset ihmiset eri puolilla Suomea testaamaan ilmastonmuutoksen spekulatiivisia vaikutuksia koetilanteissa, jotka tarkastelevat fyysisiä aistikokemuksia ja niiden aiheuttamia tuntemuksia. Tilanteiden tarkoitus on tarjota leikkimielinen mahdollisuus näiden vaikutusten ‘kuivaharjoitteluun’ tulevaisuuden varalta. Testeistä tuotetaan lyhyitä videoita, jotka muodostavat konseptin ytimen.

Yksinkertaiset ja helpot testit ovat kenen tahansa toteutettavissa. Ne voivat jäljitellä esimerkiksi sään ääri-ilmiöitä, väestörakenteen äkillisiä muutoksia tai vaikkapa uusien eliölajien kohtaamista. Tavoitteena on luoda taiteellisen lähestymistavan keinoin uusi näkökulma ilmastouhkaan ja rakentaa tunnistettava ilmiö, joka on yhtä aikaa digitaalisissa kanavissa elävä yhteistaideteos, että kollektiivinen muistutus siitä, että ilmastonmuutos koskettaa meitä kaikkia hyvin konkreettisesti toteutuessaan, kuten osassa maailmaa tälläkin hetkellä nähdään. Tämä on syytä pitää mielessä hellekesän jälkeenkin.

Ratkaisussa yhdistyvät koominen ja traaginen tavalla, joka parhaimmillaan herättää ajatuksia, lisää empatiaa ja kannustaa toimintaan ja tulevaisuusajatteluun. Uskomme, että hyvä huumori lähtee aina havainnosta, joka järkyttää ja naurattaa yhtä aikaa. Tämä jännite aiheuttaa parhaimmillaan oman toiminnan ja arvojen uudelleen tarkistamista ja luo edellytyksiä ajattelulle ja käyttäytymisen muutokselle.

Jyväskylän Nykyteatteriyhdistys ry on yksi Maapalloliigan finalisteista.

Mistä on kyse?