caset
Arvioitu lukuaika 2 min

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy

Ympäristökasvatuksen osaamisvientiä Kiinaan

Julkaistu

Fiksu arki goes China -ohjelma lähti vauhdilla liikkeelle, ja ennakkotehtävä kerrallaan kirkastimme tavoitteita Kiinan matkaa varten. Lähdimme Pekingiin tarjoamaan ympäristökasvatuksen koulutuspalveluja opettajille. Ensisijaiset tavoitteemme olivat selvittää palvelumme tarvetta, miten ympäristökasvatusta toteutetaan Kiinassa, ja luoda uusia kontakteja.

Matka ylitti kaikki odotuksemme. Osoittautui, että olimme liikkeellä juuri oikeaan aikaan. Kaikki tapaamamme paikalliset toimijat olivat erittäin kiinnostuneita toiminnastamme. “Tämä on juuri sitä mitä tarvitsemme!” tai “Olette taivaan lahja!” kuultiin jossain muodossa jokaisessa tapaamisessamme. Hienoa oli myös kokea, miten kaikki ohjelmassa mukana olevat tekivät kovasti töitä meidän tavoitteiden eteen. Green Startupsin panos projektissa oli ensisijaisen tärkeää, koska ilman paikallistuntemusta oikeiden kontaktien löytäminen olisi ollut vaikeaa.

Opimme matkan aikana, että Kiinassa ympäristökasvatusta toteutetaan pitkälle kouluissa valinnaisilla kursseilla ja iltapäiväkerhoissa. Luontokouluilla ja kansalaisjärjestöillä on ollut tarjontaa jo pitkään (ei tosin niin pitkään kuin Suomessa), mutta suhteutettuna väkilukuun se on hyvin pienimuotoista. Jo aikaisemmin olimme oppineet, että yksityisellä puolella monialaisen ja toiminnallisen opetuksen järjestäminen on helpompaa kuin julkisella puolella. Siksi yllätyimmekin positiivisesti, kun sekä julkisen koulun että aluehallinnon edustaja molemmat kertoivat halustaan ostaa palvelujamme. Suomalainen ilmiöopetus kiinnostaa opetuksen kehittäjiä ja ympäristökasvatuksen merkitys on tunnistettu kaikissa hallinnon tasoissa.

Nyt valmistelemme kiireen vilkkaa kontaktiemme toivomia lisämateriaaleja ja muotoilemme tarjontaamme heidän tarpeiden mukaiseksi. Matkalla opimme myös, että Kiinassa ratkaisut voivat tapahtua todella nopeasti, eikä omaa vastausta kannata viivyttää. Toivottavasti pääsemme pian toteuttamaan ratkaisujamme konkreettisesti!

Kirjoittajat
Kaisa Karjalainen, palvelupäällikkö
Marjo Myllyniemi, ympäristöasiantuntija

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:n Ympäristökoulutus ja asiantuntijapalvelut on yksi Fiksu arki goes China -yrityskehitysohjelman yrityksistä.

Mistä on kyse?