Esimerkit
Arvioitu lukuaika 1 min

Kiertotalous­keskukset haastavat kauppakeskukset

Jalotus ry:n, Keravan kaupungin ja Sitran kokeilemassa kiertotalouskeskuksissa jokainen kaupunkilainen voi muun muassa lainata ja korjata tavaroita.

Julkaistu

Haaste

Kestävien arjen valintojen tekeminen ei ole aina helppoa: tieto on hajallaan ja ristiriitaista, eikä kestävän arjen palveluita ja asumisratkaisuja ole vielä tarpeeksi tarjolla.

Ratkaisu

Jalotus ry, Keravan kaupunki ja Sitra kokeilivat vuosina 2018-2019 kiertotalouskeskuksen toimintamallia Keravalla. Kiertotalouskeskuksessa toimii paikallisia kestävän arjen palveluiden tarjoajia ja keskuksessa sijaitsevissa verstaissa on myös mahdollista itse huoltaa ja korjata tavaroitaan. Palveluiden kokoaminen yhteen keskukseen parantaa niiden näkyvyyttä, saatavuutta ja uusien ratkaisujen kehittämistä.

Jalotus ry kokoaa Keravan kiertotalouskeskuksen kokeilun opit ja kehittää niiden pohjalta toimintamallin kiertotalouskeskusten laajentamiseksi eri puolille Suomea. Suunnitelmissa on myös edistää eurooppalaisen kiertotalouskeskusten verkoston muodostumista yhdessä ruotsalaisen kiertotalouskeskus ReTunan kanssa.

Mistä on kyse?