Datatalouden ABC: Oppia ja kurssimateriaaleja EU:n datasääntelystä
EU luo uusia pelisääntöjä verkkoalustoille ja yritysdatan sekä tekoälyn hyödyntämiseen. Itseopiskelumateriaalit auttavat yrityksiä, asiantuntijoita ja kaikkia digitaalisten palveluiden käyttäjiä ymmärtämään uusien sääntöjen tuomia mahdollisuuksia ja muutoksia.
Ota haltuun datatalouden uudet säännöt kursseillamme!
Verkkoalustojen reilut säännöt
Opi sosiaalisen median alustojen uusista säännöistä, käyttäjän ja sisällöntuottajan oikeuksista.
Datan jakamisen reilut säännöt
Syvenny älylaitteiden käyttäjien uusiin oikeuksiin. Tutustu uusien datalähteiden tarjoamiin liiketoimintamahdollisuuksiin.
Mistä on kyse?
Datatalouden pelisäännöt uudistuvat Euroopan unionissa. Useat uudet datasääntelyn asetukset suitsevat alustojen toimintaa ja edistävät datan hyödyntämistä eri tavoin. Käynnissä olevat muutokset tuovat uusia mahdollisuuksia etenkin pienemmille yrityksille.
Sitra auttaa digipalveluiden käyttäjiä ja yrityksiä hahmottamaan monimutkaista datasääntelyä paremmin. Tuemme datatalouden osaamisen kasvamista, jotta yritykset voivat huomata uusia liiketoiminta- ja innovatiomahdollisuuksia muuttuvassa toimintaympäristössä. Tarjoamme kehittyvästä sääntelystä tietoa ja havainnollistusta helposti lähestyttävässä muodossa.
Kehittämämme Datatalouden ABC -materiaalipaketti sisältää itseopiskelukursseja, jotka ovat vapaasti ja maksutta kaikkien käytettävissä. Kannustamme niiden käyttöön myös oppilaitoksissa ja yritysvalmennuksessa. Ensimmäinen kurssi valmistui syyskuussa 2023 ja toinen kurssi maaliskuussa 2024. Molemmat ovat saatavilla digitaalisessa eOppiva-oppimisympäristössä.
Kurssit
Kurssi 1: Verkkoalustojen reilut säännöt
Tuottaessasi sisältöä sosiaalisen median alustoille tai mainostaessasi verkossa, toimit palveluntarjoajien asettamien ehtojen mukaisesti. Alustayritykset määrittelevät, ketkä pääsevät näkemään tuottamasi sisällön ja mitä sisältöjä sinä näet.
Digitaalisten alustojen, kuten sosiaalisen median, merkitys yhteiskunnassa on kasvanut. Samalla on alettu kiinnittää huomiota esimerkiksi valetiedon ja vilpillisten verkkokauppojen aiheuttamiin ongelmiin. EU:ssa pian voimaan astuvat uudet säännöt velvoittavat digipalveluja toimimaan reilummin. Ne joutuvat muuttamaan avoimemmiksi sisältöjen suositustapojaan ja käyttäjät saavat uusia välineitä oikeuksiensa puolustamiseen. Uusien sääntöjen tavoitteena on, että eri kokoisten yritysten välinen kilpailu verkon alustoilla tasapainottuu ja että verkkoympäristöstä tulee luotettavampi ja turvallisempi.
Mitä kurssilla voi oppia?
- Koulutus tarjoaa tietoa siitä, miten EU:ssa toimivien digipalveluiden uudet säännöt (digimarkkinasäädös ja digipalvelusäädös) vaikuttavat palveluiden käyttäjiin ja palveluja tarjoaviin yrityksiin.
- Digipalvelujen käyttäjät saavat tietoa alustojen pelisäännöistä. Kurssilla voi oppia esimerkiksi, kuinka voi puolustaa oikeuksiaan käyttäjänä, digiprofiloinnin kohteena tai sisällöntuottajana.
- Yrityskäyttäjille kurssi tarjoaa tietoa siitä, miten parempi pääsy alustojen keräämään dataan voi tehostaa yrityksen omaa asiakasymmärrystä tai markkinointia. Yritysten asiantuntijat voivat myös hahmottaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia kurssin käytyään.
Kurssi 2: Datan jakamisen reilut säännöt
Yritysten ja viranomaisten hallussa olevan datan jakaminen ja yhdistäminen avaa mahdollisuuksia rakentaa uusia palveluita. Datan jakaminen vaatii kuitenkin selkeät pelisäännöt yksilöiden oikeuksien ja pienten yritysten neuvotteluaseman turvaamiseksi. Tätä varten EU on tuonut uusia dataan liittyviä säännöksiä, datasäädöksen ja datanhallinta-asetuksen, joiden tarjoamiin mahdollisuuksiin tällä kurssilla pureudutaan.
Datan jakamista tapahtuu etenkin älylaitteiden käytössä. Erilaiset älylaitteet lisääntyvät jatkuvasti niin ihmisten arjessa kuin teollisissa ympäristöissä. Laitteet keräävät käytettäessä dataa, joka voi olla hyödyllistä laitteen käyttäjille ja uusien palvelujen kehittäjille.
Uusien säädösten myötä EU velvoittaa älylaitteiden valmistajat antamaan laitteiden käyttäjille pääsyn omaan dataansa, edistäen laitteiden datasta luotavien palveluiden kilpailua ja estäen toimittajaloukkujen syntymistä. Lisäksi datan jakamista helpottavat luotettavat datan välityspalvelut ja data-altruistiset organisaatiot, jotka toimivat valvotusti ja uusien sääntöjen mukaisesti.
Yritysten on tunnettava datatalouden pelisäännöt ja niiden tarjoamat mahdollisuudet, jotta ne pärjäävät datapohjaisessa kilpailussa.
Mitä kurssilla voi oppia?
- Koulutus tarjoaa kattavasti tietoa siitä, miten EU:n datasäädös (Data Act) ja datanhallinta-asetus (Data Governance Act) vaikuttavat datan jakamiseen ja uusiin liiketoimintamahdollisuuksiin.
- Älylaitteiden käyttäjät saavat tietoa uusista oikeuksistaan. Tuotteiden valmistajat oppivat velvollisuuksistaan ja muut yritykset mahdollisuuksistaan kehittää ja tarjota älylaitteita koskevia lisäarvopalveluita.
- Yritykset voivat tutustua uusiin luottamuksen lisäämiseen pyrkiviin toimijoihin, kuten rekisteröityihin datan välityspalveluihin ja data-altruistisiin organisaatioihin. Kurssi tarjoaa tietoa myös siitä, miten julkisen sektorin dataa voidaan luovuttaa yritysten käyttöön ja missä poikkeustilanteissa yritykset ovat velvoitettuja antamaan dataansa julkiselle sektorille. Kurssilla selviää myös, miten tulee toimia, jos yritys saa EU:n ulkopuolelta pyynnön pääsystä dataan.
Miten kursseja voi hyödyntää?
Kurssien käsikirjoituksia on mahdollista hyödyntää eri käyttötarkoituksissa. Käsikirjoitukset on julkaistu avoimella lisenssillä, joka sallii niiden muokkaamisen ja kääntämisen. Creative Commons Nimeä-Jaa samoin 4.0 -lisenssi (CC BY-SA 4.0) sallii käsikirjoitusaineiston muokkaamisen ja muokatun version julkaisemisen samalla lisenssillä, myös kaupalliseen käyttöön. Alkuperäinen lähde on kuitenkin mainittava asianmukaisesti ja muunnelma on julkaistava käyttäen samaa lisenssiä.
Voit ladata kurssien käsikirjoitusaineiston käyttöösi oheisesta painikkeesta.
Huomioithan seuraavat seikat, kun levität aineistoa tai teet siitä muunnelmia:
- Sitra on mainittava alkuperäisenä tekijänä ja linkki Sitran sivustolle www.sitra.fi on oltava mukana kaikissa jatkolevitystilanteissa.
- Sitran voi mainita ainoastaan alkuperäisen kurssin julkaisijana. Sitraa ei voi kytkeä kurssiin muulla tavoin eikä Sitra tue alkuperäisen materiaalin pohjalta tehtyjen muunnosten käyttöä eikä osallistu siihen.
- Kurssin pohjalta tehty muunnelma on julkaistava tarkalleen samalla lisenssillä: CC BY-SA 4.0.
- Alkuperäinen lähde on mainittava esimerkiksi näin:
Aineisto perustuu julkaisuun Datatalouden ABC © 2024, jonka tekijä on Sitra ja joka on lisensoitu CC BY-SA 4.0 -lisenssillä
This material is based on the publication Basics of the Data Economy © 2024 by Sitra and is licensed under CC BY-SA 4.0
- Muunnellulle versiolle kurssista on annettava julkaistaessa oma nimi. Muunneltua versiota ei voi julkaista Sitran käyttämällä nimellä.
- Muunnelmien on oltava kaikkien lakien ja hyvien käytäntöjen mukaisia.
Ole yhteydessä! Kuulemme mielellämme, miten olet jatkokäyttänyt aineistojamme. Pyydämme ilmoittamaan käytöstä jo suunnitteluvaiheessa sähköpostilla. Mikäli aineistojen jatkokäytöstä herää kysymyksiä, voit olla yhteydessä Sitran Tarmo Toikkaseen tai Pinja Heimalaan.
Kuka on mukana?
Työhön osallistuu laaja joukko datatalouden asiantuntijoita niin yksityiseltä kuin julkiselta sektorilta sekä tutkimus- ja järjestökentiltä Suomessa. Kurssien kehitystyö on osa Sitran luotsaamaa kansallista datatalouden tiekarttaa.
Kurssien käsikirjoituksesta ovat vastanneet Tarmo Toikkanen, Meeri Toivanen ja Pinja Heimala Sitrasta. Asiantuntijoina ja kirjoittajina ensimmäisellä kurssilla ovat toimineet myös Helsingin yliopiston Legal Tech Labin tutkijat.