Elintarviketuotannon murros Suomessa

Päättynyt hanke 6/2021 – 5/2023.

Sitran rahoittamassa hankkeessa selvitettiin, miten ruoantuotanto muuttuu, mitä muutos tarkoittaa Suomelle ja miten siihen voidaan varautua. 

Mistä on kyse?

Elintarvikesektori ja erityisesti maatalous ovat keskeisiä toimialoja luonnon monimuotoisuuden kannalta. Maapallon elinkelpoisesta maapinta-alasta 50 prosenttia on maatalouden käytössä. Tästä pinta-alasta 77 prosenttia käytetään eläinperäiseen ruoantuotantoon, joka kuitenkin tuottaa vain 18 prosenttia globaalisti kulutetuista kaloreista.

Jotta elämäntapamme mahtuvat maapallon kantokyvyn rajoihin, on selvää, että ruokavalioon tarvitaan muutoksia. Maataloudessa uudet elintarvikkeet, kuten viljelty liha, mikrobiproteiinit ja kasvispohjaiset proteiininlähteet tarjoavat ympäristönäkökulmasta tehokkaamman tavan tuottaa ruokaa.

Hankkeessa selvitetään, millä aikavälillä erilaiset siirtymää helpottavat teknologiat tulevat tarjolle, millaisia raaka-ainetarpeita nämä uudet teknologiat aiheuttavat Suomessa sekä miten alalla toimivat yritykset ja suomalaiset suhtautuvat muutokseen.

Mitä saatiin aikaan?

Sitran rahoittaman hankkeen tavoitteena oli tuottaa uutta tietoa elintarvikesektorin murroksesta. Halusimme tarjota päätöksentekijöille arvioitasiitä, millä aikavälillä erilaiset uuden sukupolven elintarvikeinnovaatiot ovat laajemmassa käytössä. Lisäksi tarkoituksena oli auttaa päättäjiä varautumaan näiden uusien elintarvikkeiden tuotannossa tarvittavien raaka-aineiden tuotantoon.

Hanke koostui useista osista:

Tutustu myös hankkeen julkaisuihin Helsingin yliopiston verkkosivuilta.

Kuka oli mukana?

Hankkeen toteut Helsingin yliopiston tutkimusryhmä, jonka vetäjinä toimivat kestävän kehityksen dosentti, yliopistonlehtori Markus Vinnari ja kestävien ruokajärjestelmien apulaisprofessori Hanna Tuomisto.
Sitra toimii hankkeen rahoittajana.

Ota yhteyttä

Ja kysy lisää

ihmiset
Anu Mänty
Johtava asiantuntija, Kestävyysratkaisut

Mistä on kyse?