Siirry suoraan sisältöön

Foodhub: lähiruokaa suoraan tuottajalta kuluttajalle

Tiedätkö sinä, kuka tuottaa ruokasi ja miten? Suomessa pilotoidaan nyt uutta ruoantuotannon ja -kulutuksen kumppanuusmallia: foodhubia. Uusmaalaiset tuottajat yhdistävät voimansa ja tarjoavat sesonginmukaista ja laadukasta ruokaa suoraan kuluttajille.

MISTÄ ON KYSE?

Tällä hetkellä ruokajärjestelmässä kuluttaja ja tuottaja ovat kaukana toisistaan. Tämän seurauksena tuottaja ei aina tiedä, mitä kuluttaja haluaa. Kuluttajalla puolestaan on vähän mahdollisuuksia saada tietoa tuotannosta ja vaikuttaa siihen.

Tämän projektin tavoitteena on edistää suomalaista foodhub-toimintaa: ruuan yhteisöllistä tuottamista, uusia omistajuusmalleja ja jaettua kuluttamista. Hanke lisää kestävästi tuotettua lähiruokaa, ruokajärjestelmän läpinäkyvyyttä ja ruuan arvostusta.

Mitä teemme?

Hankkeessa yhdistetään uusmaalaiset ruuan tuottajat ja kuluttajat uudessa kumppanuusmallissa. Kuluttaja tekee sopimuksen ruuan tuottajien kanssa ja sopimus takaa, että kuluttaja saa laadukasta ruokaa säännöllisesti tuottajilta. Ruoka toimitetaan jakelupisteisiin, joista kuluttajan on helppo hakea oma ruokakassinsa.

Foodhub mahdollistaa reilun hinnan tuottajalle ja kuluttajalle sekä helpottaa laadukkaan lähiruuan saatavuutta sesonkien mukaan ympäri vuoden. Foodhub myös rikastuttaa ja monipuolistaa ruokatarjontaa Uudenmaan alueella tuotetuilla maatalous-, puutarha- ja kalatuotteilla.

Kuka on mukana?

Hankkeen toteuttajana on ProAgria Svenska Lantbrukssällskapens förbund rf. Muut hankkeessa olevat tahot ovat Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC ja Herttoniemen ruokaosuuskunta. Sitra on mukana käynnistämässä, rahoittamassa ja ohjaamassa projektia.

Missä mennään?

Sitran avulla pilotoidaan kumppanuusmaatalouspilotti. Kokeilun tulokset ovat kaikkien hyödynnettävissä. Foodhub tekee syksyllä pilottiin sitoutuvien viljelijöiden kanssa sopimukset sekä sitouttaa pilottiin kuluttajat. Ensimmäinen pilotti tehdään Herttoniemessä, Helsingissä.

Lue lisää

https://holvi.com/shop/uudenmaanruoka/

OTA YHTEYTTÄ

Rohkeasti vaan.

Mistä on kyse?