Kestävän arjen hankkeet järjestöjen kanssa

Sitra on luonut uusia kestävän arjen ratkaisuja useiden eri järjestöjen ja yhdistysten kanssa. Vuosien 2018-2019 hankkeissa kehitettiin muun muassa hiilijalanjälkilaskuri järjestöille, luotu fiksuja toimintatapoja urheiluseuroille, herätelty ilmastotoimintaa taiteen keinoin ja luotu uutta mallia nuorten ympäristöviestintään.

MISTÄ ON KYSE?

Tutustu järjestöjen ja yhteisöjen kanssa yhteistyössä toteutettuihin Kestävän arjen hankkeisiin.

Fiksu seura

Sitra rahoitti Olympiakomitean hanketta, joka kokosi yhteen urheiluseurojen kestävän arjen toimintatapoja. Fiksu seura -hankkeen tavoitteena on tarjota urheiluseuroille kattava ja käytännönläheinen työkalupakki, jonka avulla voi rakentaa kestävämpää urheiluseuran arkea.

Urheilu kokoaa suuren määrän ihmisiä ja sen vuoksi on tärkeää, että myös sillä areenalla kestävistä valinnoista keskustellaan ja pyritään ympäristökasvatukselliseen toimintaan nuorten parissa. Toteutuksessa oli mukana laaja joukko liittoja sekä seuroja ja konkreettiset kokeilut ajoittuivat syksylle 2018.

Hankkeen jälkeen fiksujen ja kestävien toimintatapojen työkalupakki on Olympiakomitean keskeinen vastuullisuusmateriaali urheiluseuroille ja osa urheiluseurojen Laatuohjelmaa.

Hiilifiksu järjestö

Helsingin yliopiston toteuttamassa ja Sitran rahoittamassa Hiilifiksu järjestö -hankkeessa kehitettiin järjestöille räätälöityjä ratkaisuja hiilijalanjäljen selvittämiseen, jotta järjestöt voisivat saada selville toimintansa suurimmat päästölähteet ja vähentää päästöjään.

Järjestöille suunnattu hiilijalanjälkilaskuri julkaistiin syksyllä 2018. Hanke tarjosi myös koulutusta laskurin käyttöön, ja ohjevideot ovat saatavilla laskurin kotisivuilla.

Suomessa on yli 55 500 rekisteröityä yhdistystä, joiden toimintakenttä on laaja. Järjestöissä on voimaa vauhdittaa Suomea ja meitä kaikkia ilmastoa lämmittävien päästöjen kuriin saamisessa. Järjestöt voivat omalla toiminnallaan näyttää esimerkkiä ilmastonmuutoksen hillinnässä, levittää tietoisuutta jäsenkuntaansa ja laajemminkin sekä luoda yhteiskunnallista painetta ilmastotoimiin.

Hankkeen ohjausryhmään kuuluivat Kuurojen liitto, Puolueiden kansainvälinen demokratiayhteistyö Demo, Ilmastovanhemmat, STTK sekä Sitra.

Laskuri ja ohjeet laskurin käyttöön löytyvät Helsingin yliopiston sivuilta. Järjestöt, tervetuloa mukaan hiilifiksuuteen!

Ilmastokanava

Sitra rahoitti Jatkumo ry:n hanketta, joka tuo yhteen taiteilijoita ja järjestöjä. Taiteilijat toteuttavat yleistajuisia ja ajankohtaisia, ilmastonmuutoksen taustoja ja kytköksiä esiintuovia teoksia.

Hankkeessa etsittiin ja kokeiltiin uusia tapoja, joilla voidaan tehdä ilmastonmuutoksesta kaikkia koskettava asia. Ilmastokanava käsittelee ilmastonmuutoksen herättämiä tunteita, esittelee faktoja, kansantajuistaa ilmastopolitiikkaa, herättää toivoa ja jopa esittää ratkaisuja taiteen kautta.

Jatkumo ry vastasi tapahtumien koordinaatiosta. Mukana oli yhteensä kahdeksan järjestöä ja taiteilijaa.

Ilmastokanava- hanke aukesi 2018 alkuvuodesta. Taideteokset ja niiden syntyvaiheet esiteltiin Ilmastokanavan sosiaalisessa mediassa ja verkkosivuilla. Jokaisen aiheen tiimoilta tehtiin  haastatteluja sekä nostatettiin aktivismia ja keskustelua. Yksi teos ja sen ympärillä oleva teema olivat käsittelyssä yhden kuukauden ajan.

Nuorten ajatushautomo Tankki

Sitra loi yhdessä Suomen luonnonsuojeluliiton kanssa toimintamallin, jossa nuoret toimivat kestävän arjen mentoreina ja viestijöinä. Tankki on 18–25-vuotiaille nuorille tarkoitettu ajatushautomo, jossa nuoret ottavat kantaa nykyiseen kulutuskulttuuriin ja etsivät kestävämpiä ratkaisuja arkeen.

Hankkeen tavoite oli auttaa nuoria ymmärtämään ympäristöön ja kestävyyteen liittyviä haasteita ja viestimään ratkaisuista mahdollisimman tehokkaasti ja innovatiivisesti. Hanke antaa nuorille äänen ja varmistaa että se myös kuuluu. Nuoret vapaaehtoiset ovat projektin toiminnan keskiössä. Nuoret saavat avukseen asiantuntijoita, jotka mentoroivat nuoria viestinviejiksi.

Vuonna 2018 nuoret perehtyivät kolmeen teemaan: vaatteet, ruoka ja matkustus. Teemojen mentoreina toimivat trashionista ja ekologisen vaatehuollon asiantuntija Outi Les Pyy, WWF:n suojeluasiantuntija Annukka Valkeapää sekä luontokuvaaja ja outdoor-toimittaja Marinella Himari.

Työpajaryhmät toteutettiin samanaikaisesti kolmessa kaupungissa: Helsingissä, Jyväskylässä ja Rovaniemellä. Projektin aikana luotiin uusi nuorten sitouttamisen malli järjestöille kestävyyteen liittyvissä teemoissa. Tankki-ajatushautomosta vastaa Luonnonsuojeluliitto.

Maapalloliiga

Maapalloliiga oli vuonna 2018 järjestetty kehitysohjelma järjestöille ja yhdistyksille. Maapalloliigan tavoitteena oli kehittää uusia ja innovatiivisia ratkaisuja, tapahtumia tai palveluja, jotka tekevät kestävästä arjesta helppoa ja houkuttelevaa suomalaisille.

Kehitysohjelmaan valittiin 10 tiimiä ja ratkaisua, joita sparrattiin kehittämään ja kokeilemaan ideaansa pidemmälle. Ratkaisun tuli innostaa ihmisiä kestävän arjen tekoihin ja valintoihin, jotka pienentävät hiilijalanjälkeä ja säästävät luonnonvaroja. Maapalloliigassa järjestöt toteuttivat ja testasivat ideaansa kohderyhmän kanssa.

Vuonna 2018 kehitysohjelmaan valitut joukkueet saivat 10 000 euroa ideansa testaamiseen ja toteuttamiseen. Ohjelma huipentui helmikuussa 2019, jolloin ratkaisunsa pisimmälle vienyt palkittiin 20 000 eurolla idean edelleen kehittämiseksi. Kehitysohjelmassa joukkueet myös oppivat lisää palvelumuotoilusta, vaikuttavuudesta, markkinoinnista ja viestinnästä sekä resurssiviisaasta arjesta.

AJANKOHTAISTA

Pinnalla nyt.

uutiset

WCEF2023-koosteraportti on valmis

Puheenvuoro

Hyvä elämä onnistuu myös ilman ylikulutusta

Maapallo hyppää pois puhelimen näytöltä
uutiset

Planican MM-kisoissa nähdään suomalaislähtöinen kestävyysihme

Kuvassa kottikärry, jossa maapallo ja mikroskooppi.
uutiset

Kestävyysratkaisut-teeman vaikutusten arviointi käynnissä – vastaa verkkokyselyyn!

Map of the world with Africa in focus, word Programme and the WEF2022 logo.
Poiminnat

WCEF2022:n ohjelma on julkaistu ja online-rekisteröinti käynnistynyt

uutiset

Nyt on aika säätää energiankulutusta astetta alemmas

Kommentti

10 syytä säästää energiaa juuri nyt

Maapallokartta ja vuosi 2022 sekä maailman kiertotalousfoorumi WCEF:n logo Afrikan mantereen päällä.
uutiset

Ruanda isännöi tämän vuoden maailman kiertotalousfoorumia WCEF2022:ta

Pyöräiljä, raitiovaunu, shoppailija ja falafel-pannu mahtuvat 1,5 asteen sisään.
uutiset

Suomalaisissa kaupungeissa kokeiltiin, miten onnistuu 1,5 asteen mukainen elämä

Hand holding a megaphone with colourful waves coming out of it and the text WCEF Side Event
uutiset

Vuoden 2022 WCEF-sivutapahtumien haku

blogit

Kestäviä tuotteita ja palveluja luodaan yhteistyöllä

uutiset

Mikä motivoi suomalaisia 1,5 asteen ilmastotavoitteeseen?

Jyrki Katainen, Krista Mikkonen, Mark Cutifani, Lord Zac Goldsmith, Sir Partha Dasgupta and Inger Andersen, with maple leaves and the WCEF2021 logo.
uutiset

Kiertotalouden ratkaisut voivat auttaa luonnon monimuotoisuutta koskevan kriisin ratkaisemisessa

Hand holding a maple leaf with the WCEF2021 logo in the background
uutiset

Kiertotalous herättää toivoa ja tarjoaa mahdollisuuksia kriisien aikakaudella

artikkelit

Onko kulutuksen jalanjälkeä luonnon monimuotoisuudelle mahdollista laskea?

Elizabeth Maruma Mrema vaahteranlehtien ympäröimänä
Haastattelu

Johtava kansainvälinen luontovaikuttaja Sitran haastattelussa: Kiertotalous on avain luontokadon pysäyttämiseen

OTA YHTEYTTÄ

Kysy, kerro, kommentoi!

ihmiset
Sari Laine
Johtava asiantuntija, Luonto ja arki
ihmiset
Saara Rimon
Johtava asiantuntija, Luonto ja arki

Mistä on kyse?