Siirry suoraan sisältöön

Kestävän arjen hankkeet järjestöjen kanssa

Sitra luo uusia kestävän arjen ratkaisuja useiden eri järjestöjen ja yhdistysten kanssa. Hankkeissa muun muassa kehitetään hiilijalanjälkilaskuri järjestöille, luodaan fiksuja toimintatapoja urheiluseuroille, herätellään ilmastotoimintaa taiteen keinoin ja luodaan uutta mallia nuorten ympäristöviestintään.

MISTÄ ON KYSE?

Tutustu järjestöjen ja yhteisöjen kanssa yhteistyössä toteutettaviin Kestävän arjen hankkeisiin.

Fiksu seura

Sitra rahoittaa Olympiakomitean hanketta, jossa kootaan yhteen urheiluseurojen kestävän arjen toimintatapoja. Fiksu seura -hankkeen tavoitteena on tarjota urheiluseuroille kattava ja käytännönläheinen työkalupakki, jonka avulla voi rakentaa kestävämpää urheiluseuran arkea.

Urheilu kokoaa suuren määrän ihmisiä ja sen vuoksi on tärkeää, että myös sillä areenalla kestävistä valinnoista keskustellaan ja pyritään ympäristökasvatukselliseen toimintaan nuorten parissa. Toteutuksessa on mukana laaja joukko liittoja sekä seuroja ja konkreettiset kokeilut ajoittuvat syksylle 2018.

Hankkeen jälkeen fiksujen ja kestävien toimintatapojen työkalupakki on Olympiakomitean keskeinen vastuullisuusmateriaali urheiluseuroille ja osa urheiluseurojen Laatuohjelmaa.

Hiilifiksu järjestö

Helsingin yliopiston toteuttamassa ja Sitran rahoittamassa Hiilifiksu järjestö -hankkeessa kehitetään järjestöille räätälöityjä ratkaisuja hiilijalanjäljen selvittämiseen, jotta järjestöt voisivat saada selville toimintansa suurimmat päästölähteet ja vähentää päästöjään.

Syksyn 2018 aikana kehitetään järjestöille suunnattu hiilijalanjälkilaskuri sekä järjestetään neljä koulutusta.

Suomessa on yli 55 500 rekisteröityä yhdistystä, joiden toimintakenttä on laaja. Järjestöissä on voimaa vauhdittaa Suomea ja meitä kaikkia ilmastoa lämmittävien päästöjen kuriin saamisessa. Järjestöt voivat omalla toiminnallaan näyttää esimerkkiä ilmastonmuutoksen hillinnässä, levittää tietoisuutta jäsenkuntaansa ja laajemminkin sekä luoda yhteiskunnallista painetta ilmastotoimiin.

Hankkeen ohjausryhmään kuuluvat Kuurojen liitto, Puolueiden kansainvälinen demokratiayhteistyö Demo, Ilmastovanhemmat, STTK sekä Sitra.

Koulutukset sekä lokakuussa julkaistu laskuri ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Tervetuloa mukaan hiilifiksuuteen!

Ilmastokanava

Sitra rahoittaa Jatkumo ry:n hanketta, joka tuo yhteen taiteilijoita ja järjestöjä. Taiteilijat toteuttavat yleistajuisia ja ajankohtaisia, ilmastonmuutoksen taustoja ja kytköksiä esiintuovia teoksia.

Hankkeessa etsitään ja kokeillaan uusia tapoja, joilla voidaan tehdä ilmastonmuutoksesta kaikkia koskettava asia. Ilmastokanava käsittelee ilmastonmuutoksen herättämiä tunteita, esittelee faktoja, kansantajuistaa ilmastopolitiikkaa, herättää toivoa ja jopa esittää ratkaisuja taiteen kautta.

Jatkumo ry vastaa tapahtumien koordinaatiosta. Mukana on yhteensä kahdeksan järjestöä ja taiteilijaa.

Ilmastokanava- hanke aukesi 2018 alkuvuodesta. Taideteokset ja niiden syntyvaiheet esitellään Ilmastokanavan sosiaalisessa mediassa ja verkkosivuilla. Jokaisen aiheen tiimoilta tehdään haastatteluja sekä nostatetaan aktivismia ja keskustelua. Yksi teos ja sen ympärillä oleva teema ovat käsittelyssä yhden kuukauden ajan.

Nuorten ajatushautomo Tankki

Sitra luo yhdessä Suomen luonnonsuojeluliiton kanssa mallia, jossa nuoret toimivat kestävän arjen mentoreina ja viestijöinä. Tankki on 18–25-vuotiaille nuorille tarkoitettu ajatushautomo, jossa nuoret ottavat kantaa nykyiseen kulutuskulttuuriin ja etsivät kestävämpiä ratkaisuja arkeen.

Nuoret perehtyvät kolmeen teemaan: vaatteet, ruoka ja matkustus. Hanke auttaa nuoria ymmärtämään ympäristöön ja kestävyyteen liittyviä haasteita ja viestimään ratkaisuista mahdollisimman tehokkaasti ja innovatiivisesti. Hanke antaa nuorille äänen ja varmistaa että se myös kuuluu. Nuoret vapaaehtoiset ovat projektin toiminnan keskiössä.

Nuoret saavat avukseen asiantuntijoita, jotka mentoroivat nuoria viestinviejiksi. Teemojen mentoreina toimivat trashionista ja ekologisen vaatehuollon asiantuntija Outi Les Pyy, WWF:n suojeluasiantuntija Annukka Valkeapää sekä luontokuvaaja ja outdoor-toimittaja Marinella Himari.

Työpajaryhmät toteutetaan samanaikaisesti kolmessa kaupungissa: Helsingissä, Jyväskylässä ja Rovaniemellä. Projektin aikana luoda malli nuorten nykyaikaiselle osallistamiselle vapaaehtoistoimintaan.

Maapalloliiga

Maapalloliiga on kehitysohjelma järjestöille ja yhdistyksille. Maapalloliigan tavoitteena on kehittää uusia ja innovatiivisia ratkaisuja, tapahtumia tai palveluja, jotka tekevät kestävästä arjesta helppoa ja houkuttelevaa suomalaisille.

Kehitysohjelmaan pääsee 10 tiimiä ja ratkaisua, joita sparrataan kehittämään ja kokeilemaan ideaansa pidemmälle. Maapalloliigassa järjestöt toteuttavat ja testaavat ideaansa kohderyhmän kanssa. Ratkaisun tulee innostaa ihmisiä kestävän arjen tekoihin ja valintoihin, jotka pienentävät hiilijalanjälkeä ja säästävät luonnonvaroja.

Kehitysohjelmaan valitut joukkueet saavat 10 000 euroa ideansa testaamiseen ja toteuttamiseen, ja ratkaisunsa pisimmälle vienyt saa 20 000 euroa sen edelleen kehittämiseen ohjelman päätteeksi helmikuussa 2019. Kehitysohjelmassa joukkueet myös oppivat lisää palvelumuotoilusta, vaikuttavuudesta, markkinoinnista ja viestinnästä sekä resurssiviisaasta arjesta.

AJANKOHTAISTA

Pinnalla nyt.

OTA YHTEYTTÄ

Kysy, kerro, kommentoi!

Mistä on kyse?