Siirry suoraan sisältöön

KIERTOTALOUDEN KULUTTAJAKOKEILUT JYVÄSKYLÄSSÄ

Innostetaan kuntalaisia, yhteisöjä ja yrityksiä tuomaan kiertotalous osaksi jyväskyläläisten arkea.

 

MISTÄ ON KYSE?

Kiertotalouden kuluttajakokeilut on Jyväskylän kaupungin koordinoima hanke, joka toistaa Sitran aikaisemmalla Resurssiviisas alue -avainalueella toteutettua kokeiluprosessia kiertotalouskärjellä. Sitra on yksi hankkeen yhteistyökumppaneista. Hanke on myös osa SYKEn CIRCWASTE-hanketta, joka saa EU-rahoitusta.

Vuoden 2017 alussa toteutettiin avoin ideahaku, jossa haettiin asukkailta ja paikallisilta organisaatioilta ehdotuksia kiertotalouskokeiluiksi. Kiertotaloutta edistävä idea voi liittyä esimerkiksi asumiseen, liikkumiseen, ruokaan, energiaan, veteen tai jätteiden hyödyntämiseen. Lähtökohtana on, että idea innostaa ihmisiä toimimaan uudella tavalla ja vähentää tavalla tai toisella loppujätteen määrää tai päästöjä.

Saatujen ehdotusten perusteella valittiin toteutettavaksi seitsemän kokeilua, joiden toteuttamiseen annetaan kullekin maksimissaan 8 000 euron rahoitus. Kokeilujen tuloksia ja vaikuttavuutta seurataan ja oppeja ja hyviä toimintamalleja pyritään levittämään.

Mitä teemme?

Sitra osallistui tuomaristoon, joka valitsi rahoitettavat kokeilut.

Kuka on mukana?

Mukana ovat Jyväskylän kaupunki, Suomen ympäristökeskus SYKE sekä paikallisia kumppaneita, kuten Keski-Suomen liitto ja jätehuoltoyhtiö Mustankorkea. Sitra on hankkeen yhteistyökumppani.

Missä mennään?

Ideahaku toteutettiin helmikuussa 2017, ja toteutettavat kokeilut valittiin maaliskuussa 2017. Kokeilut toteutettiin vuosien 2017 ja 2018 aikana. Ensimmäiset kokeilut lähtivät käyntiin kesällä 2017. Hankkeeseen liittyviä uutisia voi seurata Jyväskylän kaupungin verkkosivuilla.

 

OTA YHTEYTTÄ

Kysy, kerro, kommentoi!

Mistä on kyse?