KIERTOTALOUDEN KULUTTAJAKOKEILUT JYVÄSKYLÄSSÄ

Päättynyt hanke 2017-2018
Sitra oli mukana innostamassa kuntalaisia, yhteisöjä ja yrityksiä tuomaan kiertotaloutta osaksi jyväskyläläisten arkea.

MISTÄ ON KYSE?

Kiertotalouden kuluttajakokeilut oli Jyväskylän kaupungin koordinoima hanke, joka toisti Sitran aikaisemmalla Resurssiviisas alue -avainalueella toteutettua kokeiluprosessia kiertotalouskärjellä. Hanke on osa SYKEn EU-rahoitteista CIRCWASTE-hanketta. Jyväskylän käyttäjälähtöiset kokeilut -hankkeessa on kolme 2,5 vuoden mittaista kokeilujaksoa, joista ensimmäisessä Sitra oli yksi hankkeen yhteistyökumppaneista.

Vuoden 2017 alussa toteutettiin avoin ideahaku, jossa haettiin asukkailta ja paikallisilta organisaatioilta ehdotuksia kiertotalouskokeiluiksi. Kiertotaloutta edistävä idea saattoi liittyä esimerkiksi asumiseen, liikkumiseen, ruokaan, energiaan, veteen tai jätteiden hyödyntämiseen. Lähtökohtana oli, että idea innostaa ihmisiä toimimaan uudella tavalla ja vähentää tavalla tai toisella loppujätteen määrää tai päästöjä.

Saatujen ehdotusten perusteella valittiin toteutettavaksi seitsemän kokeilua, joiden toteuttamiseen annettiin kullekin maksimissaan 8 000 euron rahoitus. Kokeilujen tuloksia ja vaikuttavuutta seurattiin ja oppeja ja hyviä toimintamalleja kannustettiin levittämään.

Mitä teimme?

Hankkeen ensimmäisen vaiheen ideahaku toteutettiin helmikuussa 2017, ja toteutettavat kokeilut valittiin maaliskuussa 2017. Sitra osallistui tuomaristoon, joka valitsi rahoitettavat kokeilut.  Ensimmäiset kokeilut lähtivät käyntiin kesällä 2017, ja kokeilut toteutettiin vuosien 2017 ja 2018 aikana. Hankkeeseen liittyvät uutiset löytyvät Jyväskylän kaupungin verkkosivuilta.

Ketkä olivat mukana?

Mukana olivat Jyväskylän kaupunki, Suomen ympäristökeskus SYKE sekä paikallisia kumppaneita, kuten Keski-Suomen liitto ja jätehuoltoyhtiö Mustankorkea. Sitra oli hankkeen yhteistyökumppani.

OTA YHTEYTTÄ

Kysy, kerro, kommentoi!

ihmiset
Lari Rajantie
ihmiset
Lotta Toivonen
Asiantuntija, Luonto ja arki

Mistä on kyse?