Kiertotalousravintola Ultima

Helsinkiin avattavassa kiertotalousravintola Ultimassa hyödynnetään kaupunkiviljelyä ja kestäviä proteiinilähteitä, minimoidaan hävikki ja laitetaan ravinteet kiertoon. Konsepti voidaan monistaa myös muihin ravintoloihin niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin.

AJANKOHTAISTA

MISTÄ ON KYSE?

Ultima-projektin tavoitteena on haastaa perinteisiä tapoja toimia ravintolamiljöössä. Haluamme olla maailman mittakaavassa edelläkävijöitä niin kaupunkiviljelyssä kuin uusien raaka-aineiden ja ruokalajien luomisessa. Tavoitteena on myös tutkia, miten hävikkiä voidaan pienentää ja ravinteita kierrättää kaupunkioloissa.

Tärkein tehtävämme on vakuuttaa ihmiset siitä, että teknisillä innovaatioilla perinteisen ruoantuotannon rinnalle voidaan tuoda kestävää ja eettistä kaupunkikasvatusta, josta voidaan valmistaa ruokaa paikan päällä. Haluamme myös keittiöammattilaisina testata ja tutkia, mihin eri kasvi- ja hyönteisproteiinit taipuvat. Tavoitteenamme on tuoda tiede, ruoka ja design yhteen.

Kiertotalousravintolakonsepti voidaan monistaa Lapin ravintoloista aina kuumien ja kuivien maiden ravintoloihin.

Mitä teemme?

Uuden ravintolan yhteyteen rakennetaan ympäri vuoden toimiva vertikaalinen kasvihuone, joka toimii hydroponisella kastelujärjestelmällä, eli kasvit ottavat ravinteensa mullan sijaan suoraan vedestä. Kasvihuoneen kapasiteetti on 500-800 kasvia. Kyseessä on maailman ensimmäinen suoraan ravintolatilaan tehty hydroponinen kastelujärjestelmä.

Lisäksi ravintolaan tulee saunasirkkoja, jotka elävät ravintolaan suunnitelluissa terraarioissa. Tarkoituksena on tutkia, voiko kasvien jäämiä käyttää mahdollisesti saunasirkkojen ruokintaan, ja näin hyödyntää tähteitä. Ruoan valmistuksessa käytettävät sirkat tulevat sirkkatilalta.

Kokeilemme myös perunan kasvattamista aeroponisesti eli ilmassa niitä varten rakennettavissa pylväissä. Sieniä puolestaan idätetään ja kasvatetaan lasisissa palloissa. Kaikki tämä kiedotaan kauniiseen muotoiluun, joka tekee paikasta visuaalisesti elämyksellisen ja helposti lähestyttävän.

Ketkä ovat mukana?

Ravintolan omistaa Finnish-Devil oy, joista kokit Henri Alen ja Tommi Tuominen vastaavat keittiöstä sekä koko konseptista. Hydroponisen järjestelmän valmistaa Green Automation oy, ja kaikesta Design-suunnittelusta vastaa Atelje Sotamaa. Yhteistyökumppaneina ovat myös Entocube, Helsieni, TouchPoint, Robbes Lilla Trädgård sekä Tyrnävän siemenperunakeskus.

Missä mennään?

Suunniteltu avauspäivä paikalle on 15.5.2018. Rakennussuunnittelu on loppusuoralla ja tarvittavat komponentit saadaan ajallaan paikan päälle. Suunnittelupuolella on tehty testejä ilmaperunan, sirkkojen ja sienten kasvatuksesta eri olosuhteissa. Varsinainen testaus alkaa, kun saamme infrastruktuurin valmiiksi 10.5.2018.

OTA YHTEYTTÄ

Rohkeasti vain.

Mistä on kyse?