Urban Farm Lab

Sieniä, sirkkoja, humalaa, ilmasta perunaa ja ikivihreää vuoden ympäri. Vantaan Myyrmäessä kokeillaan ruoantuotantoa sisätiloissa teollisuushallissa.

Mistä on kyse?

Ruoalla on merkittäviä vaikutuksia ympäristöön. Suurin osa ruoan ilmastovaikutuksista syntyy maaperästä lannoitteiden käytön seurauksena, eläintuotannosta sekä hallitsemattomasta ruokahävikistä.

Kaupungissa tapahtuva ruoantuotanto tulee tulevaisuudessa täydentämään perinteistä peltoviljelyä, sillä esimerkiksi kuumilla ja kuivilla sekä kylmillä ja pimeillä alueilla kasvukausi jää lyhyeksi. Myös väestönkasvun pakottaa etsimään uusia ratkaisuja perinteisen ruoantuotannon rinnalle ruokaturvan takaamiseksi.

Ruoan kasvattaminen sisätiloissa, kontrolloiduissa olosuhteissa tuo ruoantuotannon kaupunkeihin, mikä vähentää ruoan kuljetusmatkoja ja pakkausmateriaalien tarvetta. Uusien teknologioiden avulla ruokaa voidaan tuottaa pienemmällä energian- ja vedenkulutuksella perinteisiin kasvihuoneisiin verrattuna.

Käytännössä ruokaa tuotetaan siis hydroponisesti (ilman ravinneliuoksessa ilman multaa) ja aeroponisesti (ilman suoraa yhteyttä maaperään). Suljetuissa olosuhteissa ravinnevalumia ei synny eikä kasvukausi rajoitu vain kesään, sillä uutta perunaakin saadaan vuoden ympäri.

Mitä teemme?

Metropolia, Sitra ja viisi yritystä kokeilevat Myyrmäen kampuksella ruoan kasvattamista sisällä teollisuushallissa. Uusi urbaanin ruoantuotannon keskus, Urban Farm Lab, on testilaboratorio, jossa kokeillaan erilaisia urbaaneja ruoantuotantoteknologioita ja samassa tilassa tapahtuvan sisäviljelyn kaupallistamista.

Keskuksessa kasvatetaan sieniä, perunaa, sirkkoja, yrttejä, salaattia ja humalaa. Kiertotalouden mukaisesti yritykset hyödyntävät toistensa hävikin: Esimerkiksi sienten tuottamaa hiilidioksidia käytetään salaattien viljelyssä tai salaattiviljelyn hävikkiä sirkkojen ravintona.

Keskus toimii myös ammattikorkeakoululaisille kiinnostavana tulevaisuuden ruoantuotannon oppimisympäristönä. Jo testivaiheessa osa ruoasta hyödynnetään ruokaloissa ja ravintoloissa.

Kokeilu on jatkoa kiertotalousravintola Ultimalle. Seuraavana askeleena on tehdä liiketoiminnasta kannattavaa ja laajentaa vastaavia ruoantuotantomalleja teollisuuspuistoihin sekä viedä teknologioita ulkomaille.

Kuka on mukana?

Hankkeen koordinoijana toimii Metropolia ammattikorkeakoulu. Mukana on myös viisi startup-yritystä.

EntoCube Oy kehittää teknologiaa ruokahyönteisten kasvatukseen. Yritys on mukana testaamassa kerrosviljelyssä syntyvän hävikin käyttämistä sirkkojen rehuna.

Helsieni Oy kasvattaa osterivinokkaitta käytetyissä kahvinporoissa ja rakentaa yhdessä opiskelijoiden kanssa toimivan sienikasvattamon, joka käyttää hyödykseen kaupungeissa syntyvää biohävikkiä. Tavoitteena on toteuttaa modulaarinen sienikasvattamo, joka on hintakilpailukykyinen missä mittakaavassa tahansa. Lisäksi yritys etsii toimivaa tapaa hyödyntää omaa ja muiden keskuksessa toimivien yritysten hävikkiä.

Little Garden Oy rakentaa urbaanin, modulaarisen kerrosviljelmän, jossa kasvatetaan yrttejä, versoja ja salaattia. Samalla se tutkii liiketoiminnallisia, operatiivisia sekä teknologisia yhteistyömahdollisuuksia muiden mukana olevien yritysten kanssa.

Redono Oy testaa levän tuotantoa ja humalan kasvatusta. Tavoitteena on konseptoida ”kestävän panimon kiertotalousmalli”, jossa panimon sivuvirtojen avulla tuotetaan puhdasta vettä ja ruokaa sekä viljellään panimolle tuoretta humalaa.

Siukkula Oy kehittää ilmaperunan kasvatusalustan eli tavan tuottaa perunaa ympärivuotisesti kasvihuoneissa kaupunkialueilla tai muualla perinteisestä peltoviljelystä poikkeavissa olosuhteissa. Tuotanto perustuu ns. ilmaperunateknologiaan eli aeroponiseen tuotantoon, jossa perunan juuret kasvavat ilmassa ja niihin sumutetaan tietty määrä vettä ja ravinteita.

Missä mennään?

Hanke on käynnistynyt vuoden 2018 lopulla ja se päättyy lokakuun loppuun 2019.

Miten mukaan?

Metropolian Urban Farm Labin kehitys- ja innovaatioympäristö on avoin alan toimijoille. Ota yhteyttä Metropolian projektipäällikköön Riikka Kuusistoon, etunimi.sukunimi@metropolia.fi

Ota yhteyttä

Mistä on kyse?