Monimuotoisuuden lisääminen pelloille hyödyttää luontoa ja viljelijää 

Miten luonnon monimuotoisuus voi auttaa viljelijää suojelemaan kasveja tuholaisilta ja taudeilta? Kuinka viljelijä voi tukea monimuotoisuutta pelloillaan? Tutkijat ja viljelijät etsivät yhdessä vastauksia näihin kysymyksiin Maatalouden biodiversiteettiratkaisut -hankkeessa. 

Mistä on kyse?  

Luonnossa monimuotoiset kasviyhteisöt ovat paremmassa turvassa kasvitaudeilta kuin lajiköyhemmät kasvustot. Lisäksi ne sietävät paremmin kuivuutta ja äärilämpötiloja. Pelloilla kasvatetaan usein vain muutamaa kasvilajia, ja viljelykset ovatkin alttiita kasvitaudeille sekä äärilämpötilojen ja kuivuuden kaltaisille stressitekijöille. Maatalouden biodiversiteettiratkaisut -hankkeessa maanviljelijät ja tutkijat testaavat yhdessä viljelymenetelmiä, joilla viljelijä voi tukea luonnon monimuotoisuutta pelloillaan. Samalla he selvittävät, miten luonnon monimuotoisuus auttaa viljelijää kasvinsuojelussa. Lisäksi hankkeessa kehitetään mittaristo luonnon monimuotoisuuden arviointiin maatalousympäristössä.  

Miten luonnon monimuotoisuus suojelee satokasveja?

  • Monipuolinen kasvillisuus lisää hyvien mikrobien määrää. Hyvät mikrobit auttavat kasveja puolustautumaan taudinaiheuttajia vastaan. Ne myös parantavat maan kasvukuntoa, mikä lisää kasvien taudinkestävyyttä.  
  • Jokainen kasvitauti on erikoistunut vain osaan kasvilajeista tai -lajikkeista. Kun pellolla on useita eri kasvilajeja, tautien on vaikeampi levitä.  
  • Pellolle kylvettävä, useita kasvilajeja sisältävä monimuotoisuuskaista tarjoaa elinympäristöjä hämähäkeille ja muille pedoille, jotka pitävät kurissa tuhohyönteisiä. Lisäksi se tarjoaa ravintoa pölyttäjille ja ylläpitää mikrobiston monimuotoisuutta. 
  • Lajirunsauden lisääminen pelloilla voi vähentää rikkakasvien määrää. 

Keitä on mukana ja mitä tehdään?  

Mukana on kymmenen suomalaista maatilaa. Tiloilla tutkitaan peltolohkon reunoille kylvettävän, useita eri kasvilajeja sisältävän monimuotoisuuskaistan sekä viljan sekaan kylvettävän aluskasvin vaikutuksia luonnon monimuotoisuuteen ja kasvinterveyteen.  

Tutkijat keräävät tietoa monimuotoisuuskaistan ja aluskasvin vaikutuksista maaperän mikrobien, hyönteisten, kasvien ja lintujen monimuotoisuuteen. Samalla viljelijät ja tutkijat selvittävät luonnon monimuotoisuuden lisäämisen vaikutuksia satokasvin terveyteen, kasvinsuojelutarpeeseen ja sadontuottokykyyn. 

Oletuksena on, että monimuotoisuus pellolla lisää satokasvin vastustuskykyä taudinaiheuttajia vastaan ja parantaa samalla maan kasvukuntoa. Tutkimus tuo uutta tietoa luonnon monimuotoisuuden mahdollisuuksista kasvinsuojelussa pohjoisissa olosuhteissa sekä käytännön tietoa viljelijän mahdollisuuksista tukea monimuotoisuutta pelloillaan. 

Hankkeen toteuttavat yhdessä Helsingin yliopisto ja Baltic Sea Action Group (BSAG) ja sitä rahoittaa Sitra. Hanke jatkuu vuoden 2025 loppuun saakka.

Lue lisää: 

Tutustu hankkeeseen BSAG:n verkkosivuilla: Maatalouden biodiversiteettiratkaisut

Ota yhteyttä
Lausunnot

Sitran lausunto EU:n vuoden 2040-ilmastotavoitteesta

uutiset

Millaista on tulevaisuuden hyvä elämä? – Sitran kehittäjäryhmä luo työkaluja kestävän ja hyvän tulevaisuuden kuvitteluun

circular solutions for nature
uutiset

Kiertotalous torjuu luontokatoa ja luo uutta liiketoimintaa: Katso Euroopan 30 edelläkävijän lista, mukana useita suomalaisyrityksiä

uutiset

Kotimainen proteiinintuotanto turvaa huoltovarmuutta ja ravitsemusta – valkuaiskasvien tuotantoala voidaan kolminkertaistaa

Hankkeet

Suomen proteiiniomavaraisuus

artikkelit

Uudistettu Elämäntapatesti kertoo: Suomalaiset ovat valmiita pienentämään hiilijalanjälkeään erityisesti asumisessa

Hankkeet

Koulutus: Miten TNFD-luontoraportointi otetaan käyttöön?

Kooste

Millaista luonnon ja terveyden tutkimusta Suomessa tehdään?

Kommentti

Luonnonvarojen ylikulutukseen tarvitaan pikainen muutos – Lue 5+1 nostoa Global Resources Outlook 2024 -suurraportista

artikkelit

Suhde aikaan vaikuttaa halukkuuteemme toimia yhteisen tulevaisuuden puolesta

Kuvituskuva: ihmnen maalaustikkailla maalaamassa tekstiä Sitran lausunto
Lausunnot

Sitran lausunto Suomen avaintavoitteista EU-vaalikaudelle 2024-2029

Lista

Miksi meidän kannattaa tuoda luonto osaksi arkeamme?

Kuvituskuva: ihmnen maalaustikkailla maalaamassa tekstiä Sitran lausunto
Lausunnot

Sitran lausunto luonnon ja teknisistä hiilinieluista

uutiset

Monitieteinen selvitys luotaa metsien kestävän käytön tulevaisuutta ja etsii parhaita ohjauskeinoja

Hankkeet

Metsien käytön tulevaisuus ja tarvittavat ohjauskeinot

Lista

9 vinkkiä, joiden avulla tuot luonnon hyvinvointivaikutukset osaksi arkeasi

Famous monuments from Brussels in green colour along with the WCEF2024 logo
tapahtumat

WCEF2024 Brysselissä

Brysseli, Belgia, maanantai – torstai, 15.4. – 18.4.
Verkkotapahtuma

Hyvän elämän kuvittelua Phoebe Tickellin kanssa: Miten löytää ilo planeetan kantokyvyn rajoissa?

keskiviikko, 8.5.

Mistä on kyse?