Live
Kiertotalous ja digitalisaatio teollisuudessa -aamu

Kiertotalous ja digitalisaatio teollisuudessa -aamu

"Kiertotalous ja digitalisaatio teollisuudessa" -aamussa huippuasiantuntijat alustavat ja keskustelevat digitalisaation mahdollistamista ratkaisuista kiertotalouden liiketoimintamalleissa. Aamussa painotus on osallistuvien yritysten esittämissä haasteissa ja esiin nostetuissa kysymyksissä.

Kuva: Topias Dean

Kiertotalous  ja uudet liiketoimintamallit kehittyvät vauhdilla digitaalisuuden ja materiaalien vallankumouksen myötä. Räjähdysmäisesti kasvava personoitu palvelullistumien, reaaliaikainen arvonmääritys ja identifiointi mahdollistavat sen, että yritykset pystyvät mittamaan ja seuraamaan tarkasti prosesseja ja materiaalien käyttöä sekä kiertoja, mutta ennen kaikkea luomaan asiakaslähtöisiä palveluita ja tuotteita ja jopa ilman valmistusta tai materiaalien hankintaa eikä asiakkaan tarvitse edes ostaa/investoida koneita tai laitteita.

Uudet teknologiat, kuten teollinen internet, big data, keinoäly ja digitaaliset alustat mahdollistavat nämä uudet liiketoimintamallit, joilla kiertotalouden tavoitteet ja hyödyt saadaan aikaan.

Yritykset siirtyvät pois itsenäisistä (stand-alone) tuotteista kustomoituihin lopputuotosten myyntiin ja palveluihin.  Ekologinen kestävyys, luonnonvarojen ylikäyttö ja ilmastokriisi ajavat lainsäätäjiä, investoreita, asiakkaita ja yrityksiä kohti näitä asiakaskeskeisiä ja vastuullisia kiertotalouden mallien mukaisia liiketoimintamalleja. Kts. lisää ja lataa www.circularplaybook.fi.

Pk-yritykset näkevät eniten potentiaalia esineiden Internetissä (IoT), big datassa sekä RFID:ssä, koska ne mahdollistavat tehokkaamman datan keruun ja hyödyntämisen helpottaen esimerkiksi tuotteiden takaisinottoa ja ennakoivien huoltopalveluiden kehittämistä. Yritykset tunnistavat kuitenkin haasteita näiden teknologioiden täysimittaiselle hyödyntämiselle, kuten esimerkiksi datan laadun ja tietoturvan varmistamisen sekä investointeihin liittyvät riskit.

8.30

Rekisteröityminen ja aamupala

9.00

Tervetuloa – Digitaalisuus ja kiertotalouden liiketoimintamallit

Jyri Arponen, Senior Lead, Sitra

9.15

Teollisuus X.O.

Ville Mickelsson, Industry X.O Nordic Lead, Accenture

9.40

Digitaalisuuden hyödyt ja kiertotalouden vaatimat teknologiat teollisuudessa

Jarkko Miettinen, Co-founder & CEO, Agiler

10.05

eRent – Hallitse kalustosi kännykälläsi ja unohda koneiden etsiminen, tekemättömät huollot ja vuokraamoihin soittelu

Olli Aaltonen, Toimitusjohtaja, eRent Solutions Oy

10.20

Digitaalisuus ja kiertotalous innovatiivisten palveluiden ja muutosten mahdollistajana

Johanna Fräki, Innovaatiojohtaja, Wärtsilä Oy

10.45

Factory as a Service

Edward Blomstedt, CEO, Airfaas.com

11.15

Keskustelua

11.30

Kiitos, nähdään pian uudestaan!

Aamu on osa projektia, jossa teimme yhteistyössä Teknologiateollisuuden ja Accenturen kanssa valmistavalle teollisuudelle käsikirjan (playbook) ja työkalut, jotka testasimme 50 Pk-yrityksen kanssa. Niistä syntyy konkreettisia pilottiprojekteja. Pk -yritykset pystyvät näin pääsemään nopeasti kiinni uusiin liiketoimintamalleihin ja aloittamaan pilotoinnin sekä sen myötä muutoksen koko yrityksessä. Esteitä ja haasteita on, mutta muutos tehdään pala kerrallaan.

Ota yhteyttä
 
Daniel Kaufmann

Mistä on kyse?