Live
Kiertotalous ja digitalisaatio teollisuudessa -aamu
Keskustelutilaisuus

Kiertotalous ja digitalisaatio teollisuudessa -aamu

"Kiertotalous ja digitalisaatio teollisuudessa" -aamussa huippuasiantuntijat alustavat ja keskustelevat digitalisaation mahdollistamista ratkaisuista kiertotalouden liiketoimintamalleissa. Aamussa painotus on osallistuvien yritysten esittämissä haasteissa ja esiin nostetuissa kysymyksissä.

Kiertotalous  ja uudet liiketoimintamallit kehittyvät vauhdilla digitaalisuuden ja materiaalien vallankumouksen myötä. Räjähdysmäisesti kasvava personoitu palvelullistumien, reaaliaikainen arvonmääritys ja identifiointi mahdollistavat sen, että yritykset pystyvät mittamaan ja seuraamaan tarkasti prosesseja ja materiaalien käyttöä sekä kiertoja, mutta ennen kaikkea luomaan asiakaslähtöisiä palveluita ja tuotteita ja jopa ilman valmistusta tai materiaalien hankintaa eikä asiakkaan tarvitse edes ostaa/investoida koneita tai laitteita.

Uudet teknologiat, kuten teollinen internet, big data, keinoäly ja digitaaliset alustat mahdollistavat nämä uudet liiketoimintamallit, joilla kiertotalouden tavoitteet ja hyödyt saadaan aikaan.

Yritykset siirtyvät pois itsenäisistä (stand-alone) tuotteista kustomoituihin lopputuotosten myyntiin ja palveluihin.  Ekologinen kestävyys, luonnonvarojen ylikäyttö ja ilmastokriisi ajavat lainsäätäjiä, investoreita, asiakkaita ja yrityksiä kohti näitä asiakaskeskeisiä ja vastuullisia kiertotalouden mallien mukaisia liiketoimintamalleja. Kts. lisää ja lataa www.circularplaybook.fi.

Pk-yritykset näkevät eniten potentiaalia esineiden Internetissä (IoT), big datassa sekä RFID:ssä, koska ne mahdollistavat tehokkaamman datan keruun ja hyödyntämisen helpottaen esimerkiksi tuotteiden takaisinottoa ja ennakoivien huoltopalveluiden kehittämistä. Yritykset tunnistavat kuitenkin haasteita näiden teknologioiden täysimittaiselle hyödyntämiselle, kuten esimerkiksi datan laadun ja tietoturvan varmistamisen sekä investointeihin liittyvät riskit.

Mistä on kyse?