Live
Kiertotalous maailmanlaajuisen luontokadon pysäyttäjänä 
Verkkotapahtuma

Kiertotalous maailmanlaajuisen luontokadon pysäyttäjänä 

Sitran uunituore selvitys avaa neljän avainsektorin kiertotalousratkaisujen potentiaalia pysäyttää huolestuttavaa vauhtia etenevää luontokatoa.

  • 16.05.2022 klo 15:00 - 16:30
  • Verkossa

Luonnon monimuotoisuus katoaa hälyttävää vauhtia kaikkialla maailmassa – myös Suomessa. Tilanne on vakava, sillä terveytemme, taloutemme ja hyvinvointimme ovat täysin riippuvaisia luonnosta.

Luontokadon pysäyttäminen on kuitenkin mahdollista. Ratkaisuja tarjoaa kiertotalous Kiertotalous Talousmalli, jossa ei tuoteta jatkuvasti lisää tavaroita, vaan kulutus perustuu omistamisen sijasta palveluiden käyttämiseen: jakamiseen, vuokraamiseen sekä kierrättämiseen. Materiaaleja ei lopuksi tuhota, vaan niistä syntyy yhä uudelleen uusia tuotteita. Avaa termisivu Kiertotalous , jossa hyödynnetään jo käytössä olevien tuotteiden ja materiaalien arvoa mahdollisimman pitkään. Kun tuotteet ja materiaalit ovat tehokkaassa käytössä, uusia luonnonvaroja tarvitaan vähemmän ja luonnolle jää enemmän tilaa.

Julkistamme webinaarissa Sitran selvityksen ”Tackling root causes – Halting biodiversity loss through the circular economy”, jossa ensimmäistä kertaa maailmassa mallinnetaan kvantitatiivisesti kiertotalousratkaisujen potentiaalia pysäyttää maailmanlaajuista luontokatoa. Selvityksessä tarkastellaan neljää luontokadon kannalta kriittistä sektoria, jotka ovat ruoka- ja maataloussektori, rakennussektori, tekstiilisektori ja metsäsektori.

Tervetuloa kuulemaan maailmallakin kovaa kiinnostusta herättäneen selvityksen tuloksia tuoreeltaan ja keskustelemaan luontoa vahvistavista kiertotalousratkaisuista.

Selvityksen ovat laatineet Sitran ja Vivid Economicsin asiantuntijat. Vivid Economics (nykyisin osa McKinsey & Companya) on tehnyt aiemmin mallinnuksia mm. luonnon monimuotoisuuden ja talouden kytköksiä selvittäneeseen uraauurtavaan Dasguptan raporttiin.

Tapahtuma järjestetään verkossa. Linkki lähetetään ilmoittautuneille ennen tapahtumaa.

15.00
Tervetuloa!
Webinaarin juontaa Sitran projektikoordinaattori Emma Sairanen.
Avaussanat
Mari Pantsar, johtaja, kestävyysratkaisut, Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra.
Kiertotalous luontokadon pysäyttäjänä -selvityksen tulokset
Tiina Paajanen asiantuntija, luontoa vahvistava kiertotalous, Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra.
Kommenttipuheenvuorot
Ville Niinistö, Euroopan parlamentin jäsen
Ari-Pekka Auvinen, tutkija, Suomen ympäristökeskus
Minna Ojanperä, johtava ympäristöasiantuntija, Elinkeinoelämän keskusliitto
16.30
Tapahtuma päättyy

Mistä on kyse?