Live
Mistä suunta työlle, työmarkkinoille ja yhteistoiminnalle? Kaksi ehdotusta Sitrasta
tapahtumat

Mistä suunta työlle, työmarkkinoille ja yhteistoiminnalle? Kaksi ehdotusta Sitrasta

  • 25.01.2016 klo 08:30
  • Kutsuvierastilaisuus

Työmarkkinoiden toimivuus on Suomelle ja suomalaisille ratkaisevan tärkeä asia, suorastaan kohtalonkysymys. Mutta jotakin puuttuu – nimittäin keskeisten toimijoiden yhteinen visio työelämän suunnasta, riskeistä ja uudistustarpeista. Sellaiselle on nyt suuri tarve, kun digitalisaatio ja globalisaatio muokkaavat uuteen uskoon kokonaisia toimialoja, yrityksiä, työtehtäviä ja ammatteja. Emme selviä työn murroksesta ilman yhteistyötä, vuoropuhelua ja luottamusta kaikilla tasoilla. Miten varmistamme, että Suomessa on jatkossakin tarjolla töitä ja niihin löytyy sopivia tekijöitä?

Vuoden 2008 finanssikriisi sysäsi yrityksissä ja monissa muissa organisaatioissa liikkeelle yt-neuvottelujen aallon, joka on koskettanut suurta osaa suomalaista. Yhteistoimintalain alkuperäisenä tavoitteena oli lisätä henkilöstön osallistumista ja vaikutusmahdollisuuksia työpaikoilla. Sittemmin laki on tullut tunnetuksi irtisanomislakina ja pelkkänä huonojen uutisten lähteenä. Täyttääkö yt-laki sille asetetut tavoitteet? Onko siitä aidosti hyötyä eri osapuolille? Mitä yt-laille kannattaisi tehdä?   

Tällaisia kysymyksiä ovat pohtineet Sitran vanhempi neuvonantaja Mikko Mäenpää ja konsultti, varatuomari Jukka Ahtela. Molemmat ovat keränneet selvitystensä taustaksi laajalti näkemyksiä työelämän ja työmarkkinoiden eri osapuolilta.

Kooste tilaisuudessa käydystä keskustelusta löytyy täältä

Ohjelma

Tilaisuuden avaus
Timo Lindholm, teemajohtaja, Uusi työelämä ja kestävä talous, Sitra

Millainen on työn ja työmarkkinoiden tulevaisuus?
Mikko Mäenpää, vanhempi neuvonantaja, Sitra

Diskuteerausta Impivaarassa
– Selvitys yhteistoiminnan tilasta ja kehittämistarpeista työpaikoilla
Jukka Ahtela, varatuomari, Ahtela Consulting Oy

Kommenttipuheenvuorot
Yritysten ja työntekijöiden edustajat (tarkennetaan myöhemmin)

Lisäksi varaamme aikaa yleisökysymyksille. Tilaisuuden juontaa Sitran Työelämän taitekohdat -tiimin vetäjä Mikko Hyttinen 

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra on tulevaisuusorganisaatio, joka tekee töitä Suomen kilpailukyvyn ja suomalaisten hyvinvoinnin edistämiseksi. Sitran Uusi työelämä ja kestävä talous -teema edistää työhön ja talouteen liittyvien uudenlaisten ratkaisujen kokeilua ja käyttöönottoa Suomessa. Nostamme esiin uuden työelämän muutosilmiöitä, haemme niihin positiivisia ratkaisuja ja herättelemme keskustelua työelämäkysymyksistä. Lisätietoja Uusi työelämä ja kestävä talous -teemasta löydät täältä.


Mistä on kyse?