Live
Seuraava erä: työ ja demokratia – opiskelijoiden lukuvuoden startti
tapahtumat

Seuraava erä: työ ja demokratia – opiskelijoiden lukuvuoden startti

Hei maisterivaiheen opiskelija! Tervetuloa starttaamaan lukuvuosi pohtimalla tulevaisuusnäkökulmien hyödyntämistä opinnoissa.

Mitä tapahtuu, kun digitalisaatio muuttaa palkkatyötä ennennäkemättömällä tavalla? Miten muutos vaikuttaa yhteiskuntaan ja ihmisten toimeentuloon? Mitä ihmisten tulevaisuuden urasuunnitelmille tapahtuu?

Eurooppalaisista noin kolme prosenttia kuuluu puolueisiin, suomalaisista kuusi. Silti poliittiset puolueet käyttävät huomattavaa valtaa. Miten tässä tilanteessa kansalaiset ovat osallisia päätöksentekoon? Mitä mahdollisuuksia edustuksellisella demokratialla on tulevaisuudessa?

Tulevaisuustalo Sitra tarjoaa maisterivaiheen opiskelijoille illan, jonka teemana on yhteiskunnan murrosta käsittelevä Seuraava erä -julkaisusarja. Tervetuloa starttaamaan lukuvuosi, tutustumaan uusiin ihmisiin ja pohtimaan ja saamaan ideoita tulevaisuusnäkökulmien hyödyntämisestä opinnoissasi, kursseillasi tai opinnäytetyössäsi. Tämä on se tapahtuma, jossa haluat lukuvuoden alussa olla mukana.

Teemoja: Poikkitieteellisyys, tulevaisuus, yhteiskunta, wine & dine, keskustelu, kovia asiantuntijoita ja ennen kaikkea teidän ajatuksia.

Ohjelma:

 • Sitra ja Demos Helsinki: Pohjoismaisen mallin Seuraava erä
 • Illan teemoina tulevaisuuden työ, toimeentulo sekä demokratia ja osallisuus
 • Wine & dine
 • Kommentteja ja keskustelua artikkeleista

Illan aikana tapaat ihmisiä Seuraavan erän taustalta eli asiantuntijoita Sitrasta ja Demos Helsingistä. Paikalla ovat ainakin Jenna Lähdemäki Sitrasta ja Aleksi Neuvonen Demos Helsingistä.

Mikä Seuraava erä? Kyseessä on Sitran ja Demos Helsingin visiotyö ja kolmiosainen katsaus tulevaisuuden Suomeen ja reilumpaan yhteiskuntaan.

Lisätietoa löydät täältä:

Tilaisuuden vetäjinä toimivat Oppimosta opiskelijat Maria McPartlin sekä Niina Karjunen.

Osallistumisen ehtona on, että luet Seuraava erä -sarjan kaksi pääesseetä. Toivomme myös, että valitset lyhyemmistä artikkeleista sinua kaikkein eniten kiinnostavan. Keskustelemme tilaisuudessa valinnoistanne.

Pääesseet:

 • Katse ylös kuopasta mahdollisuuksiin – Uuden ajan työ ja toimeentulo
  “Meistä kirjoittajista “kikyn” kaltaiset ponnistelut vastaavat vanhan maailman keinoilla aikaan, jossa nuo keinot eivät enää tepsi. Tämä artikkeli sai alkusysäyksensä tästä kirjoittajien aikalaiskokemuksesta. Olimme kyllästymiseen asti kuulleet ekonomistista puhetta talouskasvun ja tuottavuuden välttämättömyydestä hyvinvoinnille. Emme usko tähän kertomukseen enää.  Ajattelemme, että hyvinvointia ja sen edellytyksiä pitää lähestyä osin aivan uusista näkökulmista.”
 • Demokratian vaikeuksista kohti tulevaisuuden osallisuutta
  ”Äänestysprosentit ja puolueiden jäsenmäärät ovat viime vuosikymmeninä laskeneet voimakkaasti. Nyt 2010-luvulla eurooppalaisista keskimäärin vain kolme prosenttia kuuluu puolueisiin ja suomalaisista kuusi prosenttia. Luvut ovat hämmentävän alhaisia siihen nähden, että puolueet ovat kuitenkin edelleen edustuksellisen demokratian tärkein vallankäytön kanava. Ihmisten ja puolueiden erkaantuminen toisistaan on erittäin huolestuttava kehityskulku, sillä demokraattisen prosessin olisi luotava myös poliittista osallisuutta.”

Pääesseet ovat ladattavissa linkkien takaa myös PDF-julkaisuna.

Lyhyemmät artikkelit löytyvät pääesseiden ohesta Artikkelit-otsikoiden alta sivulla www.seuraavaerä.fi

Sitovat ilmoittautumiset sivun ylälaidasta ilmoittaudu-painikkeen kautta tai täältä.

 • Ilmoittauduthan 4.8 mennessä
 • Osallistujamäärä on rajallinen
 • Ilmoitamme valituille opiskelijoille

Innolla yhteistä iltaa odottaen, Sitran ja Oppimon väki

Mistä on kyse?