Live
Suomi päästöttömäksi sähköllä – Mitä se vaatisi?

Suomi päästöttömäksi sähköllä – Mitä se vaatisi?

Sitran tilaama selvitys pureutuu puhtaasti tuotetun sähkön rooliin ilmastotoimissa. Tervetuloa verkossa järjestettävään julkistustilaisuuteen kuulemaan ja keskustelemaan, miltä päästötön tulevaisuus voisi näyttää!

Kuva: Sitra
  • 28.09.2021 klo 13:30 - 15:00
  • Verkkotapahtuma

Päästöt tulisi saada ympäri maailmaa nopeaan ja jyrkkään laskuun, jotta ilmaston kuumeneminen voitaisiin rajata mahdollisimman lähelle 1,5 astetta Pariisin ilmastosopimuksen mukaisesti. Tätä korosti muun muassa kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n tuore raportti.

Suomi tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä ja pian sen jälkeen hiilinegatiivisuutta. Puhtaasti tuotetulla sähköllä on iso merkitys ilmastotavoitteiden saavuttamisen kannalta. Sitran pian julkaistava selvitys Enabling cost-efficient electrification in Finland etsii vastauksia kysymyksiin, kuten:

  • Mikä rooli sähköistämisellä on fossiilisten polttoaineiden korvaamisessa Suomen liikenteessä, lämmityksessä ja teollisuudessa?
  • Millainen on tähän tarpeeseen vastaava kustannustehokas sähköntuotanto?
  • Mitä pitää tehdä, jotta energiankulutuksen ja -tuotannon muutos olisi mahdollinen?

Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan selvityksen tuloksista verkossa järjestettävään julkistustilaisuuteen tiistaina 28.9.2021 klo 13.30-15.00.

Selvitys on ajankohtainen, sillä hallitus laatii parhaillaan suuntaviivoja tulevien vuosien ilmasto- ja energiapolitiikalle Suomen ilmasto- ja energiastrategian päivityksellä.

Selvityksen toteutti kansainvälinen tiimi, johon kuului mallintajia, tutkijoita ja konsultteja Compass Lexeconilta, Enerdatalta sekä Suomesta LUT-yliopistosta. Selvitys pohjautuu energiajärjestelmän ja sähkömarkkinan mallinnukseen sekä sidosryhmien kanssa käytyihin keskusteluihin.

Tilaisuudessa selvityksen päätulokset esittelee projektipäällikkö Gerald Aue Compass Lexecon -konsulttiyrityksestä. Tuloksia kommentoivat energiasektorin asiantuntijat eri näkökulmista. Tilaisuuden juontaa Sitran projektijohtaja Janne Peljo.

Tapahtuma järjestetään Zoom-alustalla ja sitä voi seurata myös Sitran YouTube-kanavalla. Voit ilmoittautua tilaisuuteen sivun ylälaidan painikkeesta tai tästä linkistä.

Selvityksen päätulokset esitellään englanniksi. Muilta osin tilaisuus on suomenkielinen.

Lämpimästi tervetuloa!

Mistä on kyse?