archived
Arvioitu lukuaika 4 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Change Day tulee taas

Change Day ei ole vain yksi päivä vuodesta vaan jatkuvaa sote-henkilöstön tekemistä omassa arjessaan.

Kirjoittaja

Henna Hiilamo

Asiantuntija, Uudistuva päätöksenteko

Julkaistu

2015 syksyllä eri puolilla Suomea vietettiin maamme ensimmäistä Change Day-juhlapäivää. Nyt sosiaali- ja terveydenhuollon asiakaslähtöisyyteen tähtäävä Change Day-uudistusliike tulee taas, entistä ehompana ja ensimmäisen vuoden hyvistä kokemuksista viisastuneena.

Ai mikä Change Day?

Change Day on Britanniasta alkunsa saanut uudistusliike, jossa sosiaali- ja terveydenhuollosta tehdään entistä asiakaslähtöisempää alan ammattilaisten ja asiakkaiden konkreettisten tekojen avulla. Ruohonjuuritason muutosta on tehty Briteissä vuodesta 2013.

Syksyllä 2015 Change Dayta vietettiin ensi kertaa Suomessa. Tuolloin mukaan lähti lähes sata työyhteisöä, joissa kaikissa henkilökunnalta kerättiin henkilökohtaisia lupauksia parempien palvelujen puolesta. Change Day ei ole vain yksi päivä vuodesta vaan jatkuvaa sote-henkilöstön tekemistä omassa arjessaan. Lue tästä, millaisin toivein esimerkiksi Tampereen kaupunki lähti viime vuonna mukaan uudistusliikkeeseen.

Uusi vuosi, uudet tuulet mutta tavoitteena edelleen asiakaslähtöisyys – tule mukaan!

Mitä tällä kertaa siis tehdään toisin? Change Dayn kehitystyön voi tiivistää kolmeen sanaan: konkreettisemmin, mitattavammin, tavoitteellisemmin.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tällä kertaa satsataan entistä enemmän työyhteisön yhteisten tavoitteiden asettamiseen ennen lupausten keräämistä. Näin jokainen voi miettiä entistä käytännönläheisemmin, mitä juuri minä itse voin tehdä tavoitteen toteutumisen hyväksi. Tärkein muutos 2015 vuoden Change Dayhin verrattuna on, että tällä kertaa asiakkaat otetaan konkreettisesti heti alusta lähtien mukaan palveluiden kehittämiseen ja he auttavat työyhteisöä asiakaslähtöisen tavoitteen määrittelyssä.

Miten homma etenee?

Mukaan etsittiin työyhteisöjä, jotka haluavat lähteä kehittämään arkipäivän työtä asiakaslähtöisempien palveluiden ja hyvän työyhteisön puolesta. Nämä tavoitteet tukevat toisiaan: kun työyhteisö puhaltaa yhteen hiileen yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi, se parantaa työilmapiiriä, joka taas yleensä näkyy myös asiakkaille.

Aito asiakaslähtöisyys puolestaan lähtee siitä, että uskalletaan aidosti pysähtyä kuuntelemaan, millaisia kokemuksia asiakkaalla palveluista on.

Change Daytä voi edelleen viettää perinteiseen tapaan kokonaan oman työyhteisön piirissä, mutta vuonna 2017 haluamme tarjota myös vielä konkreettisemman tavan tavoitteelliseen oman työn kehittämiseen. Siksi järjestämme vuoden 2017 aikana Change Day -työpajojen sarjan mukana olevilla paikkakunnilla.

Ensimmäisessä työpajassa määritellään konkreettinen, tarkka ja mitattava tavoite, jota kohti mennään puolen vuoden aikana. Myöhemmissä työpajoissa käydään läpi työyhteisöjen onnistumista ja pysähdytään niihin osa-alueisiin, joissa on vielä kehittymisen varaa sekä määritellään jokaisen oma lupaus yhteisen tavoitteen hyväksi. Syksyllä 2017 arvioidaan, miten tavoitteiseen on päästy ja vietetään jälleen Change Day -juhlapäivää yhdessä asiakkaiden kanssa. Parhaiten onnistunut tiimi palkitaan Vuoden Muutosvoima palkinnolla.

Uusia eväitä niin julkisen ja yksityisen sektorin kuin järjestöjenkin toimintaan

Mikä tahansa organisaatio julkiselta, yksityiseltä tai järjestöpuolelta voi osallstua Change Dayhin esimerkiksi valmistautuessaan sosiaali- ja terveydenhuollon vuonna 2019 laajentuvan valinnanvapauden mukanaan tuomaan kilpailuun asiakkaista. Asiakkaansa tuntevien ja heidän tarpeisiinsa reagoivien palveluntuottajien voisi ennustaa olevan kilpailussa vahvoilla.

Change Day on työkalu, joka antaa aikaa, välineitä ja vertaistukea oman työn muuttamiseen. Muutos täytyy kuitenkin tehdä itse.

Change Day työpajat järjestetään Hyvinkäällä, Hämeenlinnassa, Iisalmessa ja Tampereella. Ensimmäiset työpajat järjestetään:

  • Hyvinkäällä 6.2.2017 (ilmoittautuminen päättynyt)
  • Tampereella 8.2.2017 (ilmoittautuminen päättynyt)
  • Iisalmessa torstaina 30.3.2017 klo 11.30-14.30 (paikka ilmoitetaan myöhemmin)  ilmoittautuminen päättyy 22.3.2017
  • Hämeenlinnassa keskiviikkona 10.5.2017 klo 12-15, Raatihuoneen Juhlasalissa os. Raatihuoneenkatu 15, ilmoittautuminen päättyy 21.4.2017

Myöhemmät työpajat lyödään lukkoon osallistuvien työyhteisöjen kanssa. Työpajat ovat maksuttomia.

Ilmoittautuminen työyhteisölle Iisalmen ja Hämeenlinnan työpajasarjaan on avoinna, tervetuloa mukaan!
Liity myös Change Day Suomen Facebook-ryhmään, niin pysyt ajan tasalla tapahtumista, uutisista ja parhaista uusista ideoista!

Juttua on päivitetty 14.2.2017 klo 13.23

Ota yhteyttä

Mistä on kyse?