uutiset
Arvioitu lukuaika 2 min

Ennätykselliset 1400 kisakatsomoa ruotimassa megatrendejä

Utsjoelta Raaseporiin, Uudestakaupungista Kontiolahdelle – Megatrendit 2023 -kisakatsomoita on nousemassa ennätysmäärä eri puolille Suomea.

Kirjoittaja

Anna Solovjew-Wartiovaara

Johtava asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Sitran tammikuussa julkistama megatrendityö on saavuttanut suuren suosion. Keskustelu somessa ja mediassa on ollut vilkasta, Megatrendit 2023 -selvityksen verkkosivulla on käynyt liki 7000 ihmistä, ja 12.1. järjestettävään julkistustilaisuuteen on ilmoittautunut yli 8000 osallistujaa.

Verkkotilaisuuden yhteyteen on nousemassa myös ennätykselliset 1400 kisakatsomoa eri puolille Suomea. Edellisellä kerralla megatrendijulkistuksessa kisakatsomoita oli 140 eli kiinnostus yhteiseen tulevaisuuskeskusteluun on kasvanut valtavasti.

”Into järjestää kisakatsomoita kertoo ainakin siitä, että tulevaisuus kiinnostaa ja tulevaisuus kuuluu kaikille. Yllätysten ja kriisien ajassa on tärkeää pysähtyä yhdessä pohtimaan ja keskustelemaan, mikä on jo muuttunut ja mihin voimme vaikuttaa. Mitä kehityskulkuja emme voi ohittaa ja minkälaisia mahdollisuuksia näemme tulevaisuudessa?” sanoo ennakoinnin asiantuntija Liisa Poussa.

Kisakatsomoita on innostunut järjestämään hyvin monipuolinen joukko toimijoita: järjestöjä ja säätiöitä, erilaisia oppilaitoksia, julkishallinnon organisaatioita ja yrityksiä pienistä mikroyrityksistä isoihin konserneihin. Monet järjestävät kisakatsomoita myös työroolin ulkopuolella yhdessä esimerkiksi kavereiden kanssa.

Megatrendit-kisakatsomoissa katsotaan megatrendijulkistusta ja pureskellaan megatrendejä yhdessä muiden kanssa – joko keskustellen, trendikortteja tutkaillen tai visaillen.

Kisakatsomot ovat tärkeä lisä Sitran tuottamiin materiaaleihin ja tilaisuuksiin. Katsomoita ja studioita on järjestetty muutaman vuoden ajan eri tilaisuuksien yhteydessä (lue lisää esimerkiksi Finnsightin yhteydessä järjestetystä studiosta Kannelmäen D-asemalla).

”Jos haluamme saada aikaan suurta yhteiskunnallista muutosta parempaan, tarvitsemme yhä enemmän ihmisiä mukaan keskusteluun tulevaisuuden eri kehityssuunnista ja toivotuista tulevaisuuksista – sekä toimimaan toivotun tulevaisuuden eteen. Kisakatsomon järjestämällä voi siis laajentaa tulevaisuusvaltaa Tulevaisuusvalta Tulevaisuusvalta on valtaa vaikuttaa tulevaisuusnäkymiin eli siihen, mitä tulevaisuudessa pidetään mahdollisena tai toivottavana. Avaa termisivu Tulevaisuusvalta ”, Poussa sanoo. 

Mistä on kyse?