uutiset
Arvioitu lukuaika 2 min

Etsimme kiertotalouden edelläkävijäyrityksiä uudelle Kiertotalouden kiinnostavimmat 2.1 -listalle

Ehdota yritystäsi listalle tai vinkkaa kiinnostava yritys 30.4. mennessä.

Kirjoittaja

Antti Lehtinen

Asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet, Sitra

Julkaistu

Sitran huippusuosittu Kiertotalouden kiinnostavimmat -lista saa jatkoa. Uudelle Kiertotalouden kiinnostavimmat 2.1. -listalle etsitään kiertotalouden edelläkävijäyrityksiä, joilla on potentiaalia skaalata toimintaansa entistä vaikuttavammaksi.

Yritykset voivat hakea listalle 30.4. asti verkkolomakkeella. Samalla lomakkeella voi myös vinkata listalle kiinnostavia yrityksiä. Listalle valitaan noin 30–40 yritystä.

”Meiltä kysytään usein, mitä kiertotalouden mukainen liiketoiminta käytännössä on. Nyt siihen etsitään vastauksia. Uusi lista esittelee kiertotalouden kiinnostavimpia yritysesimerkkejä vuonna 2021”, kertoo Sitran kiertotalousasiantuntija Marleena Ahonen.

Sitra on ylläpitänyt Kiertotalouden kiinnostavimmat -listaa vuodesta 2017. Tuona aikana kiertotalous Kiertotalous Talousmalli, jossa ei tuoteta jatkuvasti lisää tavaroita, vaan kulutus perustuu omistamisen sijasta palveluiden käyttämiseen: jakamiseen, vuokraamiseen sekä kierrättämiseen. Materiaaleja ei lopuksi tuhota, vaan niistä syntyy yhä uudelleen uusia tuotteita. Avaa termisivu Kiertotalous on noussut yksittäisen edelläkävijäyritysten kokeiluista kannattavaksi liiketoiminnaksi.

Ensimmäisellä Kiertotalouden kiinnostavimmat -listalla vuonna 2017 oli 19 yritystä, ja vuosien varrella listalle nousi yli sata kiertotaloutta toteuttavaa suomalaisyritystä. Listaa ovat hyödyntäneet liiketoiminnan kehittäjät, sijoittajat, työnhakijat, opettajat, toimittajat ja monet muut.

Kiertotalouden ratkaisut säästävät luonnonvaroja ja hidastavat luontokatoa

Uudelle listalle etsitään kiertotalouden eri liiketoimintamalleja toteuttavia yrityksiä.

Kiertotalouden liiketoimintamalleja ovat tuote palveluna, uusiutuvuus, jakamisalustat, tuote-elinkaaren pidentäminen sekä resurssitehokkuus ja kierrätys.

”Tiedämme jo, että Suomesta löytyy yrityksiä, joilla on potentiaalia ratkaista globaalia kestävyyskriisiä. Kiertotalouden ratkaisuilla voidaan säästää luonnonvaroja, mikä auttaa vähentämään päästöjä ja hillitsemään myös luontokatoa”, kertoo Sitran kiertotalousasiantuntija Riku Sinervo.

Valinnat listalle pääsevistä yrityksistä tekee asiantuntijaraati, johon kuuluu Sitran asiantuntijoita ja muita riippumattomia kiertotalouden asiantuntijoita. Haku Kiertotalouden kiinnostavimmat 2.1. -listalle on auki 30.4. asti.

Lue lisää hakuprosessista ja valintakriteereistä.

Ehdota yritystäsi listalle tai vinkkaa meille kiinnostava kiertotalousyritys!

Kokosimme kysymyksiä ja vastauksia Kiertotalouden kiinnostavimmat 2.1. -listasta.

12.4.2021: Tekstiin päivitetty tieto pidennetystä hakuajasta. Listan hakuaikaa jatkettiin kahdella viikolla 30.4. asti.

Mistä on kyse?