uutiset
Arvioitu lukuaika 2 min

Ilmastobarometri 2019: Enemmän tekoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi

Tuoreen ilmastobarometrin viesti on selvä: kansalaiset haluavat ilmastokriisin ratkaisut politiikan ytimeen. Yhä useampi suomalainen on myös muuttanut omaa toimintaansa ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja on valmis käärimään hihat jatkossakin.

Kirjoittaja

Lilli Poussa

Asiantuntija, Ennakointi

Julkaistu

Ilmastonmuutosta tehokkaasti hillitsevää politiikkaa toivotaan tulevalta hallitukselta selvästi enemmän kuin edellisten eduskuntavaalien alla (52 % -> 70 %), kertoo tuore ilmastobarometri.

”Neljä viidestä suomalaisesta on sitä mieltä, että ilmastonmuutoksen hillitsemisellä on kiire. Tämä kertoo kriisitietoisuuden lävistäneen koko yhteiskunnan ja että toimiin on ryhdyttävä nyt. Positiivista on myös se, että suomalaiset ovat valmiita muutoksiin myös omassa arjessaan”, sanoo projektijohtaja Janne Peljo Sitrasta.

Moni on valmis omaakin lompakkoaan rokottavaan politiikkaan. Esimerkiksi kolme neljästä katsoo, että verotuksen periaatteena pitäisi olla, että päästöjen aiheuttajat myös maksavat niistä, jolloin verotusta voitaisiin vähentää muualta. Lähes puolet on sitä mieltä, että fossiilisten polttoaineiden sekä lihan ja maitotuotteiden veroja pitäisi nostaa. Jopa kolmasosa suomalaisista on valmis uusien bensiini- ja dieselkäyttöisten henkilöautojen myynnin kieltämiseen vuonna 2030.

Huoli ilmastonmuutoksen vaikutuksista näkyy nyt myös arjen valinnoissa. Kun 2015 vain 29 % vastaajista kertoi muuttaneensa omaa toimintaansa ilmastonmuutoksen vuoksi, nyt 41 % arvioi toimineensa näin. Noin kolmannes vastaajista oli selvittänyt oman hiilijalanjälkensä laskurilla ja neljännes aikoo kompensoida toiminnastaan aiheutuvia päästöjä lähivuosina. Reilusti yli puolet vastaajista toivoo lisää tietoa ilmastonmuutoksesta ja neuvoja ilmastoviisaisiin ratkaisuihin.

”Esimerkiksi Sitran elämäntapatesti sekä 100 fiksua arjen tekoa -sivusto pyrkivät vastaamaan tähän tarpeeseen”, Peljo vinkkaa.

Uhka taloudelle ja tulevaisuudelle

Neljän vuoden takaista useampi suomalainen (67 % -> 76 %) näkee ilmastonmuutoksen muualle kohdistuvien vaikutusten aiheuttavan Suomelle turvallisuusuhkia. Ilmastonmuutoksen nähdään yleisesti (59 %) aiheuttavan Suomelle myös taloudellisen uhan. Valtaosa (80 %) kuitenkin katsoo, että ilmastonmuutoksen hillitseminen edellyttää uutta osaamista, esimerkiksi uusia teknisiä ratkaisuja, mikä taas voi luoda työpaikkoja ja parantaa Suomen kilpailukykyä.

”Riippuu paljon meistä itsestämme käännämmekö ilmastonmuutoksen aiheuttaman uhan myös mahdollisuuksiksi. Päästöjä pystytään leikkaamaan taloudellisesti tehokkaalla tavalla ja ripeässä aikataulussa, mutta se vaatii poliittista tahtoa ja päätöksiä.  Suomi voi menestyä olemalla edelläkävijä ja ratkaisujen kehittäjä maailmassa, jossa kaikkien tulee leikata päästöjä nopeammin kuin koskaan aikaisemmin”, Peljo toteaa.

Ilmastobarometri 2019 -tutkimuksella selvitettiin suomalaisten näkemyksiä ilmastonmuutoksesta ja ilmastopolitiikasta vaalien alla. Lisäksi selvitettiin, miten näkemykset ovat muuttuneet vuodesta 2015. Tutkimuksen teetti valtionhallinnon ilmastoviestinnän ohjausryhmä Kantar TNS:llä. Sitra on yksi ilmastoviestinnän ohjausryhmän jäsenorganisaatioista.

Mistä on kyse?