uutiset
Arvioitu lukuaika 2 min

Kuntien kiertotaloutta edistäville kesätöille tarjolla Sitran tukea

Autamme suomalaisia kuntia luomaan kesätöitä kiertotaloudesta ja rahoitamme parhaat ideat. Ideakilpailun haku alkaa 27.4. ja päättyy 8.5.

Kirjoittaja

Antti Lehtinen

Asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet, Sitra

Julkaistu

Koronakriisi koettelee suomalaista yhteiskuntaa. Vaikutukset näkyvät yrityksissä, kunnissa ja ihmisten arjessa. Yksi kriisin seuraus konkretisoituu, kun kevät etenee: monet kesätyöt on peruttu.

Sitra avaa suomalaisille kunnille ja kuntayhtymille Kesätöitä kiertotaloudesta -ideakilpailun, jossa etsitään kesällä 2020 toteutettavia kiertotaloutta edistäviä hankkeita ja kokeiluja. Valitut kunnat palkkaavat Sitran rahoituksella kesätyöntekijän hankkeen toteuttamiseksi. Haluamme kannustaa kuntia kehittämään alueillaan kiertotaloutta, jotta talous olisi tulevaisuudessa kestävämmällä ja myös paremmin kriisejä kestävällä pohjalla.

Kiertotalous Kiertotalous Talousmalli, jossa ei tuoteta jatkuvasti lisää tavaroita, vaan kulutus perustuu omistamisen sijasta palveluiden käyttämiseen: jakamiseen, vuokraamiseen sekä kierrättämiseen. Materiaaleja ei lopuksi tuhota, vaan niistä syntyy yhä uudelleen uusia tuotteita. Avaa termisivu Kiertotalous on talousmalli, jossa tuotanto ja kulutus perustuvat omistamisen sijasta palveluihin: jakamiseen, vuokraamiseen ja kierrätykseen. Arvokkaita materiaaleja ei lopuksi tuhota, vaan niistä kehitetään yhä uudelleen uusia tuotteita. Kunnille kiertotalous voi olla kilpailuvaltti, joka vahvistaa alueen elinvoimaisuutta ja auttaa saavuttamaan ilmastotavoitteet.

Kesätöitä kiertotaloudesta -ideakilpailussa suomalaiset kunnat ja kuntayhtymät voivat hakea rahoitusta hankkeisiin, jotka:

  1. edistävät kiertotaloutta kunnassa,
  2. ovat selkeästi uusia hankkeita ja
  3.  työllistävät kesätyöntekijän (nuoren tai vanhan).

Kiertotalousprojektit voivat liittyä esimerkiksi materiaalien uudelleenkäyttöön, hävikin määrän vähentämiseen, tuotteiden elinkaaren pidentämiseen, jakamispalveluiden kehittämiseen tai tuotteen muuttamiseen palveluksi. Ehdotus voi olla myös oivaltava kampanja, viestintäteko tai tempaus, joka edistää kiertotaloutta kunnassa.

Kukin valittu kunta tai kuntayhtymä palkkaa Sitran rahoituksella kesätyöntekijän toteuttamaan suunnitellun hankkeen pisimmillään kahden (2) kuukauden ajaksi aikavälillä 1.6.-30.9.2020. Rahoitusta myönnetään yhteensä enintään kymmenelle hankkeelle. Päätöksen valittavista hankkeista tekevät Sitran kiertotalousasiantuntijat. Valinnoissa painotetaan ratkaistavaa ongelmaa, kohderyhmäymmärrystä sekä idean oivaltavuutta ja uutuutta. Sitran kiertotalousasiantuntijat sparraavat mukaan valittuja kuntia hankkeen suunnittelussa ja toteuttamisessa.

Kesätyötä kiertotaloudesta -ideakilpailun hakuaika on auki 27.4.-8.5.2020. Lisätietoa ideakilpailusta, arviointikriteerit ja hakuohjeet löytyvät Kesätöitä kiertotaloudesta -ideakilpailun sivuilta.

Kokosimme yhteen paikkaan vastauksia yleisimpiin ja tärkeimpiin kysymyksiin ideakilpailusta.

Järjestämme kiinnostuneille kunnille ja kuntayhtymille suunnatun yhteisen Zoom-infon keskiviikkona 29.4. klo 10.30-11.30 sekä torstaina 30.4. klo 10-11. Infossa käydään läpi ideakilpailuun liittyviä käytännön asioita sekä osallistujien kysymyksiä. Ilmoittaudu mukaan infoon.

 

Ota yhteyttä

Mistä on kyse?