uutiset
Arvioitu lukuaika 2 min

Sitra etsii reiluja digitaalisia terveys- ja hyvinvointipalveluja haastekampanjalla

Haaste on suunnattu terveys- ja hyvinvointiratkaisuille, jotka pohjautuvat datan jakamiseen ja reiluihin periaatteisiin. Haasteeseen voi osallistua 9.4.2021 asti.

Kirjoittaja

Kirsi Suomalainen

Asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Digitaalisista terveys- ja hyvinvointipalveluista tulee saada nykyistä ihmiskeskeisempiä ja reiluja kaikkien osapuolten kannalta: yksilöiden, yritysten ja koko yhteiskunnan.

”Etsimme The Fair Health Data Challenge -haasteen avulla ympäri Euroopan esimerkkejä, jotka viitoittavat tietä kohti reilun datatalouden yhteisiä pelisääntöjä”, sanoo projektijohtaja Jaana Sinipuro Sitrasta. ”Tavoitteena on tunnistaa Euroopan laajuisesti olemassa olevia tai pian julkaistavia terveys- ja hyvinvointiratkaisuja, jotka pohjautuvat datan jakamiseen ja reiluihin periaatteisiin.”

Haaste on tarkoitettu yrityksille ja muille organisaatioille, jotka tarjoavat tai kehittävät digitaalisia terveys- ja hyvinvointipalveluja.

Arvioinnista vastaa kansainvälinen raati. Arvioitavia alueita ovat: oman henkilödatan hallinta, käyttäjäystävällisyys ja datan saavutettavuus, datan jakamisen malli, reiluus, turvallisuus ja luottamuksellisuus, ratkaisun vaikuttavuus sekä innovatiivisuus. Arviointiperusteet pohjautuvat Sitran reilun datatalouden hankkeessa kehitettävään arviointityökaluun.

Palkintona eväitä kehittämispolulle ja kansainvälistä näkyvyyttä

Palkintona kansainvälinen raati antaa palautetta, mikä auttaa kymmenen lupaavimman ratkaisun edustajaorganisaatioita kehittämään ratkaisujaan entistäkin paremmiksi. Luvassa on myös kansainvälistä näkyvyyttä, sillä kolme parasta ratkaisuesimerkkiä esitellään digitaaliseen terveydenhuoltoon keskittyvässä kansainvälisessä HIMSS Europe 2021 -tapahtumassa.

Haaste toteutetaan osana Sitran IHAN-projektia, jossa rakennetaan perustuksia reilulle datataloudelle. Siinä tulevaisuuden menestyvät digitaaliset palvelut pohjautuvat luottamukseen ja tuottavat arvoa kaikille.

Syksyllä 2020 julkaistu terveysdataan liittyvä Sitran työpaperi Towards trustworthy health data ecosystems luo suuntaviivoja sille, miten terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä voidaan hyödyntää dataa ja mitä se vaatii päättäjiltä ja toimialalta.

Tarkemmat ohjeet ja englanninkielinen osallistumislomake löytyvät the Fair Health Data Challenge -sivulta.

Haaste avattiin 3.2.2021 Sitran Trusted! Quest for data-driven and fair health solutions -verkkotapahtumassa, jossa oli esillä myös Sitran uusi Terveysdata 2030 -projekti.

Mistä on kyse?