archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Sitra siirtyy aurinkoenergiaan

Sitran tavoite hiilineutraaliudesta on nyt yhden askeleen lähempänä, kun osa toimitilojemme käyttämästä energiasta tuotetaan katolle asennettavilla aurinkopaneeleilla.

Julkaistu

Iso askel kohti hiilineutraaliutta

Siirtyminen hiilineutraaliin kiertotalouteen on välttämätöntä ilmastonmuutoksen, resurssien niukkuuden ja väestönkasvun vuoksi. Kyseessä on niin iso muutos, että siinä tarvitaan kaikkien panosta. Sitra tavoittelee omassa toiminnassaan hiilineutraaliutta. Tämä tavoite on nyt yhden askeleen lähempänä, kun osa toimitilojemme käyttämästä energiasta tuotetaan katolle asennettavilla aurinkopaneeleilla.

Sitra haluaa, että Suomi menestyy globaalissa kilpailussa tarjoamalla ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjumiseen. Siksi edistämme puhtaita liiketoimintamahdollisuuksia tekemällä yhteistyötä yritysten, kaupunkien, tutkimuslaitosten ja järjestöjen kanssa muun muassa avainalueilla hiilineutraali teollisuus ja kiertotalous. Rohkaisemme yrityksiä kehittämään uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja samalla varmistamaan tulevaisuuden menestymisen edellytyksensä kansainvälisessä toimintaympäristössä. Hiljattain julkaisimme tähän yrityksille työkalupakin.

Mutta onko suutarin lapsilla kenkiä? Eli mitä Sitra itse on tehnyt hiilineutraaliuden eteen? Olemme selvittäneet erilaisia vaihtoehtoja, miten voimme saavuttaa hiilineutraaliuden, ja tässä käyttämällämme energialla on iso rooli. Olemme jo hankkineet kaiken käyttämämme sähkön samoin kuin toimitilojemme kaukolämmityksen vihreänä. Mutta halusimme muutakin.

Muuttaessamme uusiin toimitiloihin torin toiselle laidalle toivoimme, että rakennus voisi osaltaan tukea tavoitettamme tarjoamalla mahdollisuuden tuottaa uusiutuvaa energiaa omaan käyttöön. Siksi avasimme keskustelut rakennuksen omistajan Varman kanssa ja suureksi iloksemme he innostuivat heti ideasta. Kiinteistönhuollosta vastaava Caverion tutki tekniset mahdollisuudet sekä sijoituksen kustannukset. Nyt ollaan jo asennusvaiheessa eli oma sähköntuotanto käynnistyy lähipäivinä.

”Olemme todella tyytyväisiä, että Sitra on vuokralaisena päässyt vaikuttamaan kiinteistömme energian tuotantoon, koska se vaikuttaa myös meidän omaan hiilijalanjälkeemme. Samalla se viestii yhteistyökumppaneillemme siitä, että kaikki voivat tehdä jotain yhteisten ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi. Käytännön keinoja hiilineutraaliuden saavuttamiseksi on jo olemassa”, toteaa Sitran yliasiamies Mikko Kosonen.

Monella tapaa kannattava investointi

Itämerenkatu 11–13 kiinteistön katolle asennettavien 128 aurinkopaneelin nimellisteho on yhteensä 41 kW. Kotimaiset Salosolar-aurinkopaneelit toimittaa Solnet Green Energy Oy. Järjestelmän vuotuinen tuottoarvio on 35–38 MWh/a vuodessa, mikä vastaa kahden sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta. Järjestelmän elinkaari on vähintään 25 vuotta, ja se tuottaa elinkaarensa aikana energiaa 950 MWh. Kokonaisuudessaan aurinkopaneelit vähentävät kiinteistön hiilidioksidipäästöjä yhteensä 200 tonnia.

Varmalle aurinkopaneelien asentaminen omistamiensa kiinteistöjen katolle on kannattava investointi, vaikkakin tuottotähtäin on melko pitkä. Investoinnin takaisinmaksuaika on 13–15 vuotta, kun huomioidaan valtion energiatuki. Toivomme, että tämä yhteistyö kiinteistön omistajan, vuokralaisen ja huoltoyhtiön välillä rohkaisee muitakin ja osoittaa, että yhteistyö on tuloksekas tapa päästöjen vähentämiseen.

Hiilineutraaliuteen tarvitaan muutakin kuin aurinkopaneelit

Pelkkä aurinkopaneelien asentaminen toimitalon katolle ei tietenkään riitä hiilineutraaliuden saavuttamiseksi. Mitä muuta Sitra on sitten tehnyt? Jo vuosia sitralaisten käytössä olleiden ja erittäin suosittujen asiointipyörien lisäksi olemme tänä keväänä ottaneet käyttöön sähköpyörän, ja kokeilemme vuokrattavan sähköauton hyödyntämistä. Myös jakamistalouden erinomaisena esimerkkinä toimivat kaupunkipyörät ovat tuoneet hyvän lisän kaupungissa liikkumisen vaihtoehtoihin. Vaihtoehtoisten liikkumismuotojen edistäminen onkin olennainen osa hiilineutraaliuden tavoittelua, koska liikkuminen tuottaa ison osan hiilidioksidipäästöistä. Myös etäosallistumismahdollisuuksien tarjoaminen ja käyttäminen ovat iso askel kohti hiilineutraaliutta.

Energiankäytön ja liikkumisen ohella kolmas suuri päästöjen lähde on ruoka. Siksi suosimme tapahtumissamme kasvispainotteista ruokaa, jonka vaikutus ilmastoon on huomattavan paljon vähäisempi kuin vaikkapa punaisen lihan. Pyrimme myös valitsemaan tapahtumapaikat siten, että niihin pääsee julkisilla. Näin myös yhteistyökumppanimme saavat mahdollisuuden vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeensä.

Tavoitteemme hiilineutraaliuden saavuttamisesta on kova, mutta mahdollinen. Pyrimme saavuttamaan sen niin, että mahdollisimman pieni osuus kasvihuonekaasupäästöistä joudutaan kompensoimaan.

Mistä on kyse?