uutiset
Arvioitu lukuaika 3 min

Suomalaisille on avattu uusi palvelu, jonka avulla jokainen meistä voi hillitä ilmastonmuutosta

Valtioneuvoston kanslia julkaisi tänään kansalaisille suunnatun Sitoumus2050-palvelun pääministerin Suomalaisia ilmastotekoja -keskustelutilaisuudessa. Palvelun avulla jokainen voi tehdä henkilökohtaisen suunnitelmansa ja sitoutua oman hiilijalanjälkensä puolittamiseen. Ainutlaatuisen uuden palvelun taustalla on Sitran Elämäntapatesti, jota on tehty jo yli puoli miljoonaa kertaa.

Kirjoittaja

Sanna Autere

Julkaistu

”Ilmastonmuutos on puhuttanut kuluneen syksyn aikana laajasti ja moni pohtii, miten oma elämäntapa vaikuttaa ympäristöön ja hyvinvointiin. Nyt avaamme palvelun, joka tarjoaa jokaiselle arjen ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillitsemiseen. Oman sitoumuksen avulla me kaikki voimme entistä helpommin vaikuttaa ja osallistua Suomen ilmastotavoitteiden saavuttamiseen”, kertoo johtava asiantuntija Marja Innanen valtioneuvoston kansliasta.

Sitoumus2050-palvelu laskee käyttäjän hiilijalanjäljen ja ohjaa tutustumaan käyttäjälle räätälöityihin arjen tekoihin. 100 erilaisen teon avulla omaa hiilijalanjälkeään voi pienentää askel kerrallaan. Teoista voi valita ne, joihin on valmis sitoutumaan. Vastaavaa yksilön oman hiilijalanjäljen puolittamista helpottavaa palvelua ei ole saatavilla muissa maissa – ainakaan vielä.

”Ilmastovaikutuksista 68 prosenttia syntyy arjessamme siitä, miten asumme, liikumme, mitä syömme ja millaisia tavaroita ja palveluita kulutamme. Tämä uusi palvelu on upeaa jatkoa Sitran kehittämälle Elämäntapatestille ja fiksuille arjen teoille: se näyttää konkreettisesti päivittäisten valintojemme ympäristövaikutukset ja tarjoaa suunnittelutyökalun muutoksen tekemiseen. Jos esimerkiksi yksi aikuinen suomalaisessa perheessä leikkaa päästöjään 20 prosenttia vuoteen 2030 mennessä, saavuttaisimme yhteensä 37 prosenttia Suomen päästövähennystavoitteesta”, sanoo Kestävä arki -avainalueen projektijohtaja Markus Terho Sitrasta.

Ideoita omannäköiseen, kestävämpään arkeen voi hakea myös muiden suomalaisten suunnitelmista. Oman sitoumuksen voi julkaista palvelussa ja jakaa sosiaalisessa mediassa sekä kannustaa samalla muita mukaan. Sitoumusta voi päivittää milloin vain, ja palvelua voi pyytää muistuttamaan toimenpiteiden etenemisestä. Halutessaan sitoumuksen voi tehdä myös nimimerkillä.

”Jokainen yksittäinen suunnitelma on tärkeä ja kerryttää kansallista päästövähennystavoitetta. Kestävillä arjen valinnoilla voi myös kohentaa omaa elämänlaatua ja terveyttä sekä säästää aikaa ja rahaa. Helpoiten saamme aikaan merkittäviä päästöleikkauksia vähentämällä turhia lentomatkoja, vaihtamalla sähkösopimuksen uusiutuvilla energiamuodoilla tuotettuun sähköön, lisäämällä kotimaisia kasviksia, marjoja ja kalaa aterioille sekä ostamalla ja vuokraamalla käytettyjä tavaroita”, kehottaa johtava asiantuntija Anu Mänty Sitrasta.

Sitoumus2050-palvelun valtakunnallinen lanseerauskampanja käynnistyy 27. joulukuuta, ja se näkyy kansalaisille digitaalisissa kanavissa, sosiaalisessa mediassa sekä katukuvassa. Kansalaiskampanjan rinnalla kannustetaan myös yrityksiä, kaupunkeja ja muita organisaatioita osallistumaan henkilökohtaisten sitoumusten laatimiseen.

Sitoumus2050-palvelu on osa Suomen kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus-työmallia, joka on Suomen keskeinen väline YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelman Agenda 2030:n toimeenpanossa. Toimenpidesitoumuksia on tällä hetkellä yli 1000. Niitä ovat tähän mennessä tehneet erityisesti yritykset, kunnat, koulut ja järjestöt.

”Nyt mukaan halutaan kaikki, koska kestävämmän tulevaisuuden eteen tulee ponnistella viipymättä ja yhdessä”, painottaa Marja Innanen.

You need to accept marketing-cookies to watch this video

Open cookie settings

Lisätietoja

Mistä on kyse?