archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Suomi tarvitsee visioita tulevaisuuden hyvinvoinnin rakentamiseksi

Tarvitsemme laajaa keskustelua hyvinvoinnin tulevaisuudesta viitoittamaan pitkän tähtäimen päätöksentekoa. Sitra tuo panoksensa tulevaisuuskeskusteluun uudella visiolla hyvinvoinnin seuraavasta erästä.

Kirjoittaja

Tatu Leinonen

Asiantuntija, Luonto ja talous

Julkaistu

Jotta voimme rakentaa hyvinvointia reilulla tavalla nykyisille ja tuleville sukupolville, yhteiskunnan kehitystä vauhdittamaan tarvitaan innostavia visioita ja rakentavaa keskustelua.

Nykymaailmassa yhteiskuntien toimintaympäristöä määrittävät teknologian nopea kehitys, maapallon kantokyvyn rajat ja geopolitiikan uusi vaihe. Ihmisten arkeen epävarmuutta tuo muun muassa työn murros. Lisäksi luonnonvarojen ylikulutukseen liittyvät haasteet ovat yhteisiä koko ihmiskunnalle.

Suomalaisesta päätöksenteosta on ollut kadoksissa visio tulevaisuuden hyvinvointiyhteiskunnasta, joka tarjoaisi uskottavan näkymän epävarmuuksiin ja haasteisiin vastaamiseksi.

”Tarvitsemme visioita eli toivoa herättäviä näkymiä tulevaisuudesta, jotta voimme tarttua mahdollisuuksiin hyvissä ajoin ja rakentaa haluamaamme tulevaisuutta”, kertoo Sitran yliasiamies Mikko Kosonen.

”Asioiden ennallaan pitäminen ei riitä innostavaksi visioksi”, Kosonen huomauttaa.

Sitra tuo Suomi 100- ja Sitra 50-juhlavuoden kunniaksi oman panoksensa yhteiskunnalliseen keskusteluun tulevaisuuden hyvinvoinnista. Visio Hyvinvoinnin seuraavasta erästä viitoittaa tietä kohti reilua ja kestävää tulevaisuuden hyvinvointiyhteiskuntaa, ja sen kiteytys on luettavissa artikkelista.

”Toiveemme on, että yhä useampi vastuullinen yhteiskunnallinen toimija kertoisi oman visionsa siitä, millaista yhteiskuntaa he pitävät tavoittelemisen arvoisena”, Kosonen painottaa.

Keskustelu tulevaisuuden hyvinvoinnista jatkuu muun muassa Sitra Debatti -tilaisuudessa 9.1.2018, johon ilmoittautuminen on jo avoinna. Keskusteluun voi osallistua myös Twitterissä tunnisteella #SeuraavaErä.

 

Näkemys tulevaisuuden hyvinvoinnista pohjaa Megatrendeihin 2017 sekä puolentoistavuoden mittaiseen Sitran ja Demos Helsingin Seuraava erä -visiotyöhön. Työn osana on toteutettu laaja ennakointijulkaisu (www.seuraavaerä.fi) sekä työpajojen sarja Suomessa ja ulkomailla.

Tulevaisuuden muutosilmiöiden ja niiden vaikutusten ennakointi suomalaiseen yhteiskuntaan on keskeinen Sitran tehtävä. Hyvinvoinnin seuraava erä -visio on tuotettu osana Sitran jatkuvaa ennakointitoimintaa. Aiemmat Sitran kestävän hyvinvoinnin ymmärrystä rakentavat visiot ovat Kohti kestävää hyvinvointia (2013) ja Visio Suomelle (2014).

Mistä on kyse?