archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Talous kasvuun oikeilla energiaratkaisuilla

Taitavasti toimiessaan Suomi voi synnyttää maailmanluokan ratkaisuja kestävyyskriisiin ja saada samalla talouden kasvuun.

Kirjoittaja

Julkaistu

Teksti on julkaistu Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksena 28.3.2015

Suomen talouskasvu junnaa nollan pinnassa, vaikka kasvua haluavat kaikki. Vaalien alla keskustelu pyörii leikkausten ja työehtojen ympärillä. Kasvun lähteet ovat taka-alalla. Vaikka työehtomme ja leikkauslistamme olisivat miten uskottavia tahansa, ilman viennin vauhdittumista talous ei nouse.

Maapalloa kohtaa ennennäkemätön kestävyyskriisi, jonka aiheuttaa ilmastonmuutos ja luonnonvarojen hupeneminen. Tämä on luonut maailman nopeimmin kasvavan markkinan cleantechille ja kiertotaloudelle. Suomi on osa tätä markkinaa, mutta miksi se ei näy poliittisessa keskustelussa?

Taitavasti toimiessaan Suomi voi synnyttää maailmanluokan ratkaisuja kestävyyskriisiin ja saada samalla talouden kasvuun. Yrityksillämme on osaamista, mutta kotimarkkina ei mahdollista uusien ratkaisujen pääsyä markkinoille.

Yritykset tarvitsevat teknologioilleen näyttöjä ja kehitysalustaa kotimaassa. Tämän vuoksi Helsingin, Espoon ja Vantaan Smart & Clean -yhteistyöhanke on ainutlaatuinen mahdollisuus tehdä pääkaupunkiseudusta entistä houkuttelevampi investointikohde ja luoda samalla uutta liiketoimintaa ja lisää työpaikkoja. Tämän lisäksi kannustavaa kotimarkkinaa luodaan tehokkaasti verotuksellisilla kannusteilla ja julkisilla hankinnoilla. Se olisi paras viennin edistämisen työkalu.

Energia-alalla on käynnissä nopea murros, jonka vaikutuksia ei täysin tunneta. Arvostettujen ekonomistien mukaan seuraavat 15 vuotta ovat ratkaisevia ilmastonmuutoksen torjunnassa, myös taloudellisesti. Yhdysvaltojen hallituksen mukaan torjunnan hinta kasvaa 40 prosenttia jokaisella viivytetyllä vuosikymmenellä. Laskun maksajia ovat kaikki, myös Suomi.

Merkittäviä taloudellisia päätöksiä tehdessä tulee vaakakupissa painaa energian hinnan lisäksi fossiilisiin polttoaineisiin liittyvä hiiliriski, hiilivelka ja vientitulot.

On surullista, jos sivistyneessä Suomessa tyydymme seuraamaan, kun muut maat luovat ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjuntaan. Edelläkävijät nappaavat suurimman siivun globaalista cleantech-markkinasta.

Viime päivinä käyty keskustelu Helsingin energiaratkaisusta osoittaa, miten suurista asioista on kysymys.

Mistä on kyse?