uutiset
Arvioitu lukuaika 2 min

Tulevaisuusvalta-ohjelmalle Vuoden ennakointiteko 2024 -tunnustus

Sitran uusi ohjelma kutsuu erilaisia toimijoita mukaan kokeilemaan, miten tulevaisuusvaltaa voi käytännössä laajentaa.

Kirjoittaja

Anna Solovjew-Wartiovaara

Johtava asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Sitran Tulevaisuusvalta-ohjelma on saanut Vuoden ennakointiteko 2024 -tunnustuksen.

Tunnustuksen perusteissa kiitellään sitä, että ohjelmassa pohditaan toivottavia tulevaisuuksia, nostetaan laajemman joukon ja etenkin nuorten näkökulma esille sekä ollaan ajan hermoilla.

Kesällä 2024 käynnistyvä Tulevaisuusvalta-ohjelma on suunnattu toimijoille, jotka haluavat vahvistaa tulevaisuusvallan laajentamista sekä osallistua tulevaisuusvallan laajentamiseen tähtäävien keinojen yhteiskehittämiseen.

Haku ohjelmaan oli auki keväällä ja mukaan valitut tiimit julkistetaan ennen ohjelman alkamista.

Mikä ihmeen tulevaisuusvalta? Tulevaisuusvalta on valtaa vaikuttaa siihen, mitä tulevaisuudessa pidetään mahdollisena tai toivottavana. Tulevaisuusvalta on käsite, jolla pääsee kiinni tulevaisuusajatteluun liittyviin vallan kysymyksiin.

Tunnustuksen perustelut

Sitran ennakoinnin asiantuntija Sanna Rekola kävi Vaasassa pokkaamassa tunnustuksen. Kuvassa myös Satu Tolonen, erityisasiantuntija, työ- ja elinkeinoministeriö ja Kimmo Riusala, aluekehitysasiantuntija, Pohjanmaan liitto.

Ensimmäinen ansio: Asenne. Viime vuodet ovat olleet monin tavoin haastavia ja tulevaisuuskaan ei aina näytä ensi katsomalta kovin positiiviselta. Tulevaisuusvalta-ohjelman ajatuksena on, että ei anneta periksi tummille pilville. Sen sijaan pyritään aktiivisesti pohtimaan, mikä tulevaisuudessa on toivottavaa ja mahdollista, ja kulkemaan tätä näkymää kohti.

Toinen ansio: Laajemman joukon ja erityisesti nuorten näkökulman esiin tuominen. Nuorten ääni jää helposti kuulematta ja ohjelmassa on ansiokkaasti korostettu nuorempien ikäluokkien näkemyksen esiintuomista.

Kolmas ansio: Ajan hermoilla oleminen. Nyt jos koskaan tarvitaan positiivisten tulevaisuuksien hahmottamista ja eritoten toimia niihin pääsemiseksi. Toisaalta nuorten pahoinvointi on lisääntynyt ja tulevaisuusnäkymät aiheuttavat huolta. Ajatus, että tulevaisuus ei vain tapahdu tuolla jossain, vaan rakennamme sitä jokapäiväisillä teoilla, voi osaltaan helpottaa oloa.

Vuoden ennakointiteko -tunnustus myönnetään vuosittain toimijalle, joka on merkittävällä tavalla edistänyt tulevaisuustiedon saatavuutta tai hyödyntämistä, kehittänyt laajasti soveltavia ennakointikäytäntöjä tai edistänyt ennakointiyhteistyötä. Tänä vuonna tunnustus myönnettiin valtakunnallisen alue-ennakointiseminaarin yhteydessä Vaasassa 22.5.

Palkinnon saajan valitsee kyseisen vuoden seminaarin koordinoinnista vastaava maakunnan liitto ja valtiohallinnon edustajat yhdessä. Tänä vuonna mukana olivat työ- ja elinkeinoministeriö, Pohjanmaan ELY-keskus, valtioneuvoston kanslia ja Pohjanmaan liitto.

Aiemmin tunnustuksen ovat saaneet esimerkiksi Kuntaliitto, Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus Jotpa, Teknologiateollisuus ja Tulevaisuuspäivä.

Mistä on kyse?