Lista
Arvioitu lukuaika 4 min

5+1 vinkkiä Tulevaisuustaajuuden soveltamiseen

Kiinnostaako Tulevaisuustaajuus-työpajamenetelmä, mutta et oikein tiedä, miten muokata sitä omiin tarpeisiin soveltuvaksi? Poimi tästä vinkit, joiden avulla saat työpajasta kaiken irti!

Kirjoittaja

Terhi Ylikoski

Asiantuntija, Ennakointi

Julkaistu

Tulevaisuustaajuus on työpajamenetelmä toisenlaisten tulevaisuuksien rakentamiseen. Sitä voisi ajatella vaikka tulevaisuustyöpajojen työjuhtana: sen ohjaaminen ei vaadi erityisiä taitoja, ja se vie osallistujat turvallisesti perille. Samalla se voi kuitenkin olla yllättäväkin kameleontti: se voi näyttää, tilanteen ja ympäristön tarpeiden mukaan esimerkiksi koulutukselta, strategiatyöpajalta tai ideointihetkeltä.

Tulevaisuustaajuus on kuin työjuhta – tai kameleontti.

Tulevaisuustaajuus on tarkoitettu kenen tahansa käyttöön ja sovellettavaksi – ja se taipuu moneen. Yksi yleisimmistä kysymyksistä, joita kohtaamme Tulevaisuustaajuuden tiimoilta säännöllisesti onkin: ”miten voin soveltaa Tulevaisuustaajuutta tässä minun tilanteessani?”

Olemme koonneet tähän artikkeliin muutamia vinkkejä siihen, miten saat Tulevaisuustaajuudesta kaiken irti. Mutta ennen kuin menet käytännön vinkkeihin, pohdi hetki työpasi tavoitetta: miksi olet järjestämässä Tulevaisuustaajuutta? Haluatko herätellä tulevaisuusajattelua yhteisössäsi? Vai käydä keskustelua organisaationne suunnasta? Vai oletteko käynnistämässä suunnitteluprosessia, esimerkiksi strategiaprosessia, jonka alkuun kaipaatte inspiraatiota ja potkua? Vastaus tähän kysymykseen määrittää sitä, miten sinun kannattaa Tulevaisuustaajuutta hyödyntää ja muokata. Tulevaisuustaajuus-työpajalla, ja tulevaisuuksien kuvittelulla laajemminkin, voi olla tilanteesta riippuen hyvin erilaisia tarkoituksia.

Käytännön vinkkejä työpajan suunnitteluun

1 Valitse sopiva teema

Ensimmäiseksi kannattaa tarkastella työpajan teemaa. Tulevaisuustaajuuksille voi virittäytyä ilman rajattua aihetta, mutta halutessasi voit keskittyä johonkin tiettyyn teemaan ja kuljettaa sitä koko työpajan läpi, alustuksissa ja tehtävänannoissa. Myös käyttämäsi esimerkit kannattaa linkittää työpajan teemaan. Niiden tarkoitus on innostaa ja inspiroida, ja tarjota tarttumapintaa aiheeseen, varsinkin, jos tulevaisuusajattelu on työpajan osallistujille uusi asia.

2 Muokkaa tehtäviä

Myös työpajan tehtäviä kannattaa muokata tarpeidesi mukaan. Esimerkiksi tulevaisuuskuunnelmien sijaan voitte haastaa joitakin muita tulevaisuusoletuksia. Kannattaa miettiä, mitkä ovat oman alasi tai teemasi isoimpia tai tärkeimpiä tulevaisuusoletuksia? Missä niihin voi törmätä? Miten niitä voisi haastaa? Joskus on myös helpompaa aloittaa menneiden vuosikymmenten tulevaisuusoletusten tunnistamisella. Esimerkiksi vanhat, tulevaisuutta kuvaavat kuvitukset tai artikkelit voivat olla herkullisia lähteitä tulevaisuusoletuksille – miltä tuntuisi esimerkiksi ajatus Helsingin keskustaa halkovista moottoriteistä?

Tehtäviä ja myös niihin käytettävää aikaa kannattaa muokata työpajan tavoitteiden pohjalta. Jos esimerkiksi tavoitteenanne on luoda yhteinen visio, kannattaa työpajan keskimmäiseen, Kuvittele-osioon panostaa.

3 Aikatauluta sopivaksi

Työpajan kesto on yleensä noin kolme tuntia. Jos näin pitkää aikaa on vaikea löytää kalentereista, voit jakaa työpajan useammalle päivälle. Hyvä kohta katkaista työskentely on siinä vaiheessa, kun jokainen on miettinyt oman visionsa – näin ne jäävät muhimaan osallistujien mieliin ennen seuraavaa sessiota. Jos aikaa on niukasti, kannattaa myös miettiä, voiko jonkun osion teettää ennakkotehtävänä?

Työpajan pidentämistä kannattaa harkita silloin, jos työpajassa työstetään jotain konkreettista suunnitelmaa. Silloin erityisesti viimeinen, Toimi-osio, voi kaivata lisäaikaa.

4 Dokumentoi tärkeimmät tulokset

Työpajan dokumentointi kannattaa miettiä jo etukäteen. Työskentelettekö digitaalisella yhteistyöalustalla kuten Mirolla, vai kasvotusten ja liimalapuilla? Mieti, mitä haluat saada ulos työpajasta, ja huolehdi siitä, että se tulee varmasti dokumentoitua työpajan aikana niin, että pystyt halutessasi hyödyntämään sitä jatkotyöskentelyssä.

5 Kerro kutsussa, mistä on kyse

Kun kaikki on valmista, ja on aika kutsua osallistujat mukaan, kannattaa käyttää hetki kutsun muotoiluun. Työpajan tarkoituksesta on tärkeää viestiä osallistujille jo ennen työpajaa, jotta he osaavat osallistua oikeanlaisilla odotuksilla; onko työpajan tarkoituksena tuulettaa ajatuksia tulevaisuudesta vai työstää jotain konkreettista suunnitelmaa? Näin koko työpajan ajan kaikille on selvää, mitä työpajan tuloksilla tehdään, ja onko niiden hyödyntämiseksi jatkosuunnitelmia.

+1 Kokeile ja jaa kokeilusi muiden kanssa

Parhaiten saat Tulevaisuustaajuuden palvelemaan tavoitteitasi, kun lähdet rohkeasti kokeilemaan. Ja kun olet kokeillut, jaa oppisi myös muille! Se onnistuu kätevästi esimerkiksi Tulevaisuustaajuuden vetäjät -Facebook-ryhmässä tai somessa aihetunnistella #Tulevaisuustaajuus.

Entä mitä voit tehdä Tulevaisuustaajuuden jälkeen? Lue vinkit tästä: Mitä Tulevaisuustaajuuden jälkeen?

Mistä on kyse?