artikkelit
Arvioitu lukuaika 6 min

Koko kaupungin tavaralainaamo, kiertotalouskarnevaali ja purkupuun uusi elämä

Kesätöitä kiertotaloudesta -ideakilpailun voittajahankkeet ovat tuoneet kuntalaisteen arkeen uusia palveluita, juhlaa ja oivalluksia.

Kirjoittajat

Antti Lehtinen

Asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Kaupunkilaisten kirpputoririnkejä, kierrätystapahtumia, käytetyn tavaran myymälöitä ­ja kirjaston ruokahävikkikaappi – Rauma on kunta, jossa kiertotalous näkyy jo kuntalaisten arjessa päivittäin.

Vuosi sitten Rauman kaupungin suunnittelija Jaana Suksi teki lupauksen: seuraavaksi avattaisiin tavaralainaamo, johon kerätään yhteen Rauman lainaus- kierrätys ja kiertotalouspalvelut. Ajatus raumalaisten omasta tavaralainaamosta oli kytenyt jo pidemmän aikaa, mutta kaipasi toteuttajaa.

Rauman tavaralainaamo on yksi Sitran järjestämän Kesätöitä kiertotaloudesta -ideakilpailun voittajaideoista. Kilpailussa etsittiin suomalaiskunnista kiertotaloutta Kiertotalous Talousmalli, jossa ei tuoteta jatkuvasti lisää tavaroita, vaan kulutus perustuu omistamisen sijasta palveluiden käyttämiseen: jakamiseen, vuokraamiseen sekä kierrättämiseen. Materiaaleja ei lopuksi tuhota, vaan niistä syntyy yhä uudelleen uusia tuotteita. Avaa termisivu Kiertotalous edistäviä kesätöitä. Kymmenen voittajakuntaa palkkasi kesätyöntekijän Sitran rahoituksella.

Ideakilpailu järjestettiin paikkaamaan koronakriisin vuoksi peruttuja kesätöitä ja kirittämään kuntien siirtymää kiertotalouteen. Sitra haluaa myös kannustaa kuntia kehittämään alueillaan kiertotaloutta, jotta talous olisi tulevaisuudessa kestävämmällä ja myös paremmin kriisejä kestävällä pohjalla.

Raumalla valmistellaan nyt tavaralainaamotoiminnan käynnistämistä ja mietitään sopivaa toteutustapaa sekä sopivaa paikkaa lainaamolle.

Valmistelutöitä luotsaamaan valittiin palvelumuotoilun opiskelija Helena Piippo, jolla on sekä kotimaista että kansainvälistä tietoa ja ideoita tavaralainaamoista. Piipon työnkuvaan on kuulunut tiedon ja eri lainaamomallien etsiminen yhdistellen Raumalla jo olemassa olevaa lainaus- ja kierrätystoimintaa. Samalla katse on jo tulevaisuudessa: millainen tuleva tavaralainaamo voisi olla?

Lätkämailat kirjastosta ja omenat somesta

Rauman tavaralainaamo on vielä suunnitteluvaiheessa, mutta aikaa on löytynyt myös nopeasti toteutettaville ideoille.

”Olemme neuvotelleet jo useiden eri tahojen kanssa, jotka voisivat toimia tavaralainaamossa. Ensimmäinen, liikuntavälineiden lainaamo, on avautumassa pääkirjastoon syyskuussa. Rauman liikuntapalvelut on jo jonkin aikaa työstänyt ideaa ja tämä hanke on toiminut ikään kuin katalyyttina”, kertoo Jaana Suksi.

Tavaralainaamo on poikinut jo muitakin kiertotaloutta edistäviä sivuprojekteja: Piippo on ideoinut Facebookiin omenapörssin, jossa ylimääräiset omenat pääsevät kohtaamaan syöjänsä.

”Oli positiivinen yllätys, että Raumalla toimii jo paljon tavaran lainausta – tietoa ei vain ole koottu yhteen helposti löydettävään paikkaan, vielä”, toteavat Suksi ja Piippo.

Lempeää aktivismia Turun Kiertotalouskarnevaalilla

”Takaraivossa oli ollut jo pidempään halu valjastaa taiteet sytyttämään ihmisiä siitä, mitä kestävä elämä ja kiertotalous oikeasti ovat. Vahvana haluna on näyttää, että kiertotalous ja kestävä elämä on hauskaa, luovaa ja innostavaa”, kertoo Turun kaupungin projektipäällikkö Liisa Lahti ajatuksesta ideakilpailun yllättäjän, Turun Kiertotalouskarnevaalien takana.

Kiertotalouden sanomaa haluttiin tuoda karnevaalimaisella otteella ihmisten koettavaksi ja nähtäväksi.

”Sitran rahoitus sattui tulemaan juuri oikeaan aikaan, että saimme kanavoitua tämän idean käytäntöön”, toteaa myös karnevaalien projektipäällikkönä toimiva Lahti.

Turun ainutlaatuista kiertotaloustempausta ideoimaan ja toteuttamaan valittiin kuva- ja performanssitaiteilija Julia Kukkonen. Hänellä on kokemusta kulttuuri- ja taidekentän töistä, mutta ennen kaikkea Kukkonen kertoo olevansa ”lempeän radikaali aktivisti”. Kiertotalouskarnevaalissa hänen työtehtävänsä ovat vaihdelleet sujuvasti taitelijan, tuottajan ja kuraattorin välillä.

Hullu idea, joka lähti lentoon

Kiertotalouskarnevaali on kesästä syksyyn jatkuva monipuolinen tapahtumien sarja. Loppukesän aikana on ehditty jo järjestää erilaisia tapahtumia, teoksia ja työpajoja kiertotaloudesta: esimerkiksi Unelmointi-työpaja ja Water walk -audiokävely, joka johdattelee osallistujat vesiviisaan kiertotalouden maailmaan ja kävelylle jokirantaan. Suunnitteilla on lisäksi muuan muassa Tavarat kiertoon -työpaja ja Pyöräillen elokuvajuhlaan -ilta. Tapahtumat ovat mukailleet kaupungin kiertotaloustyössä käytettäviä painopistealueita, jotka ovat vesi, ruoka, energia, liikkuminen ja logistiikka sekä rakennukset.

”Tähänastisten osallistujien kokemukset ovat olleet innostuneita, liikuttuneita ja antoisia”, kertoo Kukkonen.

Kiertotalouskarnevaaleista Kukkonen ja Lahti ovat oppineet sen, että projektin idea voi syntyä nopeastikin ja sen voi heittää eteenpäin vähän hullunakin. Ideakilpailun nopeatempoisella haulla saatiin ideat nopeasti liikkeelle ja aikaiseksi. Tapahtuma on innostanut ja vienyt mukanaan siinä määrin, että järjestäjät toivoisivat projektille jatkoa.

”Kaikki, joille tästä olen kertonut ovat innostuneet. Karnevaali antaa luvan unelmoida ja innostua, eikä ottaa asioita liian vakavasti. Olisipa ihanaa, jos toimintatapaa voisi jatkaa ja luoda karnevaaleja vaikka joka vuosi”, toivoo Lahti.

Purkupuun uusi elämä Mikkelissä

Mikkelissä puutöiden tekijöillä ja nikkaroijilla ei ole tänä kesänä ollut pulaa rakennusmateriaaleista. Purkupuu kiertoon -kokeilussa hyväkuntoista purkupuuta oli mahdollista varata ja noutaa maksutta kuntalaisten omaan käyttöön kesä- ja heinäkuun ajan.

Idea purkupuuta hyödyntävään hankkeeseen syntyi pitkän linjan puualan osaaja Esa Kohvakan ja niin ikään kokeneen ympäristö- ja kiertotalousosaaja Raimo Liljan keskustelujen tuloksena. Lilja oli jo pidempään miettinyt Mikkelin alueen kesäasukkaiden pienimuotoisia rakennushankkeita ja niihin tarvittavaa puutavaraa, joihin purkupuu sopisi loistavasti. Haasteena oli saada asia ihmisten tietoisuuteen ja rakennusmateriaali uudelleenkäyttöön.

”Kuin taivaan lahja”, toteavat hankkeen vetäjät Esa Kohvakka ja Hannu Korhonen mahdollisuudesta toteuttaa pitkään pohdittu idea.

Kokeilu lähti kahden kesätyöntekijän voimin vauhdikkaasti liikkeelle, ja ensimmäinen purkupuuerä toimitettiin asiakkaalle jo hankkeen aloituspäivänä. Purkupuutiimi pääsi nostamaan purkupuun arvostusta keksimällä sille uudenlaista käyttöä haketuksen lisäksi.

Puusta syntyi muun muassa hyönteishotelleja, kukkalaatikoita ja erilaisia huonekaluja. Pääsipä purkupuuta myös paikallisen taiteilijan, kuvanveistäjän käyttöön. Kokeilun suosio niin alueen asukkaiden kuin kesävieraidenkin keskuudessa pääsi yllättämään Korhosen ja Kohvakan, ja toiminnalle toivottiin kesän aikana useasti jatkoa.

Purkupuu herätti pohdintaa valintojen vastuullisuudesta

Purkupuuhankkeella oli suuren suosion lisäksi myös muita yllättäviä vaikutuksia.

”Palautteen perusteella ihmiset alkoivat Purkupuu kiertoon -kokeilun myötä miettimään laajemminkin omia kulutustottumuksiaan ja vastuullisuuttaan omassa toiminnassaan ja valinnoissaan”, kertovat Kohvakka ja Korhonen. Palaute ilahdutti ja sai järjestäjät pohtimaan, mikä oli hankkeessa tärkeintä.

”Purkupuun uudelleenkäytössä hinnoittelun ei tulisi olla ensimmäinen ratkaistava asia, vaan tärkeintä on, että ihmisiä kannustetaan kulutusvalinnoissaan ensisijaisesti materiaalien uudelleenkäyttöön”, he lisäävät.

Ideakilpailu saa purkupuutiimiltä kiitosta.

”Kilpailu mahdollisti hienolla tavalla pöhköjenkin ideoiden toteuttamisen. Juuri tällaisista kokeiluista on mahdollista syntyä jatkossa jotakin suurempaa. Rahoituksellisesti pieni panostus, mutta vaikuttavuudeltaan huomattava hintaansa nähden”, toteavat Kohvakka ja Korhonen.

”Onnistuttiin, hitto vie”, summaa Mikkelin tiimi tunnelmiaan.

Kesätöitä kiertotaloudesta -ideakilpailu ja sen voittajat ovat mukana myös Kuntamarkkinoilla 9.9.2020. klo 9:00-9:45 järjestettävässä webinaarissa. Kokemuksiaan ja onnistumisiaan esittelevät voittajakunnista Rauma, Kirkkonummi ja Kuopio. Ilmoittaudu mukaan kuntamarkkinoiden verkkosivuilla.

Mistä on kyse?