artikkelit
Arvioitu lukuaika 2 min

Komission ehdotus kansainvälisestä kiertotalouden ryhmittymästä avaisi kansainväliselle liiketoiminnalle uusia mahdollisuuksia

Sitra näkee, että World Circular Economy Forumin tavoitteet voivat tukea allianssia ja tarjoaa apuaan tiiviimmän yhteistyön rakentamiseen.

Kirjoittaja

Samuli Laita

Johtava asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Euroopan unionin varapuheenjohtaja Frans Timmermans pitää tärkeänä, että maailmaan syntyisi kansainvälinen kiertotalouden ryhmittymä vauhdittamaan kiertotaloutta. Timmermans nosti komission tuoreen aloitteen esille kiertotalouden kärkitapahtuma WCEFonlinessa 29. syyskuuta. Komissio on jo aiemmin tänä vuonna ottanut esille globaalin allianssin tarpeen.

Aiempien tietojen mukaan komission tavoitteena on ollut luoda hallitustenvälinen ryhmittymä, jonka työssä ovat mukana niin yrityselämä, ylikansalliset organisaatiot kuin kolmaskin sektori.

Tiistaina Timmermans perusteli ryhmittymän tarvetta näin: ”Haluamme tehdä tiivistä yhteistyötä niiden kansainvälisten kumppaneiden kanssa, jotka jakavat tavoitteemme sekä rohkaista niitä, jotka eivät vielä niin tee.”

Talouden kehittymisen suunnasta Timmermansilla oli selkeä käsitys: Riippuvuutta neitseellisistä luonnonvaroista täytyy vähentää. Samalla täytyy huolehtia työvoiman osaamisen päivittämisestä.

”Kiertotalous on tulevaisuuden talousmalli.”

Euroopan kirittämänä uutta globaalia liiketoimintaa?

Timmermansin nosto vahvistaa komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin parin viikon takaisen puheen viestiä siitä, että EU haluaa olla kiertotalouden kehityksen kärjessä.

”Hienoa, että komissio on tehnyt tästä allianssista aloitteen”, kiittelee WCEFonlinen pääjärjestäjä Sitran yliasiamies Jyrki Katainen.

”Tällainen allianssi voisi katsoa myös kauppapolitiikan mahdollisuuksia edistää materiaalitehokkuutta ja kiertotalouden mukaista kauppaa”, Katainen jatkaa viitaten myös WCEFonlinen avajaisosuudessa puhuneeseen YK:n ympäristöohjelman johtajaan Inger Anderseniin. Andersen alleviivasi, että jatkossa kiertotalouden – kestävän tuotannon ja kulutuksen – näkökulma pitää olla mukana kaikissa monenkeskisissä kansainvälisissä sopimuksissa.

Euroopan komission uusimman kiertotalouspaketin ytimessä on tuotteiden suunnittelun muuttaminen niin, että se mahdollistaisi kiertotalouden periaatteiden toteuttamisen tavaroiden ja palveluiden tuotannossa. Ehdotuksen EU-lainsäädännöksi aiheesta on määrä valmistua ensi vuonna.

”Allianssi tarjoaisi mahdollisuuksia Euroopan ulkopuoliselle yritysmaailmalle kasvattaa kiertotalouden mukaisten tuotteiden tarjontaa tilanteessa, jossa EU kiristää tuotteille asetettavia kiertotalouden vaatimuksia”, Jyrki Katainen puntaroi.

Voisivatko WCEF ja kaavailtu allianssi täydentää toisiaan?

Nyt neljättä kertaa järjestetty World Circular Economy Forum syntyi tarpeeseen ymmärtää kiertotaloutta kokonaisvaltaisesti, aina materiaalien käyttöönotosta tuotteen uusiin elinkaariin asti. Suljettujen materiaali- ja arvokiertojen toteutuminen vaatii aina yhteistyötä – usein globaaliakin –, ja tuota yhteistyötä myös WCEF on pyrkinyt kiihdyttämään.

”Onkin selvää, että uuden globaalin kiertotalouden ryhmittymän tavoitteet liippaavat läheltä WCEF:ää. Olemmekin hyvin innostuneita mahdollisesta yhteistyöstä allianssin kehittämiseksi”, toteaa WCEF:n projektipäällikkö Mika Sulkinoja Sitrasta.

Mistä on kyse?