Podcast
Arvioitu lukuaika 2 min

Kuka käyttää vastedes digitaalista valtaa?

Digitaalinen valta on nykyisellään harvojen käsissä ja kriisien aikakausi uhkaa kärjistää tilannetta entisestään. Tulevaisuuspodcastin 24. jaksossa pohditaan, miten voisimme valjastaa teknologian tukemaan demokratiaa ja nykyistä reilumpaa datataloutta.

Julkaistu

Play

Huom! Jakso on nauhoitettu elokuun alussa heti kuumimman kesälomakauden päätyttyä.

Olemmeko unohtaneet demokratian kehityksen? Osaammeko valjastaa uuden teknologian hyvään käyttöön? Entä mitä ihmettä ovat data-avaruudet?

Sitran Digivalta-selvityksen mukaan datatalouden läpinäkymättömyys ja digitaalisen vallan keskittyminen harvojen käsiin uhkaa eurooppalaisen talouden ja demokratian kestävyyttä. Nykyisessä datataloudessa digitaalista valtaa on kasautunut erilaisille data-alustoille, kuten somejäteille.

Data järisyttää ihmiskuntia, ja siihen pannaan valtavasti taloudellisia odotuksia. Datan määrän kasvu on tapahtunut loppujen lopuksi todella nopeasti digitalisaation myötä. Tässä voi nähdä sekä uhkia että mahdollisuuksia. Samalla erilaiset demokratian elinvoimaa mittaavat indikaattorit ovat olleet viime vuosina globaalisti laskussa.

Näihin pohdintoihin pääset uppoutumaan Hyvää huomista -tulevaisuuspodcastin 24. jaksossa. Vieraana ovat MyData Globalin hallituksen puheenjohtaja Viivi Lähteenoja sekä Digivalta-selvitykseen osallistunut Sitran yliasiamies Jyrki Katainen. Jakson juontavat Jukka Vahti ja Johanna Kippo Sitrasta.

Jakso myös tarjoilee muutoksentekijöille hyödyllisen tulevaisuustaulukkomenetelmän, jonka avulla voit pohtia lukuisia vaihtoehtoisia tulevaisuuksia vaikkapa työ- tai ystäväporukalla.

Löydät jakson sisällön litteroituna tämän artikkelin lopusta.

Tulevaisuus ei tapahdu, se tehdään. Sitran Hyvää huomista -tulevaisuuspodcast kertoo, mihin olemme menossa ja miten voimme vaikuttaa huomisen maailmaan jo tänään.

Voit kuunnella jakson painamalla tämän jutun yläpuolella olevaa play-nappia. Podcastin uudet jaksot sekä aiheita taustoittavat artikkelit löydät osoitteesta www.sitra.fi/tulevaisuuspodcast. Voit tilata ja kuunnella podcastia myös Spotifyssa ja Apple Podcasteissa, mistä se löytyy mm. hakusanoilla ”hyvää huomista”.

Twitteristä meidät löytää hastagilla #tulevaisuuspodcast

Tervetuloa tilaamaan podcast, kommentoimaan, kysymään ja keskustelemaan! (Otamme mieluusti vastaan palautetta myös sähköpostiosoitteessa tulevaisuuspodcast@sitra.fi)

Mistä on kyse?