artikkelit
Arvioitu lukuaika 9 min

Kysymyksiä ja vastauksia uudistetusta Elämäntapatestistä

Tähän päivittyvään artikkeliin kootaan kysymyksiä ja vastauksia uudistetusta Elämäntapatestistä.

Kirjoittaja

Antti Lehtinen

Asiantuntija (pitkällä vapaalla), Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Sitran suositun Elämäntapatestin uudistettu versio tarjoaa testivastausten perusteella räätälöityjä vinkkejä ja mahdollisuuden laatia oman kestävän arjen suunnitelman. Kokoamme tähän päivittyvään artikkeliin vastauksia testiä koskeviin kysymyksiin.

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi? Ota yhteyttä elamantapatesti@sitra.fi.

Mikä testissä on uutta tai uudistettua?

Uudistettu Elämäntapatesti on uusi, Sitran alkuperäisen Elämäntapatestin pohjalta rakennettu verkkotyökalu, joka on kehitetty EU:n rahoittamassa PSLifestyle-hankkeessa. Testi on käytössä kahdeksassa Euroopan maassa.

Uudessa testissä käyttäjä voi lasketa tuttuun tapaan oman hiilijalanjälkensä, minkä jälkeen testi tarjoaa vastausten perusteella räätälöityjä vinkkejä jalanjäljen pienentämiseen. Vinkeistä voi koota oman suunnitelman, jonka kautta oman hiilijalanjäljen pienenemistä voi seurata kätevästi. Käyttäjien vastaukset ja suunnitelmat kerryttävät anonyymia tietokantaa, jota voidaan hyödyntää esimerkiksi päätöksenteon tukena tai uusien tuotteiden suunnittelussa.

Missä maissa testi on käytössä? 

Uudistettu Elämäntapatesti on käytössä Suomessa, Virossa, Saksassa, Portugalissa, Kreikassa, Italiassa, Turkissa ja Sloveniassa. Testiä voi tottakai käyttää missä vain, mutta se antaa tarkimman hiilijalanjäljen ja osuvimmat suositukset yllä listatuissa maissa. 

Mitä hyötyä kestävän arjen suunnitelman tekemisestä on? 

Tekemällä oman kestävän arjen suunnitelman, käyttäjä voi tallentaa talteen omaan arkeensa parhaiten sopivat vinkit. Niitä ei siis tarvitse opetella ulkoa tai kirjata erikseen ylös. Käyttäjä voi myös merkitä vinkkejä suoritetuksi sitä mukaa kun ne on tehty, jolloin päästövähennys päivittyy suoraan suunnitelma-sivulle. Näin oman kestävän arjen suunnittelu ja edistymisen seuranta on helppoa ja kätevää. 

Voiko oman suunnitelman tallentaa? 

Kyllä voi. Oman suunnitelman voi tallentaa kirjautumalla sisään uudistettuun Elämäntapatestiin sähköpostiin tilattavan linkin kautta. Käyttäjätunnuksia tai salasanaa ei tarvitse luoda erikseen. 

Olen jo tehnyt Elämäntapatestin. Kannattaako minun kokeilla uudistettua testiä? 

Ehdottomasti kannattaa. Uudistettu testi tarjoaa päivitetyn hiilijalanjälkilaskennan, joten uuden testin tekeminen kannattaa jo siksi, että saat ajankohtaisemman ja tarkemman kuvan lähtötilanteestasi.  

Tämän lisäksi uudistettu Elämäntapatesti tarjoaa testivastausten pohjalta räätälöityjä vinkkejä, joilla hiilijalanjälkeä voi lähteä pienentämään kestävämmälle tasolle. Työkalu ottaa siis huomioon käyttäjän elämäntilanteen sen mukaan, mitä vastauksia pikatestissä on annettu – se ei siis esimerkiksi suosittele lihansyönnin vähentämistä vegaaneille. Tämä on merkittävä muutos verrattuna vanhaan testiin, joka tarjosi sekalaisen listan suosituksia ottamatta sen tarkemmin huomioon käyttäjän vastauksia. 

Uudessa testissä käyttäjä voi myös poimia itselleen parhaiten sopivat vinkit ja tallentaa ne omaan suunnitelmaansa, jonka kautta omaa edistymistä on helppoa ja kätevää seurata. Uudistettu Elämäntapatesti tarjoaa siis merkittävästi aiempaa paremmat mahdollisuudet oman hiilijalanjäljen mittaamiseen ja pienentämiseen.

Onko Elämäntapatesti jatkossakin saatavilla ruotsiksi? 

Uudistetun Elämäntapatestin ruotsinkielinen versio tulee käyttöön vuoden 2023 aikana. Toistaiseksi ruotsiksi käytössä on tuttu Elämäntapatesti.

Saako testiä käyttää vapaasti esimerkiksi opetuksessa tai työpaikalla?

Tottakai! Testiä saa käyttää ja levittää vapaasti. Olemme koonneet myös vinkkejä ja valmiita aineistoja testin hyödyntämiseen opetuksessa.

Ovatko testin laskentaperusteet julkisia? 

Kyllä. Testin laskentaperusteet löytyvät täältä.

Miten julkisen liikenteen päästöt lasketaan? Eikö junalla kulkemisen pitäisi olla lähes päästötöntä? 

Testissä julkisen liikenteen päästöt lasketaan bussilla, junalla, raitiovaunulla ja metrolla Suomessa tehtävien matkojen tilastollisen jakauman mukaan. Jos liikkuu pelkästään junalla, ovat päästöt todellisuudessa pienemmät kuin testitulos antaa ymmärtää. 

Miksi lentämisen päästöt ovat testissä suuremmat kuin joissain muissa laskureissa? 

Suorien hiilidioksidipäästöjen lisäksi lentoliikenne lisää ilmakehän säteilypakotetta esimerkiksi korkealla ilmakehässä vapautuvien pienhiukkasten ja pilvipeitteen muutosten seurauksena. Näihin arvioihin liittyy vielä epävarmuutta, mutta arvioidaan, että jopa 66 prosenttia lentämisen kokonaisilmastovaikutuksesta tulee muista lähteistä kuin polttoaineen sisältämän hiilidioksidin suorasta vaikutuksesta. Näin ollen testissä kerrotaan polttoaineen kulutukseen perustuva hiilijalanjälki kolmella, jotta voidaan ottaa huomioon muut nykytiedon valossa tunnetut ilmastovaikutukset. 

Miten kesämökin päästöt lasketaan? Miksi tyhjillään seisova mökki aiheuttaa päästöjä? 

Testissä on huomioitu kesämökin rakentamisessa, ylläpidossa ja maankäytössä syntyvät päästöt. Ympärivuotisesti käytössä olevan mökin osalta oletuksena on, että mökissä on peruslämmitys päällä silloinkin, kun se ei ole aktiivisessa käytössä. Mökin varustelutaso oletetaan vaatimattomaksi.

Miksi testissä kysytään lemmikkieläimiin käytetystä rahasta? Miten lemmikkien päästöt on laskettu?

Lemmikit tuovat iloa elämään ja voivat olla kuin perheenjäseniä. Kuitenkin myös lemmikit kuluttavat luonnonvaroja ja aiheuttavat ilmastopäästöjä. Päästöt syntyvät lemmikkien syömästä ruoasta sekä erilaisten muiden tuotteiden ja palvelujen käytöstä. Suurin osa päästöistä syntyy lemmikkien syömästä ruoasta, joka sisältää usein paljon lihaa.

Testissä kysytään lemmikkieläimiin käytettyä rahaa. Testi laskee päästöt sen mukaan, miten suomalaiset käyttävät keskimäärin rahaa lemmikkien ruokaan ja palveluihin. Ruoan osalta laskennassa käytetään koiran- ja kissanruokaa, koska ne ovat yleisimpiä lemmikkieläimiä Suomessa.

Miksi testi ei huomio lasten hankkimisen aiheuttamia päästöjä?

Lähes kaikki ihmisen toiminta aiheuttaa päästöjä ja kuormittaa luontoa. On kuitenkin mahdollista elää hyvää elämää kestävästi ja monet suomalaisetkin elävätkin jo. Lasten hankkiminen on jokaisen oma päätös, eikä Elämäntapatesti ota siihen kantaa. Monet laskelmat olettavat, että esimerkiksi Suomeen syntyvillä lapsilla olisi aikuisena suuri hiilijalanjälki. Näin ei tarvitse olla, jos onnistumme muuttamaan elämäntapojamme kestävämmiksi.

Miten testi laskee vinkkien päästövähennykset? Kaikista vinkeistä ei ole kysymyksiä. 

Kun käyttäjä on vastannut Elämäntapatestin kysymyksiin, tarjoaa testi vinkkejä, jotka perustuvat suoraan käyttäjän vastauksiin. Suositeltujen tekojen arvioitu vaikutus käyttäjän hiilijalanjälkeen lasketaan joko keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljen pohjalta tai käyttäjän testissä antamien vastausten perusteella. Kehitämme jatkuvasti vinkkien taustalla olevaa laskentalogiikkaa ja päivitämme testiä parantaaksemme sen tarkkuutta.

Miksi testi tarjoaa vinkkejä, joiden toteuttaminen ei ole mahdollista siellä, missä asun?

Elämäntapatesti tarjoaa käyttäjän vastausten perusteella valittuja vinkkejä hiilijalanjäljen pienentämiseen. Testi ei tällä hetkellä vielä huomioi taustakysymysten vastauksia, kuten ikää, asuinpaikkaa tai tuloja vinkkien valinnassa. Jatkossa testin tarjoamat vinkit ovat entistä tarkempia. Kuitenkin voi käydä niin, että testi esimerkiksi suosittelee joukkoliikenteen käyttöä, vaikka kotipaikkakunnalla ei ole toimivaa joukkoliikennettä. Tässä tapauksessa vinkin voi ohittaa valitsemalla ”Ohita vinkki” -vaihtoehdon. Testi tarjoaa tämän jälkeen muita vinkkejä.

Miksi joidenkin vinkkien kohdalla näkyy hehkulampun kuva prosenttien sijaan? 

Jotkut vinkeistä ovat päästövähennyspotentiaaliltaan niin pieniä, että niiden vaikutus käyttäjän hiilijalanjälkeen on hyvin minimaalinen, alle prosentin luokkaa. Näiden vinkkien kohdalla olemme korvanneet prosenttiluvun hehkulamppuikonilla.

Mihin perustuu testissä käytetty kestävä hiilijalanjäljen taso vuonna 2030?

Arvio perustuu Sitran selvitystyöhön ja asiantuntijanäkemykseen. Sitran 1,5 asteen elämäntavat -selvityksen mukaan hiilijalanjäljen globaalisti kestäväksi arvioitu taso vuoteen 2030 mennessä on 2,5 tonnia. Meidän pitäisi siis pystyä laskemaan jalanjälkemme noin neljännekseen vuosikymmenen loppuun mennessä. Muutos on merkittävä, mutta sen ei tarvitse tapahtua yhdessä yössä.

Voiko testiä käyttää ilman sisäänkirjautumista? 

Kyllä voi. Uudistetun Elämäntapatestin kaikkia ominaisuuksia pääsee käyttämään ilman sisäänkirjautumista. Jos kuitenkin haluat tallentaa sinulle parhaiten sopivat kestävän arjen vinkit omaan suunnitelmaasi, tulee sinun kirjautua sisään. Sisäänkirjautuminen tapahtuu kätevästi sähköpostilinkin tilaamalla – käyttäjätunnuksia tai salasanoja ei tarvita. 

Mitä tietoja testi tallentaa käyttäjästä? Voiko vastaukset yhdistää käyttäjän henkilöllisyyteen? 

Elämäntapatesti tallentaa käyttäjän digitaaliset tunnistetiedot kuten IP-osoitteen ja turvallisuuslokitiedot. Lisäksi testi tallentaa käyttäjän vastaukset (kuten kodin lämmitystyyppi, suihkussa käytetty aika jne.) sekä käyttäjän valitsemat vinkit. Lisäksi, mikäli käyttäjä on antanut suostumuksensa ja päättänyt vastata taustakysymyksiin, tallennetaan myös taustatiedot (kuten käyttäjän ikä, sukupuoli, maantieteellinen sijainti jne.) 

Jos käyttäjä ei kirjaudu sisään sähköpostiosoitteella, sähköpostiosoitetta ei tallenneta ja tietoja käsitellään anonyymisti (eli siten, että käyttäjää ei voida tunnistaa tietojen perusteella).  Jos käyttäjä rekisteröityy työkaluun sähköpostilinkin kautta ja on antanut suostumuksensa, tallennetaan myös käyttäjän sähköpostiosoite.  

Kaikkea Uudistetun Elämäntapatestin käyttäjädataa käsitellään täysin anonyymisti. Jos käyttäjä kirjautuu testin käyttäjäksi sähköpostilinkin kautta, voidaan testivastaukset ja käyttäjän valitsemat teot kuitenkin yhdistää sähköpostiosoitteen kautta tiettyyn käyttäjätiliin. Jos sähköpostiosoite on siis esimerkiksi muotoa etunimi.sukunimi@yritys.com, voi vastaukset periaatteessa yhdistää tiettyyn henkilöön. Käyttäjätiliä luodessa ei kuitenkaan kysytä mitään muita henkilötietoja kuin sähköpostiosoite. 

Mihin testin keräämää dataa käytetään? 

Testi kerää dataa käyttäjien tämänhetkisistä elämäntavoista ja niiden ilmastovaikutuksista, sekä mm. siitä, millaisia tekoja käyttäjät ovat valmiita tekemään, mitä esteitä kestäviin elämäntapoihin siirtymiseen liittyy ja millaista apua käyttäjät kaipaisivat kestävämpiin elämäntapoihin siirtymisessä. Dataa voidaan hyödyntää esimerkiksi tutkimuskäytössä, työkalun jatkokehityksessä, kestävien tuotteiden tai palveluiden kehityksessä tai poliittisen päätöksenteon tukena.  

Kuka tietoja säilyttää? 

Tietoja hallinnoi Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra, joka toimii PSLifestyle-hankkeen koordinaattorina. Jos haluat lisätietoa henkilökohtaisten tietojesi käsittelyyn liittyen, voit ottaa yhteyttä osoitteeseen elamantapatesti@sitra.fi. 

Onko samalla testillä myöhemmin mahdollisuus selvittää myös oma luontojalanjälki? 

Sitra selvittää yhdessä Jyväskylän yliopiston kanssa suomalaisten elämäntapojen luontojalanjälkeä. Työ valmistuu alkuvuodesta 2024. Myöhemmin päätetään, miten tuloksia hyödynnetään. 

Mistä on kyse?