artikkelit
Arvioitu lukuaika 3 min

Miten vähentää asumisen hiilijalanjälkeä? Hiilihelppi ja Ekoekspertti näyttävät tietä

Asumisen osuus keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä on reilu neljännes. Asumisen hiilijalanjälkeä voi pienentää tuntuvasti paitsi tekniikan avulla myös muuttamalla asumistapoja. Apuna toimii kaikille avoin Hiilihelppi-palvelu. Esimerkkiä voi ottaa myös Helsingin kaupungin asuntojen Ekoekspertti-hankkeesta.

Kirjoittaja

Heli Nissinen

Johtava asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Elämme maailmassa, jota koettelee ilmastokriisi, luonnonvarojen hupeneminen ja luontokato. Sillä, miten asumme, liikumme, syömme ja mitä ostamme, on merkittäviä ympäristövaikutuksia. Noin 70 prosenttia Suomen kaikista kasvihuonekaasupäästöistä voidaan jyvittää meille kansalaisille. Erityisesti asumisen ympäristövaikutusten pienentäminen tuntuu monesta hankalalta. Onneksi erilaisia ratkaisuja löytyy asumisen mukavuudesta ja kustannuksista tinkimättä.

Ota avuksi Hiilihelppi

Miten kukin meistä voi vaikuttaa asumisensa aiheuttamaan hiilijalanjälkeen? Juuri julkaistu Hiilihelppi – joka kodin ilmastovinkit -palvelu tarjoaa vinkkejä, joilla kuka tahansa voi pienentää omaa asumisen hiilijalanjälkeään. Sivusto antaa monipuolisesti tietoa ja keinoja kestäviin asumistapoihin, energiatehokkuuteen, uusiutuvien energianmuotojen käyttöön sekä vaikuttamiseen.

Hiilihelppi kokoaa vinkkejä myös asunnonhankkijalle, remontoijalle, rakentajalle ja kesämökkiläiselle.

Hillihelppi on palvelu, joka tarjoaa vinkkejä, joilla jokainen meistä voi pienentää omaa asumisen hiilijalanjälkeään.

Keinot räätälöidään asuinpaikan ja talotyypin mukaan, joten jokainen Hiilihelpin käyttäjä saa henkilökohtaisen asumisen ilmastopolun.

”Usein ympäristöystävälliset valinnat myös parantavat asumisen laatua ja pienentävät kustannuksia”, kertoo Hiilihelpin parissa työskennellyt Heikki Vasamies Suomen Luonto -lehdestä.

”Hiilihelpissä itselle sopivat keinot ja vinkit voi koota omaksi muistilistaksi ja jakaa ne vaikka eteenpäin inspiraatioksi muillekin”, Vasamies jatkaa.

Suomen suurin vuokranantaja otti avuksi pelin

Helsingin kaupungin asunnot Oy:llä eli Hekalla on noin 2 500 rakennusta, joissa on yli 50 000 asuntoa ja yli 90 000 asukasta. Noin 15 prosenttia helsinkiläisistä asuu Hekan asunnossa. Sen lisäksi, että Hekan asukastominnassa on todettu asukkaiden kiinnostus asumiseen liittyviin ympäristöasioihin, Hekalla on Suomen suurimpana vuokranantajana suuri vastuu ja mahdollisuus vaikuttaa asumisesta syntyviin päästöihin.

Asukkaiden aktivoimiseksi ympäristöasioiden äärelle rakennettiin pelin tavoin toimiva sovellus, jonne Heka voi luoda erilaisia haasteita sovelluksen ladanneille asukkaille, ekoeksperteille. Pelaaja saa pisteitä erilaisista haasteista, joita on sekä henkilökohtaisia että koko taloyhteisöä koskevia. Omat haasteet voivat kehottaa asukasta vaikkapa laskemaan oman hiilijalanjälkensä Sitran Elämäntapatestillä tai kulkemaan töihin auton sijaan julkisilla tai jalan. Yhteisöhaasteet taas voivat kannustaa esimerkiksi käymään tarkistamassa, että talon ulko-ovet sulkeutuvat kunnolla, tai tarkistamaan että talon jätepisteellä on kuvalliset lajitteluohjeet. Koska yhteisöhaasteet vaikuttavat koko taloyhtiön ympäristökuormaan, niiden suorittamisesta saa eniten pisteitä.

Sovelluksen tavoitteena on lisätä ihmisten ympäristötietoisuutta ja aktivoida heitä mukaan Hekan ympäristötyöhön.

”Toivomme sovelluksen kautta tehtyjen toimien näkyvän tulevaisuudessa pienenevänä energian- ja vedenkulutuksena sekä jätteiden lajitteluasteen parantumisena”, kertoo Hekan Ekoekspertti-toiminnan koordinaattori ja ympäristöasiantuntija Milla Heiskanen.

Tällä hetkellä yli 60 prosentissa Hekan asuinyhteisöistä on yksi tai useampi ekoekspertti, yhteensä 760 ekoeksperttiä.

”Tavoitteena on, että tulevaisuudessa jokaisesta asuinyhteisöstä löytyy ekoekspertti”, Heiskanen jatkaa.

Ekoekspertin lähdekoodi on lisensoitu niin, että alan muut toimijat voivat ottaa sen myös käyttöön. Vantaan VAV Asunnot on jo tarttunut aiheeseen ja ottanut oman sovelluksensa käyttöön helmikuussa 2021.

Mistä on kyse?