Hyvää huomista
Arvioitu lukuaika 2 min

Muuttaako korona suhdettamme luontoon?

Koronakevät sai suomalaiset ryntäämään luontokohteisiin ja kesämökeille. Vaan muuttaako korona luontosuhdettamme ja miltä näyttää monimuotoisuuden tulevaisuus?

Kirjoittaja

Jukka Vahti

Projektijohtaja, Digitaalinen valta ja demokratia

Julkaistu

Play

Luontokadon ehkäiseminen on kriittisen tärkeä osa kestävää tulevaisuutta mutta mitä se voisi tarkoittaa käytännössä ja miten voisimme panna muutokseen vauhtia?

Tätä pohditaan tällä hetkellä ympäri maailmaa samalla kun uutiset meiltä ja maailmalta välittävät toinen toistaan huolestuttavampia viestejä monimuotoisuuden hupenemisen kiihtymisestä ja sen seurauksista. Samalla kuluneen kevään ja alkukesän aikana maailman pysäyttänyt koronavirus on tuonut luonnon ja ympäristömme kantokyvyn rajat näkyviin

Luontosuhteestaan, luonnon monimuotoisuudesta ja omista ratkaisuehdotuksista jaksossa on keskustelemassa vihreiden kansanedustaja, eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan varapuheenjohtaja ja intohimoinen luonnonystävä Pirkka-Pekka Petelius, joka antaa jakson lopuksi myös yksinkertaiset ohjeet, joilla kuka tahansa voi tutkailla ja kehittää suhdettaan luontoon – ja samalla itseensä.

Ekologinen jälleenrakennus nostettiin keskeiseksi teemaksi myös vuodenvaihteessa julkaistussa Sitran Megatrendit 2020 päivityksessä. Yhtenä vastauksena ekologisen jälleenrakennuksen kiireellisyyteen Sitra on päättänyt täydentää Ilmastoratkaisut -projektiaan tuomalla siihen mukaan ilmastokriisin hillinnän rinnalle myös luontokadon hillitsemisen ja luonnon elinvoiman tukemisen keinot.

Sitran näkökulmaa tähän maailman kokoiseen aihepiiriin avaa jaksossa Hiilineutraali kiertotalous -teeman asiantuntija Tuuli Hietaniemi. Hän on myös ollut kirjoittamassa Koronan vaikutukset -kirjoitussarjamme osaa, jossa pohditaan, vauhdittaako korona siirtymää kohti kestävää yhteiskuntaa.

Podcast-jaksossa kuultavan kuukkelin äänen on nauhoittanut Lars Edenius (CC BY-NC-SA 4.0)

Tulevaisuus ei tapahdu, se tehdään. Sitran Hyvää huomista -tulevaisuuspodcast kertoo, mihin olemme menossa ja miten voimme vaikuttaa huomisen maailmaan jo tänään.

Voit kuunnella jakson painamalla tämän jutun yläpuolella olevaa play-nappia. Podcastin uudet jaksot sekä aiheita taustoittavat artikkelit löydät osoitteesta www.sitra.fi/tulevaisuuspodcast. Voit tilata ja kuunnella podcastia myös Spotifyssa ja Apple Podcasteissa, mistä se löytyy mm. hakusanoilla ”hyvää huomista”.

Twitteristä meidät löytää hastagilla #tulevaisuuspodcast

Tervetuloa tilaamaan podcast, kommentoimaan, kysymään ja keskustelemaan! (Otamme mieluusti vastaan palautetta myös sähköpostiosoitteessa tulevaisuuspodcast@sitra.fi)

Mistä on kyse?